iStock

7+1 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΟΥ

Η φροντίδα των δοντιών δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά μπορείς να την κάνεις αποτελεσματικότερη και να τη φέρεις στα μέτρα σου με τις συμβουλές που σου δίνουμε.

Για τους περισσότερους από μας, το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια αγγαρεία, που την υπομένουμε γιατί βλέπουμε μπροστά μας τον εφιάλτη του οδοντιάτρου και του τροχού. Αλλά εδώ μπαίνουν τα αμείλικτα ερωτήματα. Βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου; Το κάνεις με επιμέλεια πρωί και βράδυ; Αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου συχνά;

Όταν πρόκειται για τη στοματική υγιεινή, πρέπει να ξεχάσεις ότι πρόκειται για ένα καθημερινό καταναγκαστικό έργο που επαναλαμβάνεται μηχανικά πρωί και βράδυ. Χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο ώστε να περιποιείσαι σωστά τα δόντια σου για να τα διατηρείς σε καλή κατάσταση, αλλά και να απολαμβάνεις περισσότερο τη διαδικασία.

1. Μην ξεπετάς το βούρτσισμα

Βούρτσιζε τα δόντια σου τουλάχιστον για δύο λεπτά, πρωί και βράδυ, ώστε η οδοντόβουρτσα να περνάει από όλη την επιφάνεια των δοντιών και τα ούλα, αλλά και να τρυπώνει στα πιο… απόκρυφα σημεία των δοντιών, δηλαδή σε γωνίες και εσοχές όπου αγαπάει να κρύβεται η πλάκα. Η χρήση νήματος ή μεσοδόντιων είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγεις ασθένειες του στόματος, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Έχε υπόψη σου ότι μερικές φορές είναι απαραίτητο να πλένεις τα δόντια σου περισσότερο από δύο φορές τη μέρα, ειδικά αν έχεις καταναλώσει τροφές με ζάχαρη ή σόδα. Έτσι, θα αποφύγεις το σάπισμα των δοντιών.

δόντια
iStock

2. Κλείσε ραντεβού με τον οδοντίατρο

Κατά μέσο όρο η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη δύο φορές τον χρόνο. Αν όμως νιώσεις ξαφνικό πόνο σε ένα ή περισσότερα δόντια, κλείσε ραντεβού άμεσα. Ο οξύς πόνος δεν είναι κάτι που θα πάρεις αψήφιστα νομίζοντας ότι θα περάσει με ένα αντιφλεγμονώδες, γιατί μπορεί να οφείλεται σε σπάσιμο ή ράγισμα του δοντιού. Είναι σημαντικό να ενημερώσεις αμέσως τον οδοντίατρό σου για το πρόβλημα, γιατί όσο το αμελείς τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστείς μια γέφυρα ή άλλη θεραπεία.

3. Κόψε τη ζάχαρη

Τρύπες στα δόντια εμφανίζονται όταν φθείρεται ή σπάει το σμάλτο τους, αφήνοντας εκτεθειμένο το εσωτερικό τους. Για τη διάβρωσή τους φταίνε τα οξέα από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε άμυλο και ζάχαρη, και τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα. Είναι επαρκείς αυτοί οι λόγοι για να αποφύγεις τη ζάχαρη;

4. Χρησιμοποίησε μεσοδόντια βουρτσάκια

Το νήμα έγινε πια κάπως… πασέ όταν εμφανίστηκαν τα μεσοδόντια βουρτσάκια, τα οποία σύμφωνα με κάποιους οδοντίατρους, αποτρέπουν αποτελεσματικότερα τη φθορά των δοντιών και την ουλίτιδα, ενώ είναι πρακτικότερα στη χρήση. Αυτό το πετυχαίνουν καθαρίζοντας τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, εκεί δηλαδή όπου μια κανονική οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει.

Αν θες ποσοστά για να τα βάλεις στην καθημερινότητά σου, μάθε ότι με συστηματική χρήση αφαιρούν έως και 40% περισσότερη πλάκα. Διατίθενται σε πολλά και διαφορετικά μεγέθη, ώστε να ταιριάζουν σε στενά ή πιο αραιά μεσοδόντια διαστήματα.

δόντια
iStock

5. Άλλαζε συχνά οδοντόβουρτσα

Η ενδεδειγμένη συχνότητα είναι κάθε οκτώ εβδομάδες. Αν πάλι έχεις μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, αντικατάστησε την κεφαλή κάθε δύο μήνες. Ο λόγος είναι ότι η παρατεταμένη χρήση της ίδιας οδοντόβουρτσας (ή κεφαλής) πέρα απ’ αυτό το χρονικό διάστημα κάνει τις ίνες να φθείρονται. Έτσι, δεν μπορούν να απομακρύνουν τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα. Μια καινούργια οδοντόβουρτσα ή κεφαλή θα φέρει στο στόμα σου την επιθυμητή καθαριότητα και φρεσκάδα.

6. Διατήρησε την οδοντόβουρτσα καθαρή

Μετά το βούρτσισμα, ξέπλυνέ τη σχολαστικά με μπόλικο νερό. Στη συνέχεια, τοποθέτησέ τη σε ένα δοχείο και άφησέ τη να στεγνώνει χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλα αντικείμενα.

7. Αγόρασε έναν καθαριστή γλώσσας

Και χρησιμοποίησε τον το πρωί που ξυπνάς. Ο καθαριστής είναι πιο αποτελεσματικός από την οδοντόβουρτσα και απαιτεί λιγότερο χρόνο χρήσης. Θα απομακρύνει τη βακτηριδιακή πλάκα και τους μικροοργανισμούς, θα αφήσει τη γλώσσα σου καθαρή και θα κάνει το στόμα σου να μυρίζει πιο ευχάριστα.

8. Μάσησε τσίχλα

Αλλά χωρίς ζάχαρη! Το μάσημα της τσίχλας αυξάνει την έκκριση του σάλιου, το οποίο απομακρύνει κομματάκια τροφών που έχουν ξεμείνει στο στόμα.

Η ολοκληρωμένη σειρά PerioGard βοηθά στην αντιμετώπιση της αιτίας ερεθισμού και αιμορραγίας των ούλων, καταπολεμώντας τη βακτηριακή πλάκα 12 φορές πιο αποτελεσματικά*. 

*σε σχέση με μια κοινή φθοριούχο οδοντόκρεμα μετά από 6 μήνες συνεχούς χρήσης

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.