ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ: ΛΥΣΕ ΟΛΕΣ ΣΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ
Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο καθαρισμός προσώπου; Κάθε πότε χρειάζεται να κάνεις; Ποια είναι η ιδανική περίοδος; Μία δερματολόγος μάς λύνει τις απορίες.
Έκανα τον πρώτο καθαρισμό προσώπου στο δερματολογικό ιατρείο πριν 2 χρόνια, στα 40 μου. Όχι, δεν είμαι περήφανη που άργησα τόσο πολύ. Ποτέ δεν είναι αργά, όμως, να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με την ποιότητα του δέρματός σου.
Αποφάσισα, λοιπόν, να θέσω στη δερματολόγο, Παναγιώτα Ρήγα, όλα τα ερωτήματά μου σχετικά με τον καθαρισμό προσώπου.
– Aπό ποια ηλικία ξεκινάει ο καθαρισμός προσώπου;
Μπορεί να ξεκινήσει από πολύ νεαρή ηλικία. Έφηβοι, για παράδειγμα, με προβλήματα ακμής, βλέπουν μεγάλη διαφορά με τον καθαρισμό προσώπου. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα ακμής, μπορεί κανείς να ξεκινήσει μετά την ηλικία των 18-20 ετών, στο πλαίσιο της φροντίδας του δέρματός του.
– Κάθε πότε πρέπει να γίνεται καθαρισμός;
Εξαρτάται από τις ανάγκες του δέρματος. Αν έχεις λιπαρό δέρμα, χρειάζεσαι καθαρισμό συνήθως ανά 2-3 μήνες, ώστε να βοηθάς το δέρμα σου να μένει καθαρό και να ενισχύεις την ποιότητά του. Αν αντιμετωπίζεις θέματα με ακμή, κλειστούς πόρους, έντονη σμηγματόρροια κτλ. είναι πιθανό να χρειάζεσαι καθαρισμό πιο συχνά, ακόμα και ανά μήνα. Όσοι δεν έχουν κάποιο δερματολογικό πρόβλημα, θεωρώ ότι είναι καλό να κάνουν καθαρισμό δύο φορές τον χρόνο.
– Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του λιπαρού δέρματος, το οποίο έχει μεγαλύτερη ανάγκη καθαρισμού;
Οι άνθρωποι με λιπαρό δέρμα έχουν σμηγματογόνους αδένες που λειτουργούν πιο έντονα και επομένως έχουν περισσότερο σμήγμα. Το μέγεθος, ο αριθμός και η κατανομή των πόρων στο δέρμα του προσώπου δείχνει τον τύπο του δέρματος. Τα λιπαρά δέρματα έχουν μεγάλους πόρους γιατί εγκλωβίζουν πολύ σμήγμα. Αν έχεις πόρους στη μύτη, στο μέτωπο ή στο πηγούνι, σημαίνει ότι έχεις μεικτό δέρμα (πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο δέρματος), με λιπαρότητα δηλαδή στη λεγόμενη «ζώνη Τ».
– Υπάρχει ιδανική περίοδος για καθαρισμό προσώπου;
Η ιδανική περίοδος είναι αμέσως μετά το καλοκαίρι, όταν επιστρέφουμε από τις διακοπές – η εφίδρωση, η ταλαιπωρία από τον ήλιο, τα αντηλιακά επηρεάζουν το δέρμα. Εκεί, χρειάζεται να συνδυάσεις έναν απλό καθαρισμό με κάποιο πίλινγκ, μια φωτοθεραπεία, κάποια μάσκα άνθρακα για το βοηθήσεις.
Αν δεν υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες (όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω), έξι μήνες αργότερα, γύρω στο Πάσχα, μπορείς να κάνεις έναν δεύτερο καθαρισμό για να διατηρείς το δέρμα σου όμορφο.
– Σε ποιους αντενδείκνυται ο καθαρισμός προσώπου;
Στα ευαίσθητα δέρματα καλό είναι να μη γίνονται πολύ συχνοί καθαρισμοί – συνήθως αρκεί μία φορά τον χρόνο, όμως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε ο δερματολόγος θα σε καθοδηγήσει σχετικά με τη συχνότητα που ενδείκνυται στη δική σου περίπτωση.
Επίσης, καλό είναι να μην γίνονται καθαρισμοί σε περιόδους που υπάρχει έντονη φλεγμονή στο δέρμα, αν υπάρχει ροδόχρους νόσος σε έξαρση ή σε περίπτωση έντονης φλεγμονώδους ακμής.
– Υπάρχουν διαφορετικά είδη καθαρισμού προσώπου;
Αρχικά, υπάρχει ο κλασικός καθαρισμός με τον ατμό που γίνεται από αισθητικούς. Με τη χρήση ατμού ανοίγουν οι πόροι και με απαλές κινήσεις και τη βοήθεια ειδικού εργαλείου, αφαιρείται το σμήγμα από το δέρμα.
Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειάζεται φαγεσωρεκτομή, οπότε εκεί απαιτείται ένας εξειδικευμένος δερματολογικός καθαρισμός (ο οποίος μπορεί να γίνει συνδυαστικά με τον καθαρισμό με ατμό). Ουσιαστικά, με λεπτή βελόνα ή με δερμοπηξία, ο δερματολόγος σού ανοίγει τους κλειστούς φαγέσωρες (δηλαδή το εγκλωβισμένο μέσα στο δέρμα σμήγμα). Ανοιχτοί φαγέσωρες είναι τα μαύρα στίγματα που βλέπουμε στο πρόσωπο, πρόκειται για ανοιχτούς πόρους που έχουν σμήγμα μέσα, οι οποίοι φαίνονται μαύροι επειδή οξειδώνονται τα λιπίδια. Οι κλειστοί φαγέσωρες είναι η αρχική βλάβη της ακμής, δηλαδή είναι αυτοί που στη συνέχεια θα γίνουν έντονα σπυριά, πιθανόν με πύον.
