ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ SLUGGING ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΣΟΥ;
Το νέο beauty trend που έχει κάνει χαμό στο TikTok θέλει να κοιμόμαστε με μiα στρώση βαζελίνης στο πρόσωπό μας. Πόσο ασφαλής είναι αυτή η επαναστατική, όπως αποκαλείται, skincare ρουτίνα για το δέρμα μας;
Τι είναι το slugging; Για να το θέσουμε απλά, πρόκειται για την εφαρμογή ενός φαγεσωρογόνου στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας, ενός προϊόντος δηλαδή που προκαλεί έναν φυσικό φραγμό, εγκλωβίζοντας έτσι την υγρασία στο εσωτερικό της, χαρίζοντας έξτρα ενυδάτωση και άρα αντιγήρανση και λαμπερό δέρμα.
Ένα τέτοιο προϊόν είναι η βαζελίνη, κάποιες φαρμακευτικές κρέμες για τη θεραπεία της ψωρίασης, αλλά και διάφορα λάδια (ελαιόλαδο, λάδι καρύδας), ακόμη και τα φυτικά λίπη όπως η μαργαρίνη!
Κι αν αναρωτιέστε από που βγαίνει η ονομασία slugging, όχι, δεν έχει σχέση με το σάλιο του σαλιγκαριού (που πρόκειται για ένα τελείως άλλο beauty trend), αλλά για την εικόνα που προκαλεί, αφού όταν κάνουμε slugging μοιάζουμε σαν να μας έχει «περπατήσει» παντού το αγαπητό αυτό μαλάκιο…
Το slugging είναι ένα αρχαίο μυστικό ομορφιάς
Πριν χρεώσουμε στις beauty influencers τη γέννηση του slugging, να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για μία πρακτική που υπάρχει και χρησιμοποιείται εδώ κι αιώνες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic, που ασχολήθηκε τον περασμένο Αύγουστο με το trend που έχει κατακλύσει τα social media, η πρακτική δεν είναι κάτι καινούριο.
Οι αφροαμερικανίδες για γενιές χρησιμοποιούσαν βαζελίνη για να ενυδατώσουν το δέρμα τους, ενώ η χρήση λαδιού στην επιστήμη της ομορφιάς μάς πηγαίνει πίσω στους αρχαίους Αιγύπτιους και τις πρώτες τους προσπάθειες να μαλακώσουν τις ρυτίδες τους, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν βγει στο φως από το 1550 π.Χ. Στη Βόρεια Αμερική του 15ου αιώνα, η φυλή Seneca χρησιμοποιούσε λάδι όχι μόνο για να μαλακώσει τα δέρματα των ζώων και να τα κάνει πιο εύχρηστα, αλλά και για το δέρμα του προσώπου τους.
Τι ακριβώς κάνει το slugging;
Σε τι βοηθά το να δημιουργείς μία μάσκα εγκλωβισμού της υγρασίας στο δέρμα σου που μοιάζει σα να σε έχει επισκεφτεί γυμνοσάλιαγκας; Κατά γενική ομολογία, ένα άτομο με ξηρό δέρμα, ειδικά κάποιος που πιθανώς να ταλαιπωρείται από έκζεμα, μπορεί να ωφεληθεί από το slugging. Και, χρησιμοποιώντας την πρακτική λίγο πιο συντηρητικά, ο καθένας μας μπορεί να επωφεληθεί από την επιπλέον υγρασία που παρέχει.
Τα φαγεσωρογόνα που περιέχονται στη βαζελίνη και τις κρέμες με παράγωγα λανολίνης έχουν γενικά καλή ανταπόκριση από το δέρμα, είναι αρκετά ανεκτά από αυτό, και ιδιαίτερα οικονομικά.
Απλώνοντας ένα τέτοιο προϊόν στο δέρμα μας, κατά προτίμηση το βράδυ, μετά την τυπική μας ρουτίνα skincare, έχουμε τα εξής οφέλη:
- Ενυδάτωση. «Όταν εγκλωβίζουμε την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας, εκείνη την απορροφά σαν σφουγγάρι, με αποτέλεσμα να γίνει πιο εύκαμπτη κι ελαστική», σύμφωνα με την Δρ. Kassouf της κλινικής του Cleveland, σε σχετικό άρθρο που δημοσίευσε τον περασμένο Απρίλιο.
- Προστασία. Αυτό το φράγμα, σύμφωνα με τη δερματολόγο, κρατά το νερό μέσα, και τα άσχημα στοιχεία που ίσως είναι βλαβερά για το δέρμα, έξω. «Μπορεί να αποτρέψει εξωτερικά μόρια από το να εισέλθουν στο δέρμα και να προκαλέσουν ερεθισμό ή ανοσολογική αντίδραση», συμπληρώνει.
- Επανόρθωση. Εάν το δέρμα μας είναι αφυδατωμένο, μια επίστρωση βαζελίνης τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω απώλειας νερού από το δέρμα, και να του επιτρέψει να επανακάμψει.
Πώς θα κάνεις slugging;
Εάν θέλεις να δοκιμάσεις το slugging και να δεις γιατί έχει τόσο φανατικούς οπαδούς, ακολούθησε βήμα προς βήμα αυτή την απλή διαδικασία:
1. Προετοίμασε το δέρμα σου
«Το slugging πρέπει να γίνεται μόνο σε καθαρό δέρμα, οπότε ξεκινήστε τη βραδινή σας ρουτίνα με καθαρισμό, απολέπιση και ενυδάτωση», συμβουλεύει η Δρ. Kassouf.
