iStock

ΓΙΑΤΙ ΤΟ TONER ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

Το toner δεν είναι ένα προαιρετικό βήμα περιποίησης που απλώς επέβαλε στις γυναίκες η κορεάτικη ομορφιά, αλλά μια κίνηση που φέρνει αποτελέσματα στην ποιότητα και την όψη της επιδερμίδας και των αντρών.

Ομολογώ ότι μου προκάλεσε έκπληξη η καλοκαιρινή συνήθεια περιποίησης ενός φίλου. Μου δήλωσε διστακτικά ότι το μόνο προϊόν που χρησιμοποιεί στο πρόσωπό του τους ζεστούς μήνες είναι ένα toner – ευτυχώς, μετά βάζει και αντηλιακό, αλλιώς θα δοκιμαζόταν η σχέση μας!

Πάρα πολλές γυναίκες δεν χρησιμοποιούν toner, οπότε η έκπληξή μου ήταν δικαιολογημένη που άκουσα ότι είναι το αγαπημένο προϊόν ενός άντρα. Ο λόγος που επικαλείται ο φίλος μου τη λατρεία του για το toner ειδικά το καλοκαίρι είναι ότι χάρη στη σύνθεσή του με βάση το νερό (χρησιμοποιεί πάντα water-based toners) δεν βαραίνει καθόλου την επιδερμίδα του, η οποία ιδρώνει πολύ, ότι τη διατηρεί φρέσκια, τη δροσίζει, την τονώνει και προσφέρει πολλά διαφορετικά οφέλη ανάλογα με τη σύνθεσή του.

Την «άφιξη» του toner στη δυτική ρουτίνα περιποίησης την οφείλουμε στην κορεάτικη φιλοσοφία για την ομορφιά, που είναι μαξιμαλιστική και πρεσβεύει τη χρήση πολλών προϊόντων. Το toner είναι ένα προϊόν που έχει εξελιχθεί πολύ τεχνολογικά: υπάρχουν toners για κάθε τύπο δέρματος και για κάθε ανάγκη! Καθώς εφαρμόζεται μετά τον καθαρισμό και πριν τον ορό, η βασική αποστολή του είναι να απομακρύνει το παραμικρό ίχνος ρύπων, βακτηρίων, μακιγιάζ και υπολειμμάτων που έχουν ξεμείνει από τον καθαρισμό. Επίσης, το toner (στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ρουτίνας και όχι όπως το χρησιμοποιεί ο φίλος μου) προετοιμάζει την επιδερμίδα να υποδεχτεί τα επόμενα προϊόντα περιποίησης.

Από εκεί και πέρα, διαλέγεις και παίρνεις! Υπάρχουν toners για ενυδάτωση, απολέπιση (και, επομένως, λάμψη και απαλότητα), εξισορρόπηση του pH του δέρματος, σμίκρυνση των πόρων, περιορισμό της ερυθρότητας. Αν νόμιζες ότι τα toners είναι ένα «σκληρό» στυπτικό προϊόν με οινόπνευμα που απομακρύνει τη λιπαρότητα (ναι, αυτός ήταν ο αρχικός σκοπός του, αλλά μόνο για τα λιπαρά και επιρρεπή στην ακμή δέρματα), ήρθε η ώρα να αλλάξεις γνώμη και η επόμενη αγορά σου να είναι ένα toner! Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να το εφαρμόζεις;

toner
iStock

Η κλασική –αλλά ασύμφορη οικολογικά– μέθοδος

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εφαρμογής του toner είναι οι δίσκοι βαμβακιού. Ρίχνεις λίγες σταγόνες toner στο βαμβάκι και, ξεκινώντας από το κέντρο, περνάς το προϊόν από όλο το πρόσωπο. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική αν το βασικό σου ζητούμενο είναι να απομακρύνεις τη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα. Από την άλλη, το οικολογικό αποτύπωμα των δίσκων βαμβακιού είναι τεράστιο, από την παραγωγή τους (λόγω των χημικών και του νερού που χρησιμοποιούνται) μέχρι την απόρριψή τους (δεν βιοδιασπώνται). Αν σε εξυπηρετεί αυτός ο τρόπος εφαρμογής του toner, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δίσκους από ανεπεξέργαστο οργανικό βαμβάκι, που δεν περιέχουν χημικά, ή, ακόμα καλύτερα, επαναχρησιμοποιούμενους δίσκους που θα βρεις στην αγορά ή θα φτιάξεις από παλιά υφάσματα – αυτό το δεύτερο είναι λίγο μπελαλίδικο γιατί χρειάζεται κοψίματα και ραψίματα, αλλά θα το διασκεδάσεις.

toner
iStock

Μια εναλλακτική sheet mask

Θα χρειαστείς μεγάλες παραλληλόγραμμες λωρίδες βαμβακιού ή μια συμπιεσμένη sheet mask σε σχήμα «χαπιού» (θα βρεις στο Internet και θα διασκεδάσεις σαν παιδί καθώς παίρνει το κανονικό της σχήμα όταν την περιχύνεις με toner!). Αφού τις μουσκέψεις καλά με toner, τοποθετείς τις ροδέλες στα μάγουλα, το μέτωπο και τον λαιμό (ή σε όλο το πρόσωπο στην περίπτωση της συμπιεσμένης sheet mask) και τις αφήνεις για δέκα λεπτά. Αν χρησιμοποιείς ένα ενυδατικό ή καταπραϋντικό toner ή ένα toner για λάμψη, αυτή η μέθοδος βοηθάει στη μέγιστη απορρόφηση των συστατικών, ενώ δημιουργεί μια ιδανική βάση για το μακιγιάζ. Κι εδώ, όμως, παράγεις απορρίμματα, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιείς αυτό τον τρόπο εφαρμογής σπανιότερα ή με χειροποίητους, πλενόμενους δίσκους βαμβακιού.

toner
iStock

Για ένα κύμα δροσιάς

Αυτή είναι η μέθοδος που προτιμά ο φίλος μου, γιατί του χαρίζει δροσιά και φρεσκάδα, αλλά και δεν προδίδει την οικολογική του συνείδηση. Ρίχνει μια γενναιόδωρη ποσότητα toner στη χούφτα, την απλώνει σε όλη την παλάμη, τη ρίχνει στο πρόσωπο πιέζοντας με τις παλάμες ώστε να δημιουργηθεί θερμότητα που διευκολύνει την απορρόφησή του – κάποιες φορές, στη δυνατή ζέστη, τον ανακουφίζει να αφήσει το toner να στεγνώσει μόνο του. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ξοδεύεις μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντος.

Σαν αναζωογονητικό mist

Υπάρχει κάτι απολαυστικότερο από το να ψεκάζεις το πρόσωπό σου με προϊόντα περιποίησης; Στην αγορά θα βρεις toners σε μορφή mist ή μπορείς απλώς να μεταφέρεις ένα toner σε ένα μπουκαλάκι ψεκασμού (αρκεί να μην περιέχει οινόπνευμα). Μετά το ψέκασμα (δεν χρειάζεται να το παρακάνεις!), χρησιμοποίησε την παλάμη σου για να μεταφέρεις στο πρόσωπο θερμότητα και να διευκολύνεις την απορρόφηση του προϊόντος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.