Αποφεύγουμε τον πολύ ατμό και τη ζέστη σε δέρματα με έντονες ευρυαγγείες, σε ευαίσθητα δέρματα ή σε δέρματα που κοκκινίζουν, γιατί ο ατμός θα δημιουργήσει ερεθισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να επιλέξουμε καθαρισμό με υπέρηχο. Εκεί, χρησιμοποιείται μια ειδική σπάτουλα υπερήχων που βγάζει το σμήγμα από το δέρμα. Ιδανικά, συνδυάζουμε με χημικό πίλινγκ.
Υπάρχουν και πιο ολοκληρωμένα συστήματα που μπορούμε να βρούμε στα δερματολογικά ιατρεία, τα οποία περιέχουν δυνατότητα καθαρισμού και παράλληλα απολέπισης και ενυδάτωσης. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Στο πλαίσιο του καθαρισμού προσώπου μπορεί να προστεθεί και η μικροδερμοαπόξεση, η οποία συνδυάζει μηχανική απολέπιση και αφαίρεση σμήγματος και προσφέρει πολύ ωραίο αποτέλεσμα.
Θέλω να τονίσω πως όταν λέμε καθαρισμό δεν εννοούμε μόνο την αφαίρεση του σμήγματος από το δέρμα. Ο δερματολόγος ανάλογα με το δέρμα που έχει μπροστά του επιλέγει συνδυαστικές θεραπείες που βοηθούν σημαντικά την ποιότητα του δέρματος.
Το πίλινγκ, για παράδειγμα, βοηθάει να διώξουμε τα νεκρά κύτταρα και να βοηθήσουμε το δέρμα να κινητοποιηθεί ώστε να δημιουργήσει νέα καινούργια κύτταρα και να χτίσει κολλαγόνο
Η φωτοθεραπεία επίσης συνδυάζεται πολύ ωραία με τον καθαρισμό προσώπου, επειδή καταπραΰνει το δέρμα μετά τον ερεθισμό. Είναι ιδανική σε δέρματα ακμή (επιλέγουμε το μπλε φως), ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες βοηθάει σημαντικά στην αντιγήρανση (ειδικά αν επιλέξουμε το κόκκινο φως).
– Πώς θα επιλέξεις το είδος καθαρισμού που σου ταιριάζει;
Ξεκινάς κάνοντας ένα συμβουλευτικό ραντεβού με αισθητικό ή δερματολόγο. Αν υπάρχουν θέματα, όπως ακμή ή ροδόχρους νόσος, καλό είναι να απευθυνθείς σε δερματολόγο, αν και υπάρχουν έμπειροι αισθητικοί που γνωρίζουν πώς να χειριστούν τέτοιου είδους δέρματα. Στην περίπτωση έχεις ευαίσθητο δέρμα, χρειάζονται πιο απαλοί χειρισμοί – όχι πολλές πιέσεις και έντονος ατμός.
– Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να προετοιμάσω το δέρμα μου πριν πάω για καθαρισμό προσώπου;
Δεν είναι απαραίτητο αυτό. Σίγουρα, όμως, αν χρησιμοποιείς στο σπίτι προϊόντα με δραστικά συστατικά, όπως τα οξέα φρούτων, τα άλφα-υδροξυοξέα (AHA), τα βήτα-υδροξυοξέα (BHA), τα πολύ-υδροξυοξέα (PHA) ή η ρετινόλη, η ανάγκη για καθαρισμό μπορεί να γίνει λιγότερο συχνή, αφού η ρουτίνα ομορφιάς σε βοηθάει να συντηρείς το δέρμα σου καθαρό. Επίσης, η χρήση των παραπάνω συστατικών μετά τον καθαρισμό προσώπου βοηθούν να διατηρηθεί περισσότερο το αποτέλεσμά του.
– Τι περιμένω να δω στο δέρμα μου αμέσως μετά τον καθαρισμό;
Έναν ήπιο ερεθισμό. Βέβαια, αν κάνεις φωτοθεραπεία μαζί με τον καθαρισμό, δεν υπάρχει κανένας ερεθισμός μετά, γιατί η συγκεκριμένη θεραπεία καταπραΰνει το δέρμα. Αν έχεις ακμή, μπορεί να βγουν μερικά σπυράκια λόγω των χειρισμών. Συνήθως, όταν υπάρχει πολύ έντονη φλεγμονώδης ακμή, δεν κάνουμε καθαρισμό στο σημείο αυτό. Εκεί, δίνουμε θεραπεία στο σπίτι ώστε να ηρεμήσει πρώτα το δέρμα και μετά από 6 εβδομάδες προχωράμε στον καθαρισμό.
– Μετά από πόσο διάστημα βλέπεις τα αποτελέσματα του καθαρισμού;
Αμέσως θα δεις τα αποτελέσματα. Ωστόσο, δύο μέρες μετά τον καθαρισμό που θα έχει φύγει εντελώς οποιοσδήποτε ερεθισμός, θα το δεις ακόμη καλύτερα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα του καθαρισμού κρατάει για μεγάλο διάστημα. Το ζητούμενο είναι με τον καθαρισμό το δέρμα σου να πάρει μπρος. Στη συνέχεια, το συντηρείς στο σπίτι με τη χρήση ειδικών προϊόντων, γιατί το σμήγμα θα ξαναβγεί.