ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ;
Τον τελευταίο καιρό, κάποιοι influencers διαδίδουν αυτή την ιδέα, και, δυστυχώς, μπορεί να γίνουν πειστικοί παρά τα ατράνταχτα επιχειρήματα της επιστήμης.
Από τους beauty influencers στο TikTok μπορεί να μάθεις χρήσιμα πράγματα για την περιποίησή σου. Ομολογώ ότι κι εγώ ανακαλύπτω στα social media μερικά κόλπα και λύσεις που δεν είχα σκεφτεί ποτέ και κάνουν την καθημερινή μου φροντίδα πιο εύκολη! Αυτή είναι η δουλειά των beauty influencers: να σκαρφίζονται απίθανα hacks και να δίνουν πρακτικές συμβουλές για να γίνουν viral και να τραβήξουν την προσοχή των brands, ώστε να κλείσουν κάποιες συνεργασίες. Από την άλλη όμως, θα ακούσεις και πολύ επικίνδυνα πράγματα, από τη χρήση συστατικών και υλικών που μπορεί να είναι εντελώς ακατάλληλα μέχρι την άποψη ότι το αντηλιακό είναι τοξικό και ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος!
Αν νομίζεις ότι η αναγκαιότητα της χρήσης αντηλιακού θα έπρεπε να θεωρείται πλέον μια αλήθεια αδιαμφισβήτητη, ειδικά επειδή γνωρίζουμε πια πολλά για την αλλαγή του κλίματος και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, τότε ίσως δεν περνάς αρκετό χρόνο στο TikTok (που το βρίσκω αξιοθαύμαστο και εποικοδομητικό!). Η «άρνηση» δεδομένων που θεωρούνται αυτονόητα και έχουν αποδειχθεί από την επιστήμη εδώ και δεκαετίες είναι το βούτυρο στο ψωμί του influencing. Εδώ υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αρνούνται ότι η Γη είναι στρογγυλή. Δεν θα υπήρχαν και κάποιοι που αρνούνται το αντηλιακό;
Γιατί ξαφνικά κάποιοι αμφισβητούν την αναγκαιότητα του αντηλιακού;
Πρόσφατα είδα έντρομη έναν influencer να μας προτρέπει να μη φοράμε αντηλιακό, γιατί «οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν φορούσαν ποτέ και είχαν τις μισές πιθανότητες από εμάς να πάθουν καρκίνο του δέρματος». Φυσικά, στο βίντεο του ηλιοκαμμένου influencer, που φαίνεται να έχει περάσει όλη τη ζωή του στις παραλίες και τα γυμναστήρια και όχι στα ακαδημαϊκά έδρανα, δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο για όσα ισχυρίζεται. Αν γοητευτείς από την αστραφτερή οδοντοστοιχία και τους καλοσχηματισμένους κοιλιακούς του, μάλλον δεν θα σκεφτείς ότι από την εποχή των παππούδων και των γιαγιάδων μας η επιστήμη έχει κάνει τόση πρόοδο ώστε γνωρίζουμε πια περισσότερα από ποτέ για τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα μας.
Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, που έχει ορίσει –στρατηγικά πριν τα μπάνια– τον Μάιο ως μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος, μας λέει στην ιστοσελίδα της τα εντελώς βασικά και τεκμηριωμένα: ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος καρκίνος του ανθρώπινου σώματος, ότι τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητά του έχει πολλαπλασιαστεί, όπως και η εμφάνισή του σε μικρότερες ηλικίες, και ότι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι η έκθεση στη φυσική ή τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία. Οι έρευνες που υπάρχουν για όλα αυτά είναι αναρίθμητες και μια πρόσφατη της οργάνωσης Cancer Research UK προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια 20 χρόνια η εμφάνιση μελανώματος θα αυξηθεί κατά 50% στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο λόγος για τον οποίο διάφοροι influencers σπέρνουν τον σπόρο της αμφισβήτησης και της άρνησης είναι ότι πράγματι κάποια συστατικά, όπως η οξυβενζόνη και άλλα αντηλιακά φίλτρα δεν θεωρούνται τόσο αθώα. Τα πράγματα περιπλέκονται γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις άλλα λέει ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) και άλλα λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ασφάλεια των συγκεκριμένων συστατικών, με αποτέλεσμα να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δύο ηπείρους. Ακόμη κι έτσι, όμως, περιμένοντας οριστικά δεδομένα, υπάρχουν άλλα αντηλιακά φίλτρα που θεωρούνται απολύτως ασφαλή. Έτσι, μπορείς να κάνεις την επιλογή σου απλώς διαβάζοντας σωστά την ετικέτα του προϊόντος και κατανοώντας τις δικές σου ανάγκες.