Απόφυγε προϊόντα περιποίησης δέρματος με συστατικά όπως άλφα υδροξυοξέα, βήτα υδροξυοξέα και ρετινοειδή, τα οποία έχουν τον κίνδυνο να ερεθίσουν το δέρμα μόλις παγιδευτούν κάτω από το φράγμα της βαζελίνης. Σύμφωνα με την Δρ. Kassouf, εάν δοκιμάσεις να κάνεις slugging, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς καθαρή βαζελίνη, ή βαζελίνη με ελάχιστα μόνο πρόσθετα συστατικά, όπως ceramides και υαλουρονικό οξύ.
2. Άπλωσε μια μικρή ποσότητα βαζελίνης
Μία ποσότητα όσο ένα-δύο ρεβίθια είναι αρκετή, σύμφωνα με δερματολόγους που πιστεύουν στο slugging. Επίσης, δεν χρειάζεται να απλώσεις βαζελίνη σε όλο σου το πρόσωπο. Ξεκίνα δοκιμάζοντας να εφαρμόσεις μόνο στα πιο λεπτά ή ξηρά σημεία του, όπως τα βλέφαρα και τα χείλη σου.
3. Περίμενε 30 λεπτά πριν κοιμηθείς
Πριν ξαπλώσεις, άφησε το προϊόν να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε μην θυσιαστεί στον βωμό του μαξιλαριού.
4. Μόλις ξυπνήσεις, πλύνε το πρόσωπό σου
Για να απαλλαγείς από οτιδήποτε έχει κολλήσει στη βαζελίνη κατά τη διάρκεια της νύχτας, και να αφήσεις το δέρμα να επανέλθει, αποβάλλοντας τα νεκρά κύτταρα, τα έλαια και τα βακτήρια, μην αμελείς τον πρωινό σου καθαρισμό.
To slugging δεν είναι για όλους
Κάποιοι δερματολόγοι θεωρούν ότι το slugging σε καθημερινή βάση είναι υπερβολικό. Άλλοι συνιστούν την εφαρμογή του μόνο κατά τους πιο ξηρούς και κρύους χειμερινούς μήνες, και λιγότερο κατά τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού, όταν η υγρασία ευνοεί περισσότερο την ενυδάτωση.
Δίπλα στα διθυραμβικά βιντεάκια στο TikTok, υπάρχουν άλλα τόσα που κατηγορούν το slugging για φραγμένους πόρους, αλλεργίες, έξαρση της ακμής κι ερεθισμούς, όπως η εμφάνιση κέχριας (αυτά τα μικρά, λευκά κυστάκια που παρουσιάζονται σε στοιβάδες).
Καταρχάς, τσεκάρουμε πάντα τα συστατικά του προϊόντος που πρόκειται να απλώσουμε στο δέρμα μας, για να βεβαιωθούμε για τυχόν αλλεργίες. Δεύτερον, πάντα ζητάμε τη γνώμη του δερματολόγου μας. Θυμηθείτε, δεν μιλάμε για ένα τεσταρισμένο προϊόν, αλλά για μία πρακτική που αφήνει την ευθύνη πάνω μας (πουθενά δεν θα δεις να διαφημίζεται η βαζελίνη για το slugging).
Η Δρ. Kassouf εφιστά την προσοχή μας τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφύγουμε το slugging εάν έχουμε:
- Λιπαρό δέρμα, το οποίο έχει ήδη περίσσεια λιπιδίων, συνεπώς δεν θα ξέρει πώς να ανταποκριθεί στην επιπλέον ποσότητα που θα του φορτώσουμε.
- Δέρμα με τάση για ακμή. Ισχύει ότι και για το λιπαρό δέρμα, με αποτέλεσμα η ακμή να επιδεινώνεται δραματικά.
- Ερεθισμένο δέρμα. «Σε μία επιδερμίδα με τραύμα, η βαζελίνη δεν θα επιτρέψει την επούλωση», προειδοποιεί.
Η δερματολόγος Χριστίνα Γκέτελμαν-Καβουρίδη, αναγνωρίζει τη δραστικότητα του slugging, καθώς, όπως λέει, «αυξάνει την απορροφητικότητα όποιου προϊόντος κι αν βάλουμε πριν από τη βαζελίνη στο δέρμα». Δεν θεωρεί όμως πως είναι μία πρακτική που βοηθά στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μας.
«Το πρόβλημα ξεκινά αν απλώσουμε το φρασεογώνο σαν κρέμα από μόνο του, μιας κι ακόμη κι αν το εφαρμόσουμε σε ένα δέρμα πιο ξηρό, σε περιοχές του που είναι λίγο πιο λιπαρές θα έχει σαν αποτέλεσμα τον φραγμό των πόρων. Στην επιστήμη της δερματολογίας, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δέρμα με έντονη ψωρίαση, απλώνουμε στο δέρμα βαζελίνη και μάλιστα καλύπτουμε με γάζες ή επιδέσμους, ώστε, την επόμενη ημέρα, κάνοντας μία τοπική πλύση, να ενθαρρύνουμε την απολέπιση. Αλλά μιλάμε για μία πρακτική που εφαρμόζεται το πολύ για τρεις ημέρες, πριν επιστρέψουμε στην κλασική αγωγή».