Χριστίνα Αβδίκου

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΜΟΥ;

Σου έχει περισσέψει αντηλιακό από πέρυσι και δεν θέλεις να το πετάξεις, γιατί πλήρωσες αρκετά για να εξασφαλίσεις την καλύτερη προστασία κάτω από τον ήλιο; Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να το κάνεις, για το καλό του δέρματός σου.

Καλοκαιράκι και αντηλιακή προστασία –πρέπει να– είναι δύο αχώριστοι φίλοι, ειδικά στην Ελλάδα που λούζεται από τις καυτές ακτίνες του ήλιου! Το θέμα που επανέρχεται κάθε καλοκαιρινή σεζόν είναι ποιο αντηλιακό προϊόν να χρησιμοποιείς και ποιες ανάγκες θέλεις να καλύπτει. Σίγουρα όχι το περσινό, θα σου πούμε εμείς! Εδώ θα απαντήσουμε σε μερικές πρακτικές ερωτήσεις για την ενδεδειγμένη χρήση του αντηλιακού, που είναι το πιο πολύτιμο προϊόν χειμώνα-καλοκαίρι.

Λήγουν τα αντηλιακά;

Καταρχάς χρειάζεται να γνωρίζεις ότι τα αντηλιακά προϊόντα, όπως κι όλα τα καλλυντικά, έχουν ημερομηνία λήξης. Σε πολλά απ’ αυτά θα δεις ένα ανοιχτό δοχειάκι, μέσα στο οποίο υπάρχει ένας αριθμός και το λατινικό γράμμα Μ. Το M αντιστοιχεί στη λέξη months (μήνες) και δηλώνει τη διάρκεια ζωής που έχει ένα προϊόν από τότε που θα το ανοίξεις.

Οι ευρωπαϊκοί νόμοι υποχρεώνουν να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης μόνο σε προϊόντα που η διάρκεια ζωής τους στο ράφι είναι μικρότερη από 30 μήνες, ενώ σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), τα αντηλιακά έχουν συνήθως διάρκεια ζωής τα τρία χρόνια. Έπειτα απ’ αυτό το διάστημα, η προστασία που προσφέρουν είναι μειωμένη. Η εφαρμογή στο δέρμα μπορεί να είναι ασφαλής, αλλά όχι αποτελεσματική όσο δηλώνει η ετικέτα.

γιατί να μην χρησιμοποιώ το περσινό αντηλιακό
Χριστίνα Αβδίκου

Αν δεν έχει λήξει το αντηλιακό μου, μήπως να το πάρω μαζί μου στη θάλασσα;

Στην πράξη, αυτή η χονδρική ένδειξη των τριών ετών δεν λέει και πολλά. Από τη στιγμή που ανοίγεις μια αντηλιακή κρέμα, η δράση της αποδυναμώνεται. Έπειτα από έναν χρόνο, μάλιστα, ο δείκτης προστασίας SPF υποβαθμίζεται από 5 έως 20%, κάτι που ισχύει ακόμα και για τις αεροστεγείς συσκευασίες. Όταν ένα αντηλιακό είναι ανοιγμένο για πολύ καιρό, η δράση και η αποτελεσματικότητά του μειώνεται λόγω της οξείδωσης των συστατικών του και της αποδυνάμωσης των φίλτρων προστασίας του.

Επίσης, σκέψου πόσο έχεις ταλαιπωρήσει το αντηλιακό σου το προηγούμενο καλοκαίρι. Μήπως το άφηνες πολλές ώρες πάνω στην πετσέτα θαλάσσης, κάτω από τον καυτό ήλιο ή το μέσα στο αυτοκίνητο, που γίνεται φούρνος στο λιοπύρι; Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν γρήγορα αλλοίωση της σύνθεσης του.

Πώς θα καταλάβεις ότι κάτι έχει χαλάσει στο περσινό αντηλιακό σου

Ακόμα κι αν δεν σε πείσαμε μέχρι τώρα ότι είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε ένα καινούργιο αντηλιακό, τότε θα σε πείσει το ίδιο το περσινό προϊόν με την υφή, το χρώμα και το άρωμά του. Αν έχει περίεργη μυρωδιά, τότε μπορεί να έχει αναπτύξει βακτήρια. Επίσης, αν η υφή του είναι πολύ ρευστή, σχεδόν νερουλή, και το χρώμα του πιο σκούρο, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά και το προϊόν είναι όχι μόνο αναποτελεσματικό αλλά και δυσάρεστο στην εφαρμογή.

Να θυμάσαι πάντα ότι…

Τα αντηλιακά προϊόντα δεν αντέχουν τον ήλιο. Κανονικά πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό και σκιερό μέρος, κι όταν τα έχεις μαζί σου να τυλίγονται σε μια πετσέτα ή να φυλάσσονται σε αδιάβροχο νεσεσέρ θαλάσσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.