iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ GUA SHA ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Είναι το ημιπολύτιμο gua sha ένα ασφαλές μέσο για να ανανεώσεις την επιδερμίδα σου; Οι skin experts επιχειρηματολογούν.

Από τότε που το skincare εκτοξεύτηκε στα ύψη (κι έχει να ευχαριστεί την πανδημία και τον κατ’ οίκον περιορισμό μας γι’ αυτό), βάλαμε καινούργιες συνήθειες στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μας. Μία από αυτές είναι τα εργαλεία ομορφιάς, όπως το jade roller, το gua sha, και τα cryo facial εργαλεία, τα οποία αντικατέστησαν τις επαγγελματικές θεραπείες προσώπου μιας και περιόρισαν εν μέρει τις επισκέψεις στο ιατρείο.

Για να αναδείξεις μια όμορφη και φρέσκια επιδερμίδα και για να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα σχεδόν ψυχοθεραπευτικό pampering, διάβασες πολλά άρθρα, είδες βιντεάκια και έπιασες ανά χείρας ημιπολύτιμους λίθους, πανάρχαια αλλά και σύγχρονα gadget ομορφιάς τα οποία έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι όμως όλα τα beauty tools ασφαλή για να τα χρησιμοποιείς μόνη και μόνος σου στο σπίτι;

Τι ακριβώς κάνει το gua sha

Το ονομάζουν «botox της Ανατολής»! Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, τo δέρμα είναι ο χάρτης που σου δείχνει τι γίνεται στο σώμα σου. Το gua sha μπορεί να αντιμετωπίσει από πεπτικά προβλήματα μέχρι συναισθηματικό στρες και ορμονικές διαταραχές, που εκδηλώνονται στο πρόσωπο με μαύρους κύκλους, ξηρότητα και κηλίδες.

gua sha
Cherrydeck / Unsplash

Το όνομά του σημαίνει απόξεση (gua) με ερυθρά στίγματα (sha), τα οποία εμφανίζονται όταν ξεμπλοκάρεις το στάσιμο αίμα. Οι γραμμές που ακολουθείς στην εφαρμογή του είναι πάνω σε μεσημβρινούς. Όταν το χρησιμοποιείς σωστά, προσφέρει ένα σωρό οφέλη στην επιδερμίδα: ενεργοποιεί τη λέμφο, αποτοξινώνει, μειώνει πρηξίματα και μαύρους κύκλους, απαλύνει τις ρυτίδες, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου λόγω της υψηλής αιμάτωσης. Ουσιαστικά, συσφίγγει την επιδερμίδα με φυσικό τρόπο, με αποτέλεσμα να βλέπεις τα ζυγωματικά σου πιο τονωμένα και την όψη του προσώπου σου πιο σφριγηλή.

Ωστόσο, το gua sha ασκεί πίεση στην επιδερμίδα και θέλει πολύ προσεκτικές κινήσεις. Η face yoga expert Αρετή Καφαντάρη επιμένει ότι δεν αρκεί να δεις βιντεάκια στο YouTube για να ξεκινήσεις να το εφαρμόζεις στο πρόσωπό σου. Σε αντίθεση με το jade roller, που διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και καθαρίζει τη λέμφο με πιο ήπιο και ελαφρύ μασάζ, χωρίς ιδιαίτερη πίεση, η Αρετή υποστηρίζει ότι το gua sha είναι πιο ασφαλές να γίνεται με την καθοδήγηση ειδικού και πιστοποιημένου θεραπευτή. Εκτός αν εμπιστεύεσαι απόλυτα τις ικανότητές σου και το χρησιμοποιείς σωστά.

gua sha
iStock

5+1 λόγοι για να μη χρησιμοποιείς το gua sha χωρίς τη βοήθεια ειδικού

  1. Αν δεν ξέρεις να το εφαρμόζεις σωστά, υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσεις τον συνδετικό ιστό του δέρματος και να προκαλέσεις τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως, για παράδειγμα, περισσότερη χαλάρωση.
  2. Μπορεί εύκολα να προκαλέσεις στην επιδερμίδα σου εκχυμώσεις και μελανιές, αν δεν γνωρίζεις με ποιους τρόπους να ενεργοποιήσεις τη μικροκυκλοφορία.
  3. Η χρήση του απαγορεύεται σε άτομα που κάνουν αγωγή αντιπηκτικών ή έχουν ακμή.
  4. Δεν ενδείκνυται σε άτομα με καρκίνο, καθώς επηρεάζει το λεμφικό σύστημα.
  5. Η μακροχρόνια λανθασμένη χρήση gua sha μπορεί να οδηγήσει σε δέρμα πιο χαλαρό, ξηρό, με μπλοκαρισμένους πόρους και τραυματισμένο εσωτερικά.
  6. Αν παρ’ όλα αυτά εμπιστεύεσαι τις ικανότητές σου, τουλάχιστον απόφυγε να ασκείς υπερβολική πίεση στην επιδερμίδα σου και να το παρακάνεις με τη χρήση του. Μια φορά την ημέρα για δέκα λεπτά είναι υπεραρκετή για να δεις την ανανέωση που υπόσχεται αυτή η πανάρχαια τεχνική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.