ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΥΖΕΣΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Πώς επηρεάζει το δέρμα σου ο τρόπος που φροντίζεις τα μαλλιά σου; Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η ευαισθησία στο τριχωτό του κεφαλιού σου; Πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις ολιστικά και γιατί δεν πρέπει να λούζεσαι κάθε μέρα;
Παρατηρείς ότι το τριχωτό της κεφαλής σου είναι πιο ευαίσθητο την ώρα που βουρτσίζεις τα μαλλιά σου; Μήπως νιώθεις κνησμό και δεν μπορείς να καταλάβεις από πού προέρχεται; Οι λεπτές νιφάδες που φαίνονται στα ρούχα σου σε κάνουν να νιώθεις άβολα;
Έχεις σκεφτεί πως μπορεί να φταίει ότι λούζεσαι κάθε μέρα; Μπορεί, βέβαια, να είναι και κάποια άλλη αιτία. Πάντως, αν αντιμετωπίζεις τέτοια προβλήματα, αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να το περιποιηθείς το τριχωτό του κεφαλιού ακριβώς όπως την επιδερμίδα σου. Πρόσφερέ του φροντίδα και προστασία ποντάροντας σε εξειδικευμένα προϊόντα, φυτικές βαφές και DIY θεραπείες στο σπίτι.
Μαλλιά και ευαισθησία στο τριχωτό
Η πιο κοινή αιτία για το ευαίσθητο και δυσανεκτικό τριχωτό, που παρουσιάζει ερυθρότητα ή κνησμό, είναι η απώλεια φυσικών ελαίων. Το σμήγμα είναι το φυσικό έλαιο που παράγεται από τους αδένες και εξασφαλίζει τη φυσική ενυδάτωση στο τριχωτό της κεφαλής, συμβάλλοντας στο υγιές μικροβίωμά του. Συχνά συμβαίνει τα κύτταρα του δέρματος να ανανεώνονται με πιο αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή σμήγματος.
Επίσης, το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση νευροδερματίτιδας. Στις γυναίκες, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι μεταβαλλόμενες ορμόνες, τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία παρουσιάζουν διακυμάνσεις.
Αν, πάλι, παρατηρείς έντονη απολέπιση, είναι πιθανό να έχεις εμφανίσει ένα ενδογενές έκζεμα, το οποίο ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και οφείλεται σε έναν σαπροφυτικό μύκητα. Αυτό που μπορεί να περιγράφεις ως ξηροδερμία, στην πραγματικότητα είναι λιπαρότητα και πιτυρίδα.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση επιδεινώνεται από τις συχνές χημικές διεργασίες, όπως οι βαφές και η χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης και styling. Αν αρχίζεις να ξεφλουδίζεις ή να νιώθεις έντονη φαγούρα μία με δύο μέρες μετά τη βαφή, τότε είναι πιθανό να έχεις πάθει μια μορφή αλλεργίας που ονομάζεται ερεθιστική δερματίτιδα.
Τι να κάνεις για το ευαίσθητο τριχωτό
- Πρώτα απ’ όλα, τσέκαρε τα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Αν εντοπίσεις χημικά συστατικά, όπως θειικά άλατα, parabens, χλωριούχο νάτριο ή SLS, καλύτερα να τα αφήσεις στην άκρη. Τα σκληρά χημικά συστατικά ενδέχεται να ευθύνονται για την ερυθρότητα και τη φαγούρα.
- Απόφυγε το καθημερινό λούσιμο. Το τριχωτό σου έχει ανάγκη από λίγο σμήγμα! Περιόρισε και το συχνό πιστολάκι, που βγάζει ζεστό αέρα.
- Βούρτσισε τα μαλλιά σου με ήπιο τρόπο και, αν είναι μακριά, απόφυγε να τα πιάνεις σφιχτά με λαστιχάκια.
- Αν το πρόβλημα σου είναι η πιτυρίδα, προτίμησε εξειδικευμένα προϊόντα και κερατολυτικές και αντιμυκητιασικές θεραπείες που θα σου προτείνει ο δερματολόγος σου. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να λούζεσαι έχρι τρεις φορές την εβδομάδα, για να απομακρύνεις τη λιπαρότητα και τις νιφάδες που είναι σαν λέπια.
- Για τις αλλεργίες και την ερυθρότητα μπορεί να ευθύνεται κάποια χημική βαφή. Γι’ αυτό, αντικατάστησέ την αμέσως με μια φυτική, που να είναι απαλλαγμένη από αμμωνία, σιλικόνη, parabens, PPD. Οι φυτικές βαφές περιέχουν φυσικά συστατικά και έλαια, τα οποία προσφέρουν εντατική περιποίηση στα μαλλιά.
- Βάλε στο πρόγραμμά σου μια τονωτική θεραπεία με ορούς εμπλουτισμένους με ceramides, καφεΐνη ή τζίντζερ, που ενδυναμώνουν τη ρίζα των μαλλιών, εξυγιαίνουν και ενεργοποιούν την υγεία του περιβάλλοντος του τριχωτού.
- Μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και να συμβάλεις στη συνολική υγεία των μαλλιών σου με σωστή διατροφή, προσθέτοντας υγιεινά λιπαρά (σολομό, αβοκάντο, καρύδια), καρότα και γιαούρτι.
DIY θεραπείες με υλικά από την κουζίνα σου
Μπορείς να κάνεις τις δικές σου «αλχημείες» με τα μαλλιά σου, δημιουργώντας σπιτικές θεραπείες με το «θαυματουργό» λαδάκι καρύδας, καστορέλαιο, αλόη βέρα, tea tree oil.
- Το λάδι καρύδας είναι εξαιρετικά δημοφιλές για την ευεργετική, θεραπευτική και ενυδατική του δράση στο δέρμα και στα μαλλιά.
- Χάρη στις ισχυρές αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του, το έλαιο από τεϊόδεντρο προσφέρει ενυδάτωση και θρέψη, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από το αίσθημα της φαγούρας. Το αραιώνεις με λίγο νερό και κάνεις μασάζ στο τριχωτό.
- Μπορείς να δημιουργήσεις ένα δυναμικό blend με λίγες σταγόνες από τεϊόδεντρο, jojoba, λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο, να κάνεις μασάζ για μερικά λεπτά και να το αφήσεις για δέκα λεπτά πριν το ξεβγάλεις με νερό.
- Το καστορέλαιο είναι ένα αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες συστατικό πλούσιο σε βιταμίνη Ε και Ω-6 λιπαρά οξέα, που ανακουφίζει από τον κνησμό και περιορίζει την αφυδάτωση. Ανακάτεψε μια μικρή ποσότητα από καστορέλαιο με διπλή ποσότητα από τζελ αλόης και λίγες σταγόνες από τεϊόδεντρο, κάνε μασάζ και άφησε το για τριάντα λεπτά περίπου. Μπορείς να επαναλάβεις μέχρι τέσσερις φορές την εβδομάδα.