Οι επιφυλάξεις και οι φόβοι για τη χρήση του αντηλιακού μπορεί να καλλιεργούνται και από το κίνημα της φυσικής και καθαρής ομορφιάς. Η κοινή λογική αλλά και το μάρκετινγκ λένε ότι το «φυσικό» είναι «καλό». Μπορεί όμως να μην υπάρχει κάποια απόδειξη γι’ αυτό! Αντίθετα, το χημικό ή το συνθετικό έχει ελεγχθεί ξανά και ξανά (και ελέγχεται συνεχώς) για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του προτού μπει σε μία σύνθεση. Ο Δρ. Anjali Mahto αναφέρει καθησυχαστικά: «Δεν υπάρχει “τοξικό” συστατικό. Όλα εξαρτώνται από τη δόση και τη συγκέντρωση, καθώς και από την επιφάνεια εφαρμογής. Η ΕΕ διασφαλίζει ότι δεν εφαρμόζουμε επιβλαβή συστατικά στο δέρμα μας, οπότε σε ένα σωστά σχεδιασμένο προϊόν από μια αξιόπιστη εταιρεία τίποτα δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία».
Άλλοι μύθοι για τη χρήση του αντηλιακού
Αφού σταματήσεις να σκέφτεσαι τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες σου, κλείσε τα αφτιά σου και στις ανεύθυνες συμβουλές των influencers. Ίσως τον επόμενο καιρό να σου πλασάρουν και άλλους μύθους ως πραγματικότητα: Μερικοί από τους συχνότερους:
– Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα δεν χρειάζονται αντηλιακό
Η μελανίνη μπορεί να προστατεύει σε κάποιο βαθμό από τον ήλιο και τα εγκαύματα γιατί διασκορπίζει τις ακτίνες UVB, αλλά δεν μπλοκάρει τις ακτίνες UVA. Αν έχεις σκουρόχρωμο δέρμα, το αντηλιακό ευρέος φάσματος είναι απαραίτητο.
– Το μακιγιάζ προσφέρει επαρκή προστασία από τον ήλιο
Και αυτό ισχύει σε έναν μικρό βαθμό, αλλά το μακιγιάζ θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό και όχι ως μοναδικό στρώμα προστασίας.
– Το αντηλιακό εμποδίζει τη δημιουργία βιταμίνης D από τον οργανισμό
Ο ήλιος βρίσκει τρόπο να βλέπει το δέρμα, π.χ. περνώντας μέσα από τα ρούχα ή αν ξεχάσεις να επαναλάβεις την εφαρμογή του αντηλιακού. Λίγα λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά για να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής αυτής της απαραίτητης βιταμίνης. Άρα, δεν είναι απαραίτητο να σε… κάψει ο ήλιος για να την παράξει το σώμα σου!
– Όλα τα αντηλιακά είναι τα ίδια
Φυσικά και δεν είναι! Υπάρχουν προϊόντα με ορυκτά (αυτά που αποκαλούμε και φυσικά) ή χημικά φίλτρα, με διαφορετικούς βαθμούς αντηλιακής προστασίας αλλά και διαφορετική δράση ως προς τις ακτίνες που μπλοκάρουν. Για να βρεις ποιο σου ταιριάζει, ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να συζητήσεις με δερματολόγο τις ανάγκες αλλά και οποιεσδήποτε επιφυλάξεις σου.