ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ: ΠΟΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΦΗΒΕΙΑ
Η αποτρίχωση στην προεφηβική ηλικία προβληματίζει πολλές μαμάδες σήμερα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να λύσουμε όλες τις απορίες και να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις.
Μέχρι να το ακούσω από τη Μυρτώ, τη διευθύντρια σύνταξης του OW που έχει κόρη στην προεφηβεία, ούτε που το φανταζόμουν πόσο αμήχανα νιώθουν τα κορίτσια γύρω στην ηλικία των 11 ετών με τις τρίχες στο σώμα τους. Θέλουν να απαλλαγούν απ’ αυτές μια ώρα αρχύτερα. Κυρίως τους απασχολούν οι τρίχες στη γάμπα, στη μασχάλη, στο μπικίνι, αλλά και στο άνω χείλος.
Κάποια κορίτσια ντρέπονται τόσο πολύ, που αποφεύγουν να φοράνε σορτσάκια, ενώ το καλοκαίρι στην παραλία καλύπτουν το σώμα τους με πετσέτα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπαίνουν στη διαδικασία να απαλλαγούν από τις ανεπιθύμητες τρίχες κρυφά από τη μητέρα τους. «Οι εποχές έχουν αλλάξει πολύ», σκέφτηκα. Εγώ θυμάμαι να μη με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα και να αρχίζω την αποτρίχωση αργότερα στην εφηβεία.
Τι λένε οι ειδικοί;
H ενδοκρινολόγος Έλλη Αναγνώστου θεωρεί ότι, αν παρατηρείται πολύ έντονη τριχοφυΐα στα παιδιά χρειάζεται ορμονικός έλεγχος, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση κάποιας ορμονικής διαταραχής, όπως η πρόωρη έναρξη της ήβης. Από εκεί και πέρα, το παιδί μπορεί να προχωρήσει σε αποτρίχωση, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη δερματολόγου.
Μίλησα με τη δερματολόγο Βάλια Μουσάτου για να καταλάβω αν είναι καλό να κάνεις αποτρίχωση σε τόσο μικρή ηλικία. Μου είπε ότι έχει μια κόρη 11 ετών και της κάνει λέιζερ στην περιοχή της μασχάλης. Μάλιστα, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι μαμάδες να ευαισθητοποιούνται και να κατανοούν τη δυσφορία των παιδιών τους για την τριχοφυΐα. Με την αποτρίχωση, τα παιδιά νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους και απαλλάσσονται από ένα στοιχείο που, δυστυχώς, μπορεί να είναι λόγος για bullying.
Σύμφωνα με τη Βάλια Μουσάτου δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσεις να κάνεις αποτρίχωση. Υπάρχει, όμως, και η άποψη που λέει ότι η αποτρίχωση με λέιζερ είναι προτιμότερο να γίνεται αφού έρθει περίοδος, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η τριχοφυΐα. Η Βάλια Μουσάτου εξηγεί: «Όσον αφορά στη χρήση του λέιζερ σε διαφορετικές νεαρές ηλικίες, το μόνο που αλλάζει και αυξάνεται είναι ο αριθμός των συνεδριών, αφού οι τρίχες παραμένουν ενεργές. Επίσης, είναι γεγονός ότι τα παιδιά σε μικρότερες ηλικίες δεν συνεργάζονται εύκολα, γιατί δεν αντέχουν τον πόνο του λέιζερ».
Κερί, ξυραφάκι ή αποτρίχωση με λέιζερ;
Οι τεχνικές αποτρίχωσης είναι λίγο-πολύ γνωστές και ισχύει ό,τι και για τους ενήλικες. Η επιλογή εξαρτάται από τον τόνο της επιδερμίδας, το χρώμα της τρίχας, το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κερί πονάει γιατί τραβάει το δέρμα, με το ξυράφι οι τρίχες ξαναβγαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι, ενώ η αποτρίχωση με αλεξανδρίτη είναι η πιο μόνιμη λύση.
– Με (ζεστό ή κρύο) κερί ή χαλάουα
Η χαλάουα είναι η πιο φυσική λύση προσωρινής αποτρίχωσης και φτιάχνεται στο σπίτι με ζάχαρη, λεμόνι και νερό. Την αποτρίχωση με κερί, ζεστό ή κρύο, είναι καλύτερο να την αναλάβει αισθητικός. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τρίχες –που δεν πρέπει να είναι πολύ κοντές– τραβιούνται από τη ρίζα και το αποτέλεσμα διαρκεί για έναν μήνα περίπου, αφήνοντας το δέρμα λείο. Με επαναλαμβανόμενη εφαρμογή, οι τρίχες αραιώνουν και γίνονται λιγότερο άγριες. Ωστόσο, το άπλωμα του προϊόντος και το τράβηγμα προκαλούν πόνο που δεν τον αντέχουν όλοι, ενώ επιπλέον ταλαιπωρεί το δέρμα προκαλώντας ερεθισμό.
– Με ξυραφάκι
Μπορεί να φαίνεται ότι είναι η πιο εύκολη, άμεση και οικονομική λύση, αλλά οι τρίχες βγαίνουν γρήγορα και είναι πιο άγριες από πριν. Επίσης, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται να επαναλαμβάνεται ανά δύο με τρεις μέρες. Στα μείον είναι ότι το ξυραφάκι μπορεί να προκαλέσει από ερεθισμό και φαγούρα μέχρι φλεγμονή στο δέρμα.
– Με λέιζερ αλεξανδρίτη
Είναι η πιο σύγχρονη, αποτελεσματική και μόνιμη μέθοδος αποτρίχωσης. Η high-tech τεχνολογία αποδεσμεύει μια δέσμη φωτός, που στοχεύει στη μελανίνη της τρίχας. Είναι επίπονη αλλά έχει μόνιμα αποτελέσματα. Είναι η καλύτερη επιλογή αν το παιδί έχει σκούρες τρίχες και έντονη τριχοφυΐα. Κανονικά, χρειάζονται 6-8 συνεδρίες για να φανούν τα αποτελέσματα. Στην περίπτωση, όμως, που το παιδί δεν έχει ακόμα περίοδο, μπορεί να χρειαστούν και περισσότερες.
– Αποτριχωτική κρέμα
Διατίθεται σε καταστήματα καλλυντικών και φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση. Στο εμπόριο υπάρχουν κατάλληλα προϊόντα ακόμα και για ευαίσθητη επιδερμίδα. Η κρέμα δρα κοντά στη ρίζα και «πιάνει» ακόμα και τις κοντές τρίχες. Είναι η πιο ανώδυνη λύση, γιατί δεν πονάει καθόλου. Καλό είναι η μαμά να βοηθήσει την κόρη σε όλη τη διαδικασία, να τη δουν και οι δύο σαν παιχνίδι και σαν ποιοτικό χρόνο που περνάνε μαζί.
– Αποτριχωτική μηχανή ή trimmer
Το τριμάρισμα είναι μια ενδιάμεση λύση, που προτιμούν περισσότερο οι μαμάδες και τα κορίτσια που έχουν κάποιους δισταγμούς με το θέμα της αποτρίχωσης. Οι τρίχες τριμάρονται, δεν εξαφανίζονται. Είναι ο πιο απλός και ανώδυνος τρόπος για να απομακρυνθούν οι τριχούλες από την περιοχή της μασχάλης ή από τα πόδια.