iStock

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ;

Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου απαντά σε όλες τις απορίες μας και δίνει πολύτιμες συμβουλές για τη φροντίδα του ψωριασικού δέρματος το καλοκαίρι.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση η ψωρίαση και φορτίζει αρνητικά τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτή. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο του δέρματος με κληρονομική προδιάθεση, που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας, όπως έχει γράψει η συνάδελφος Κέλλυ Σώκου. Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούνται μεγάλα εξανθήματα, οι λεγόμενες ψωριασικές πλάκες, που αποβάλλονται με τη μορφή νιφάδων ή λεπιών και προκαλούν φαγούρα.

Τι συμβαίνει, όμως, το καλοκαίρι και πώς ο ήλιος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος για τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση; Ζητήσαμε τη γνώμη της δερματολόγου Βάλιας Μουσάτου για να μας προτείνει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της αυτή την εποχή.

– Πώς βοηθάει το καλοκαίρι στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης;

Η ψωρίαση έχει εξάρσεις και υφέσεις, και πολλές φορές η έξαρση σχετίζεται με το στρες. Ο ήλιος, και συγκεκριμένα η υπεριώδης ακτινοβολία, έχει κατασταλτική δράση στη φλεγμονή και βοηθάει πολλές φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και, βέβαια, η ψωρίαση. Επίσης, την περίοδο των διακοπών το στρες είναι λιγότερο έντονο και αυτή η διαφορά στην ψυχολογία έχει ευεργετική δράση στη φλεγμονή.

ψωρίαση καλοκαίρι
iStock

– Ισχύει για όλα τα άτομα με ψωρίαση η ευεργετική επίδραση του ήλιου;

Ο ήλιος βελτιώνει την ψωρίαση στο 80% των περιπτώσεων. Το θαλασσινό νερό δρα επίσης κερατολυτικά, μαλακώνοντας το τραχύ υπερκερατωσικό δέρμα με ψωρίαση, κι έτσι ο ήλιος δρα πιο αποτελεσματικά στην υποκείμενη ψωριασική πλάκα.

– Η ηλιοθεραπεία από τη μία ανακουφίζει, αλλά από την άλλη είναι επικίνδυνη. Πόση ώρα μπορεί να εκτίθεται το άτομο με ψωρίαση στον ήλιο;

Αν κάποιος εκτίθεται στον ήλιο καθημερινά μισή ώρα, όχι όμως τις ώρες μέγιστης έντασης, έχει τα οφέλη της ηλιοθεραπείας χωρίς να κινδυνεύει από έγκαυμα. Αυτή τη μισή ώρα το άτομο δεν χρειάζεται να βάλει αντηλιακό, αλλά επιβάλλεται να το εφαρμόσει κανονικά σε όλες τις περιοχές στη συνέχεια.

iStock

– Μπορεί ένα άτομο με ψωρίαση να κάνει μπάνιο σε πισίνα λόγω του χλωρίου; Ποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνει για να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματά του;

Εξαρτάται ποια είναι η έκταση της πάθησης, αν κάνει τοπική θεραπεία και ποσό χοντρά είναι τα λέπια της ψωρίασης. Οι περιοχές με έντονα λέπια και φλεγμονή μπορεί να ερεθιστούν από το νερό. Γι’ αυτό καλό είναι να προηγηθεί κάποια θεραπεία έναν μήνα πριν το κολυμβητήριο. Επίσης, αν εφαρμόζει ειδικές κρέμες που είναι ερεθιστικές, πάλι μπορεί να τον ενοχλήσει το χλώριο. Συνεπώς, ο κάθε ασθενής κρίνει ο ίδιος σε τι φάση είναι το δέρμα του και αν το νερό της πισίνας είναι ερεθιστικό γι’ αυτό.

Μετά το κολύμπι, καλό είναι να περιποιείται τις περιοχές με ψωρίαση με τοπική αγωγή και να διατηρεί την επιδερμίδα του ενυδατωμένη.

– Μπορεί να επιδεινώσει το air-condition την ψωρίαση;

Γενικά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το air condition επηρεάζει ιδιαίτερα την ψωρίαση.

– Υπάρχουν άλλες ειδικές συνθήκες το καλοκαίρι που μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση; Πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει το άτομο;

Η αυξημένη εφίδρωση ενοχλεί συνήθως τα άτομα με ψωρίαση, όπως και τα στενά ρούχα. Το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται και αυτό παρατηρείται κυρίως σε περιοχές του σώματος όπου μπορεί να υπάρχει ψωρίαση, όπως η μεσογλουτιαία πτυχή και το σημείο κάτω από τους μαστούς για τις γυναίκες. Η αντιμετώπιση γίνεται με ειδική αγωγή για την περιοχή.

ψωρίαση καλοκαίρι
iStock

– Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα συμπτώματα είναι περισσότερο εμφανή, προκαλώντας στο άτομο περισσότερο άγχος και ντροπή. Ποιες θεραπείες προτείνετε, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης;

Η έκταση που καταλαμβάνει η ψωρίαση αλλά και η εντόπισή της παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή της θεραπείας. Άλλοι παράγοντες που αξιολογούμε είναι η ηλικία, το φύλο, η γενική κατάσταση του ασθενούς, η ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί η ψωρίαση, τα συνοδά νοσήματα, οι προσδοκίες και ο τρόπος ζωής του ασθενούς.

Η θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να είναι τοπική σε πιο ήπιες περιπτώσεις, με ειδικές κρέμες που περιέχουν κορτιζόνη, ουρία, αναστολείς καλσινευρίνης, καλσιποτριόλη.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις, εξετάζονται οι συστηματικές θεραπείες που γίνονται με ενέσεις ή διά στόματος. Σε αυτές ανήκει η μεθοτρεξάτη, η κυκλοσπορίνη, τα ρετινοειδή από το στόμα αλλά και οι βιολογικοί παράγοντες. Όλες οι παραπάνω θεραπείες θέλουν στενή παρακολούθηση από τον δερματολόγο και ειδικές εξετάσεις. Ειδικά οι βιολογικοί παράγοντες έχουν βελτιώσει πολύ την ποιότητα ζωής των ψωριασικών ασθενών, είναι όμως μια ακριβή θεραπεία και δίνεται υπό προϋποθέσεις.

– Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος ενυδάτωσης του ψωριασικού δέρματος το καλοκαίρι;

Η γενική οδηγία που δίνουμε οι γιατροί είναι η χρήση κρεμών με ουρία σε συγκέντρωση από 10 έως 15%, γιατί βοηθούν στην ενυδάτωση και στη ρύθμιση της παραγωγής κερατίνης. Εξίσου σημαντικό είναι η εφαρμογή αυτών των ενυδατικών αλλά και κάθε τοπικής θεραπείας να γίνεται καθημερινά και με συνέπεια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.