8 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙΣ ΤΑ ΣΚΑΣΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ
Περισσότερο εκτεθειμένα από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος, τα χέρια χρειάζονται εντατική φροντίδα τον χειμώνα, που είναι πιο επιρρεπή στο σκάσιμο και την αφυδάτωση.
Όταν η θερμοκρασία πέφτει και ο αέρας γίνεται ξηρός, το δέρμα δεν μπορεί να συγκρατήσει εύκολα την υγρασία. Γι’ αυτό νιώθεις τα χέρια σου ιδιαίτερα ξηρά, τραχιά και σκασμένα τον χειμώνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείς να αισθανθείς ακόμα και μια έντονη αίσθηση τραβήγματος και φαγούρας. Την κατάσταση εντείνει η εναλλαγή μεταξύ των κρύων εξωτερικών και των ξηρών και ζεστών εσωτερικών χώρων όπου λειτουργούν καλοριφέρ και κλιματιστικά.
Εκτός από το κλίμα, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η έκθεση σε χημικές ουσίες και κάποια ιατρικά θέματα κάνουν τα χέρια περισσότερο επιρρεπή σε σκασίματα και πληγές. Χαρακτηριστικές επαγγελματικές ομάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα χέρια είναι οι γιατροί και οι νοσοκόμοι, επειδή τα πλένουν συνέχεια και χρησιμοποιούν αντισηπτικά τζελ, και οι hair stylists, που εκτίθενται σε χημικές βαφές και σκληρά συστατικά.
Πρόβλημα στα χέρια αντιμετωπίζουν και άτομα που υποφέρουν από παθήσεις όπως ο διαβήτης, που επηρεάζει την καλή κυκλοφορία του αίματος, ή δερματικά προβλήματα, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, που προκαλούν φλεγμονές στο δέρμα, σκάσιμο και ξεφλούδισμα στα χέρια.
Επειδή τα σκασμένα χέρια προκαλούν ενοχλητική αίσθηση όταν τα χρησιμοποιείς και σίγουρα δεν είναι ευχάριστα στο μάτι, ξεκίνα να τα φροντίζεις άμεσα ώστε να τα θεραπεύσεις ή να προλάβεις το σκάσιμο. Εμείς σου έχουμε τις πιο πρακτικές και απλές λύσεις για να πετύχεις και τα δύο.
Tip #1: Απόφυγε το καυτό νερό και τα σκληρά καθαριστικά
Το πολύ ζεστό νερό και τα σκληρά σαπούνια αφαιρούν τα λιπίδια από την επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας των χεριών, αφήνοντας την ξηρή και αφυδατωμένη και επιτείνοντας τη δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος. Φυσικά δεν γίνεται να μην πλένεις τα χέρια σου. Το μυστικό βρίσκεται στη θερμοκρασία του νερού, που πρέπει να είναι χλιαρό. Όσο για τον καθαρισμό, διάλεξε ένα υγρό καθαριστικό χεριών με απαλή σύνθεση και χωρίς σκληρά χημικά συστατικά, ή μια πλάκα σαπουνιού με συστατικά φυτικής προέλευσης που σέβονται την επιδερμίδα και διατηρούν την αίσθηση άνεσης.
Tip #2: Ενυδάτωνε τα χέρια σου συστηματικά
Χρησιμοποίησε κρέμες χεριών με ενισχυμένες συνθέσεις και επαναλάμβανε την εφαρμογή τους πολλές φορές μέσα στην ημέρα, και σίγουρα έπειτα από κάθε πλύσιμο των χεριών. Οι ενυδατικές κρέμες βοηθούν στην αποκατάσταση της ενυδάτωσης και συγκρατούν την υγρασία στην επιδερμίδα. Αν ζεις σε ένα πολύ κρύο περιβάλλον, αν τα χέρια σου είναι πολύ σκασμένα ή τα φέρνεις συνέχεια σε επαφή με το νερό, τότε προτίμησε μια κρέμα με πλούσια υφή και συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, το shea butter, η γλυκερίνη, η ουρία, η βαζελίνη.
Tip #3: Προστάτεψε το δέρμα σου από τον ήλιο
Εκτός από τον παγωμένο αέρα και το κρύο, και ο ήλιος προκαλεί αφυδάτωση στο δέρμα. Όλα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος πρέπει να προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία και τα χέρια δεν αποτελούν εξαίρεση. Γι’ αυτό, χρησιμοποίησε καθημερινά, χειμώνα-καλοκαίρι, μια αντηλιακή κρέμα χεριών με δείκτη προστασίας SPF30.
Tip #4: Νυχτερινή θεραπεία
Μια από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες για πολύ σκασμένα και ταλαιπωρημένα χέρια είναι να τους απλώσεις μια πλούσια κρέμα χεριών με βαζελίνη, στη συνέχεια να φορέσεις απαλά γαντάκια (ή και κάλτσες) και να πας για ύπνο. Την επόμενη μέρα θα δεις το δέρμα των χεριών σου εντελώς διαφορετικό, πολύ πιο απαλό και ενυδατωμένο.
Tip #5: Φόρεσε γάντια
Αν βάζεις πολύ συχνά μέσα στη μέρα τα χέρια σου στο νερό, π.χ. για να κάνεις δουλειές του σπιτιού όπως το πλύσιμο των πιάτων, φόρα πλαστικά γάντια. Τα γάντια προστατεύουν την επιδερμίδα των χεριών από το μεταλλικό νερό, που αφαιρεί τα φυσικά λιπίδια, διαταράσσει τον επιδερμικό φραγμό και προκαλεί αφυδάτωση.
Tip #6: Κλείσε ραντεβού σε δερματολόγο
Αν ακολουθείς όλες τις παραπάνω συνήθειες περιποίησης αλλά δεν βλέπεις άμεση βελτίωση, απευθύνσου σε δερματολόγο. Μπορεί να χρειαστεί να σου γράψει μια κρέμα με ουρία ή γαλακτικό οξύ, που έχουν μαλακτική δράση, ή ακόμα και υδροκορτιζόνη. Σε δερματολόγο πρέπει επίσης να σπεύσεις αν παρουσιαστεί στα χέρια έντονη αίσθηση κνησμού, κοκκινίλα ή πρήξιμο.
Tip #7: Βγάλε το στρες από τη ζωή σου
Στα άτομα που υποφέρουν από έκζεμα, το στρες μπορεί να προκαλέσει έξαρση ή να εντείνει τα συμπτώματα. Φυσικά δεν είναι εύκολο να περιορίσεις από τη μια στιγμή στην άλλη το στρες και το άγχος, αλλά αξίζει να ξεκινήσεις μια προσπάθεια με μεθόδους όπως η ψυχοθεραπεία, ο διαλογισμός, η άσκηση. Μειώνοντας το στρες θα δεις αποτελέσματα και στο δέρμα σου, με την ξηρότητα να περιορίζεται στα χέρια και σε άλλα σημεία του σώματος.
Tip #8: Θεραπεία με βρόμη
Πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ωμή ή μαγειρεμένη, η βρόμη βοηθάει στην ανανέωση και αναζωογόνηση της επιδερμίδας και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον ευαίσθητο τύπο δέρματος, και καταπραϋντική για τους ερεθισμούς. Μπορείς να την αξιοποιήσεις με δύο τρόπους: ανακάτεψε μικρή ποσότητα βρόμης και ελαιολάδου μέσα σε ένα λεκανάκι ή ρίξε βρόμη στο νερό της μπανιέρας και απόλαυσε ένα χαλαρωτικό bubble bath.