ΙΔΡΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ, ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!
Ο ιδρώτας είναι συνδεδεμένος με την κακοσμία του σώματος και την άβολη αίσθηση, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί μία φυσιολογική διαδικασία, με γνωστά και άγνωστα οφέλη για τον οργανισμό μας.
Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, το θερμόμετρο έξω στη βεράντα δείχνει 36 βαθμούς και το air condition μέσα είναι ρυθμισμένο στους 26 (όχι χαμηλότερα, για να προετοιμάζομαι ψυχολογικά μήπως και μπει «κόφτης» λόγω ενεργειακής κρίσης). Σε λίγο θα κάνω ένα δροσερό ντους για να φύγει ο ιδρώτας, θα βγω έξω για να πεταχτώ σε μια δημοσιογραφική παρουσίαση και μέχρι να φτάσω στο αυτοκίνητο, που είναι ένα τετράγωνο παραπέρα, είμαι σίγουρη ότι θα «στάζω»!
Αν έχουμε τις ίδιες θερμοκρασίες με πέρσι, που ο καύσωνας κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα χύσουμε λίτρα ιδρώτα και φέτος μέχρι να φύγουμε για διακοπές. Οι δύο με τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες που έχουμε στο σώμα μας θα κάνουν υπερωρίες για να το κρατούν δροσερό στις ακραίες θερμοκρασίες του όχι και τόσο ειδυλλιακού αστικού καλοκαιριού.
Τα οφέλη της εφίδρωσης που ίσως να μη γνωρίζεις
Όταν το σώμα μας εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, οι ιδρωτοποιοί αδένες μπαίνουν σε λειτουργία και φροντίζουν να μην υπερθερμανθούμε. Αυτή είναι η πρώτη και βασικότερη λειτουργία του ιδρώτα, που είναι διαφανής, άοσμος και αποτελείται από νερό κατά 99% και από ίχνη αλατιού και λίπους. Ο λόγος που ο ιδρώτας είναι παρεξηγημένος είναι ότι οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, που βρίσκονται στις μασχάλες και στα γεννητικά όργανα, εκκρίνουν ένα παχύτερο υγρό, το οποίο όταν έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια του σώματος προκαλεί την ανεπιθύμητη και ενοχλητική κακοσμία.
Πάντως, πέρα απ’ αυτήν τη σωτήρια για την επιβίωσή μας λειτουργία του, ο ιδρώτας μπορεί να δείχνει πράγματα για την ευεξία μας, ενώ μας είναι χρήσιμος και για τους εξής λόγους:
1. Αποβάλλει τις τοξίνες
Το δεύτερο γνωστότερο όφελος του ιδρώτα είναι ότι κάνει καλή αποτοξίνωση. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό είναι η μισή αλήθεια. Μια έρευνα του 2012 υποστήριζε ότι με την εφίδρωση διαλύονται και αποβάλλονται από τον οργανισμό μας βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Το συκώτι, τα νεφρά και τα έντερα κάνουν πολύ σκληρή αποτοξινωτική δουλειά, ενώ η ποιότητα του νερού και η σωστή διατροφή είναι τα όπλα που έχουμε για να απομακρύνουμε τις τοξίνες.
2. Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Όταν ιδρώνουμε, δεν χάνουμε μόνο νερό! Επειδή το σώμα μας κάνει μια κοπιώδη προσπάθεια για να αυτορρυθμίσει τη θερμοκρασία του, χρησιμοποιεί ενέργεια και καίει θερμίδες.
3. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
Η λειτουργία της εφίδρωσης μοιάζει με μία συνεδρία αερόβιας άσκησης! Αν σε παρηγορεί αυτό, όταν ιδροκοπάς προσπαθώντας να κάνεις τις δουλειές σου μέσα στο καλοκαιρινό λιοπύρι, κατά κάποιον τρόπο περιορίζεις τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
4. Ο ιδρώτας αυξάνει την ανοσία
Το δέρμα είναι ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, γιατί είναι το πρώτο εμπόδιο (φραγμός) στα μικρόβια με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά. Επιπλέον, ο ιδρώτας μας περιέχει την πρωτεΐνη δερμισίνη, που εξοντώνει με φυσικό τρόπο συγκεκριμένα μικρόβια.
5. Κάνει το δέρμα πιο λαμπερό
Όπως ακριβώς απομακρύνει ορισμένες τοξίνες, ο ιδρώτας διώχνει ρύπους και υπολείμματα που κατακάθονται στο δέρμα. Θεωρείται, λοιπόν, ότι μπορεί να βελτιώσει τον τόνο, τη διαύγεια και την υφή του δέρματος, καθώς και την κυκλοφορία του αίματος.
6. Μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση πέτρας στα νεφρά
Τόσο απλό, κι όμως δεν το σκεφτόμαστε με τη μία… Όταν ιδρώνουμε, καταναλώνουμε περισσότερο νερό κι έτσι απομακρύνουμε με την ούρηση στοιχεία που μπορεί να προκαλούν πέτρες.
7. Αποφράσσει τους πόρους
Κοινή πεποίθηση είναι ότι η εφίδρωση ευθύνεται για εξάρσεις ακμής, όμως αυτό είναι, εν μέρει, μύθος. Δες τι γίνεται στην πραγματικότητα: Ο ιδρώτας είναι ένα πρώτης τάξεως μέσο για να ανοίξουν οι πόροι και να «ξεπλυθούν» από το σμήγμα, τα βακτήρια και τις ακαθαρσίες. Με μία προϋπόθεση: να τον σκουπίσεις επιτόπου! Αν ο ιδρώτας παραμείνει και στεγνώσει στο δέρμα, τότε όλα αυτά τα υπολείμματα παγιδεύονται κάτω από το δέρμα, ενδεχομένως πυροδοτώντας εξάρσεις ακμής.
Φυσικά, είναι δύσκολο να κουβαλάς αλλαξιές για να φοράς στεγνά ρούχα και να φρεσκάρεσαι κάθε τρεις και λίγο. Ωστόσο, προσπάθησε να στεγνώνεις το πρόσωπο και το σώμα σου άμεσα με μια καθαρή πετσέτα ή κάνε συχνά ντους. Επίσης, προτίμησε τα ρούχα από βαμβάκι ή νέας γενιάς υφάσματα που «αναπνέουν».