ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ
Είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν αρκετό κόσμος, οπότε ζητήσαμε περισσότερες εξηγήσεις από δερματολόγο, ώστε να αναλάβεις δράση.
Όποια και όποιος θέλει λεία, λαμπερή, απαλή και ομοιόμορφη επιδερμίδα, να σηκώσει το χέρι! Νομίζω βλέπω αρκετό κόσμο! Η μανία για αψεγάδιαστη επιδερμίδα έχει γεννήσει διάφορα πιασάρικα παρατσούκλια που την περιγράφουν και συντηρούν τη συζήτηση γύρω απ’ αυτή, όπως glass skin, dolphin skin και cloud skin. Μάντεψε από πού προέρχονται: ναι, από την Κορέα, που μας τροφοδοτεί συνεχώς με εντυπωσιακές περιγραφές για την επιδερμίδα, εμπνευσμένες από γυαλιά, δελφίνια και σύννεφα…
Στην πραγματικότητα, συγγνώμη που θα σου χαλάσω το κορεάτικο παραμύθι, αλλά απόλυτα ομοιόμορφη επιδερμίδα δεν υπάρχει – ούτε καν σε (πολύ) νεαρές ηλικίες. Σχεδόν όλοι μας έχουμε τουλάχιστον μια πανάδα, μια ουλή ή ένα σκούρο σημείο κάπου στην επιδερμίδα μας.
Τι σημαίνει ανομοιόμορφη επιδερμίδα
Η ανομοιόμορφη επιδερμίδα είναι ένας γενικός όρος που περικλείει «ατέλειες» πολλών τύπων και ειδών. Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου εξηγεί ότι η επιδερμίδα μπορεί να είναι ανομοιόμορφη τόσο ως προς την όψη όσο και ως προς το ανάγλυφο. Στην πρώτη περίπτωση, παρουσιάζει κοκκινίλες, ευρυαγγείες, δυσχρωμίες, πανάδες και σημάδια ακμής. Στη δεύτερη, οι συχνότερες «ατέλειες» είναι οι διεσταλμένοι πόροι, οι σμηγματογόνες υπερπλασίες, η ακμή, τα κεγχρία, οι κύστες, οι υπερκερατώσεις και οι ρυτίδες.
Οι λόγοι για την εμφάνιση όλων αυτών των σημαδιών και δερματικών βλαβών που χαλάνε την ομοιομορφία της επιδερμίδας μπορεί να είναι γενετικοί και κληρονομικοί, αλλά και επίκτητοι, δηλαδή να οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο, το στρες, τη ρύπανση, τις ορμονικές διαταραχές ή τη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση (τα σκούρα σημάδια μετά από σπυράκια).
Είναι εύκολο και εφικτό να αποκτήσεις ομοιόμορφη όψη;
«Ο στόχος για ομοιόμορφη όψη της επιδερμίδας δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρως, αλλά σίγουρα μπορείς να βελτιώσεις την κατάστασή της με έναν έξυπνο συνδυασμό από θεραπείες στο ιατρείο και το κατάλληλο skincare», αναφέρει η κ. Μουσάτου. Εξαιρώντας τις περιπτώσεις της ακμής και της ροδόχρου ακμής, και μιλώντας για το τι μπορείς να κάνεις σε ένα κανονικό δέρμα με ήπιες ατέλειες, ρυτίδες ή δυσχρωμίες, η γνωστή δερματολόγος και σταθερή συνεργάτιδά μας στο OW εξηγεί πώς μπορείς να βελτιώσεις την ομοιομορφία της όψης του προσώπου σου στο σπίτι:
- Κάνε απολέπιση μία με δύο φορές την εβδομάδα΄, χρησιμοποιώντας ουσίες με απολεπιστική δράση. Διάλεξε ένα ήπιο scrub με φυσικούς κόκκους ή ένα χημικό peeling με οξέα φρούτων, όπως τα ΑΗΑs, τα BHAs και τα ακόμα πιο ήπια PHAs, που είναι ιδανικά για το ευαίσθητο δέρμα. Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, φέρνει στην επιφάνεια πιο γρήγορα τα νέα και υγιή, προσφέρει ομοιόμορφο τόνο και λαμπερή όψη.
- Με παρόμοιο τρόπο, η ρετινόλη κάνει ήπια απολέπιση, ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς παραγωγής κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος, εξομαλύνει το ανάγλυφο της επιδερμίδας, ενώ μειώνει ακόμα και τις βαθιές ρυτίδες.
- Χρησιμοποίησε ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού, χωρίς σκληρά χημικά συστατικά και αλκοόλ, που εξισορροπεί το pH της επιδερμίδας σου και σέβεται το μικροβίωμα, χωρίς να το τραυματίζει ή να το ερεθίζει.
- Στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης, βάλε οπωσδήποτε αντιοξειδωτικούς ορούς με βιταμίνη C, φερουλικό οξύ και ρεσβερατρόλη. Προσφέρουν ομοιόμορφο τόνο γιατί απαλύνουν τις δυσχρωμίες, διώχνουν τη θαμπή όψη, προσφέρουν λάμψη και διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου, μειώνοντας έτσι λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
- Μην ξεχνάς ποτέ το αντηλιακό. Είναι η ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας σου από τις ηλιακές βλάβες και τη φωτογήρανση. Να θυμάσαι πάντα ότι η αντιοξειδωτική βιταμίνη C είναι ιδανικό συμπλήρωμα στην αντηλιακή προστασία, γιατί ενισχύει τη δράση της αντηλιακής κρέμας.
- Πρόσθεσε στη ρουτίνα σου έναν ορό ή μια κρέμα με υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση και σφριγηλότητα.
- Αν είσαι εξοικειωμένη/ος με τα εργαλεία ομορφιάς, τότε γνωρίζεις το derma roller για μεσοθεραπεία στο σπίτι. Το συγκεκριμένο εργαλείο, που έχει στο άκρο του ένα ρολό με μικροσκοπικές βελόνες, προκαλεί μικροτραυματισμό στην επιδερμίδα, δηλαδή πολλές μικρές «πληγές» που είναι αόρατες με γυμνό μάτι. Έτσι διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, μειώνεται η όψη ρυτίδων και ουλών, και αναζωογονείται η επιδερμίδα.
Θεραπείες στο ιατρείο για ομοιόμορφη επιδερμίδα
Υπάρχουν θεραπείες στο ιατρείο που στοχεύουν σε όλες τις ανομοιομορφίες, επισημαίνει η Βάλια Μουσάτου. Αναφέρει, για παράδειγμα, τα αγγειακά λέιζερ, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των κοκκινίλων, καθώς και τον καθαρισμό του προσώπου, που ενδείκνυται περισσότερο για την απομάκρυνση του εγκλωβισμένου σμήγματος και λιγότερο για την αντιμετώπιση των ορατών πόρων. Για τις υπερκερατώσεις, θεωρεί αποτελεσματικό το λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα ή το fractional laser. Τα peelings είναι επίσης από τις πιο ενδεδειγμένες θεραπείες για την ανομοιόμορφη επιδερμίδα. Όσο για τις ρυτίδες, υπάρχει μια ποικιλία θεραπειών, από το botox, το λέιζερ και το microneedling μέχρι τη φωτοθεραπεία.