ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΣ ΠΩΣ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Αν σκέφτεσαι να εντάξεις στη ρουτίνα σου κάποιο νέο προϊόν περιποίησης, μην ξεχάσεις να κάνεις ένα απλό patch test για την ασφάλειά σου.
Παίρνεις ένα προϊόν για το σώμα σου. Πώς ξέρεις ότιδεν περιέχει κάποιο συστατικό που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σου; Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Journal of the American Academy of Dermatology διαπίστωσε ότι τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας προκάλεσαν ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής στο 28,8% των ανδρών και στο 39,5% των γυναικών. Εδώ έρχεται να σε βοηθήσει το patch test.
Το patch test είναι μια απλή διαγνωστική διαδικασία που μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις αν κάποιο προϊόν περιποίησης περιέχει ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα σου ή αλλεργική αντίδραση όταν το εφαρμόζεις.
Πώς γίνεται το patch test
Κατ’ αρχάς, διαφέρει από τα τεστ αλλεργίας που πραγματοποιεί ένας αλλεργιολόγος και μπορούν να δώσουν άμεσες αντιδράσεις. Οι δερματικές αντιδράσεις από ένα patch test μπορεί να χρειαστούν μέρες για να εκδηλωθούν. Επίσης, μπορείς να το κάνεις στο σπίτι σου, ώστε να τεστάρεις ένα προϊόν περιποίησης πριν το ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου. Εναλλακτικά, μπορείς να απευθυνθείς σε δερματολόγο.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (ΑΑΔ) προτείνει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:
- Εφάρμοσε το προϊόν σε μια μικρή περιοχή του δέρματος, όπου είναι δύσκολο να απομακρυνθεί. Ένα τέτοιο σημείο είναι π.χ. το εσωτερικό του αγκώνα.
- Κάλυψε μια περιοχή περίπου στο μέγεθος ενός νομίσματος και φρόντισε να βάλεις τόσο προϊόν όσο θα χρησιμοποιούσες κανονικά.
- Άφησέ το για όσο διάστημα θα παρέμενε κανονικά στο δέρμα. Αν, π.χ., δοκιμάζεις ένα προϊόν που ξεπλένεις, άφησέ το για 5 λεπτά ή για όσο προτείνουν οι οδηγίες.
- Επαναλάμβανε το τεστ δύο φορές τη μέρα για διάστημα 7–10 ημερών, καθώς η αντίδραση μπορεί να μην εμφανιστεί αμέσως.
- Αν εκδηλωθεί κάποια αντίδραση, ξέπλυνε αμέσως την περιοχή και σταμάτα τη χρήση του προϊόντος. Μπορείς να εφαρμόσεις μια κρύα κομπρέσα ή λίγη βαζελίνη για να ανακουφίσεις το σημείο. Αν η αντίδραση είναι έντονη, φρόντισε να επισκεφτείς έναν δερματολόγο.
Πώς να επιλέξεις ένα προϊόν
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ταξινομεί τα κοινά αλλεργιογόνα που μπορεί να περιέχουν τα καλλυντικά σε πέντε κατηγορίες:
- φυσικό καουτσούκ,
- αρώματα,
- συντηρητικά,
- χρωστικές,
- μέταλλα.
Επιπλέον, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας σημειώνει ότι τα αρώματα στα προϊόντα περιποίησης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Τα συμπτώματα μιας αντίδρασης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, και ανάλογα με το προϊόν, την περιοχή που εφαρμόζεται, τη συχνότητα χρήσης κ.ά., ωστόσο τα πιο συνήθη είναι το εξάνθημα, η φαγούρα, το κάψιμο, οι φουσκάλες και το πρήξιμο.
Για να αποφύγεις πιθανές αντιδράσεις αναζήτησε προϊόντα που αναγράφουν στην ετικέτα τους τις λέξεις «χωρίς άρωμα». Ακόμα, έχε υπόψη ότι μπορεί η ετικέτα να γράφει «υποαλλεργικό» ή «κατάλληλο για ευαίσθητο δέρμα», αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι τα συστατικά δεν θα προκαλέσουν κάποια αντίδραση.