ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ;
Η δερματολόγος, Βάλια Μουσάτου, απαντάει σε όλα τα ερωτήματά σου για τη σωστή επιλογή και χρήση των αντηλιακών, αλλά και τη δράση τους ενάντια στις κηλίδες στο πρόσωπο.
Η χρήση του αντηλιακού είναι το απόλυτο must όλο τον χρόνο, είτε ασχολείσαι συστηματικά με την περιποίησή σου είτε όχι. Ειδικά το καλοκαίρι, με τον ήλιο να καίει, είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πάνω-κάτω πώς λειτουργούν τα αντηλιακά και πώς μας προστατεύουν, παρόλα αυτά έχουν κάποια κενά σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής, τα φίλτρα και τις ιδιότητες των αντηλιακών προϊόντων.
Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που μου κάνουν είναι αν το αντηλιακό μπορεί να προλάβει τις κηλίδες. Η δερματολόγος, Βάλια Μουσάτου, απαντάει στη συνέχεια διεξοδικά όχι μόνο σε αυτή την εύλογη ερώτηση αλλά και σε πολλές ακόμα, βοηθώντας σε να επιλέξεις σωστά και να αξιοποιήσεις στο έπακρο ένα αντηλιακό αυτό το καλοκαίρι.
– Τα αντηλιακά προϊόντα προλαμβάνουν τις κηλίδες στο πρόσωπο; Μπορούν να τις σβήσουν;
Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη στην πρόληψη των δυσχρωμιών κάθε είδους. Σε νεαρότερες γυναίκες, η ακμή μπορεί να αφήσει μεταφλεγμονώδη υπέρχρωση και σκούρα σημάδια στα σημεία όπου εκδηλώθηκε. Το ίδιο ισχύει και με κάθε είδους φλεγμονή στο πρόσωπο (μόλυνση, τραύμα, έγκαυμα ή ερεθισμός), η οποία μπορεί να αφήσει δυσχρωμία εκεί όπου υπήρχε ερυθρότητα. Μετά τα 30, μπορεί να εμφανιστεί μέλασμα, δηλαδή διάχυτη δυσχρωμία στο μέτωπο, τις παρειές και το άνω χείλος. Σε μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζονται κηλίδες, δηλαδή πιο περιγεγραμμένες δυσχρωμίες είτε ανοιχτόχρωμες, είτε πιο σκούρες, ανάλογα τον φωτότυπο.
Υπεύθυνη σε κάθε περίπτωση όμως είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, που προκαλεί την παραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα με ανομοιογενή τρόπο. Στη χώρα μας με την έντονη ηλιοφάνεια, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούμε χωρίς αντηλιακό (και να μην επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή ανά τρεις ώρες) αν θέλουμε να θεραπεύσουμε τις κηλίδες.
Ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι χρειάζεται αντηλιακό, καθώς η ακτινοβολία UVA, που είναι υπεύθυνη για την πρόκληση των πανάδων, διαπερνά και τα τζάμια. Το αντηλιακό δεν μπορεί να σβήσει ή να μειώσει τις πανάδες, αλλά βοηθάει να μην εμφανιστούν άλλες και επιτρέπει στις παροδικές δυσχρωμίες να φύγουν από μόνες τους.
– Χρειάζομαι αντηλιακή κρέμα αν φοράω κρέμα ημέρας ή foundation με δείκτη προστασίας;
Ναι, γιατί προσφέρουν διαφορετική προστασία. Τα foundation και οι κρέμες με SPF παρέχουν προστασία μόνο από την ακτινοβολία UVB (αυτό προσφέρει ο αντηλιακός δείκτης προστασίας, ο γνωστός και ως SPF), αλλά δεν προστατεύουν από την ακτινοβολία UVA, στην οποία οφείλονται η φωτογήρανση και οι δυσχρωμίες.
– Μου έφερε η κολλητή μου ένα αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος και ένα αντηλιακό λάδι. Και τα δύο έχουν SPF30. Ποιο να χρησιμοποιώ;
Το αντηλιακό γαλάκτωμα είναι προτιμότερο από το λάδι, γιατί το λάδι σε συνδυασμό με την εφίδρωση μπορεί να φράξει τους ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες και να προκαλέσει ιδρώτα (αυτό που λέμε δροτσίλα) ή θυλακίτιδα ειδικά στα πιο λιπαρά δέρματα.
–Μπορώ να εφαρμόσω το αντηλιακό προσώπου που χρησιμοποιώ και στο παιδί μου;
Σίγουρα μπορείς αν δεν έχεις άλλη επιλογή. Στα μικρά παιδιά όμως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται για λόγους ασφαλείας αντηλιακά με φυσικά αντί για χημικά φίλτρα. Μέρος των χημικών φίλτρων απορροφάται συστηματικά και γι’ αυτό δε θέλουμε να επιβαρύνουμε τον οργανισμό των παιδιών. Τα παιδικά αντηλιακά περιέχουν κυρίως φυσικά (μεταλλικά) φίλτρα, όπως το οξείδιο ψευδαργύρου, και πολύ λιγότερα χημικά φίλτρα.
– Οι ενήλικες είναι προτιμότερο να επιλέγουν προϊόντα με φυσικά ή με χημικά φίλτρα;
Τα φυσικά φίλτρα είναι η πιο ασφαλής επιλογή για παιδιά και άτομα με αλλεργίες ή δυσανεκτική επιδερμίδα. Δεν έχουν όμως την ωραία καλλυντική υφή των χημικών φίλτρων και αφήνουν λευκά σημάδια. Το αντηλιακό προσώπου καλό είναι να περιέχει κυρίως χημικά φίλτρα, για να είναι καλλυντικά ευχάριστο και να ενθαρρύνει τις συχνές επαναλήψεις της εφαρμογής, αλλά και φυσικά φίλτρα σε έναν φωτοσταθερό συνδυασμό φίλτρων. Έτσι, και δεν θα είναι «στόκος» λόγω των φυσικών φίλτρων και δεν θα περιέχει μόνο χημικά φίλτρα που εισχωρούν σε κάποιον βαθμό στην κυκλοφορία του αίματος με αδιευκρίνιστες συνέπειες.
– Μέχρι ποια ώρα το απόγευμα χρειάζεται να βάζω αντηλιακό;
Αντηλιακό βάζουμε συνεχώς. Στη μέγιστη διάρκεια ηλιοφάνειας, δηλαδή στα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Ιούλιου, χρειάζεται να βάζουμε αντιηλιακό μέχρι τις 7 το απόγευμα για να μην καούμε. Όσοι θέλουν όμως να προστατευτούν από πανάδες και φωτογήρανση, χρειάζεται να το χρησιμοποιούν συνέχεια όσο έχει ορατό φως.
– Πώς να αφαιρέσω το αντηλιακό με ασφάλεια αν μπει στα μάτια μου;
Επειδή θα προκαλέσει ερεθισμό, καλό είναι να ρίξουμε άφθονο αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό, σε δόσεις. Αν δεν έχουμε διαθέσιμο, χρησιμοποιούμε άφθονο νερό βρύσης. Αν φοράμε φακούς επαφής, τους αφαιρούμε και τους βάζουμε στη θήκη τους με το ειδικό υγρό για αρκετές ώρες πριν τους ξαναχρησιμοποιήσουμε. Το καλύτερο είναι να τους πετάξουμε και να χρησιμοποιήσουμε ένα καινούργιο ζευγάρι.