iStock

6 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΑΒΕΡΟ ΜΠΛΕ ΦΩΣ

Οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών προκαλούν προβλήματα στην επιδερμίδα και τα μάτια, γι’ αυτό χρειάζεται να πάρεις τα μέτρα σου.

Πόσες ώρες περνάς μπροστά από τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet δουλεύοντας, βλέποντας σειρές, παίζοντας παιχνίδια ή διαβάζοντας ebooks; Πολλές να υποθέσω, όπως όλοι μας, και όσο κι αν προσπαθείς δεν μπορείς να τις περιορίσεις. H σύγχρονη τεχνολογία πράγματι διευκολύνει τη ζωή μας, κάνει ευκολότερη τη δουλειά μας, γεμίζει ανέξοδα τον ελεύθερο χρόνο μας. Από τη μία πλευρά, μας έχει λύσει τα χέρια. Από την άλλη, όμως, μας αναγκάζει να κοιτάζουμε συνεχώς μια οθόνη.

Αυτό έχει κόστος στον τρόπο ζωής μας, στην ψυχική μας υγεία και –το θέμα που με απασχολεί ως beauty editor– στην επιδερμίδα μας. Όλες αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως και η τηλεόραση, εκπέμπουν ορατό φως υψηλής ενέργειας (HEV) ή, πιο απλά, μπλε φως. Αυτό επηρεάζει την επιδερμίδα μας και οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει έχουν όνομα: το λεγόμενο «screen face» είναι η νέα, «ψηφιακή» μορφή γήρανσης.

Το μπλε φως είναι παντού!

Το ηλιακό φως είναι η μεγαλύτερη φυσική πηγή μπλε φωτός στην οποία είμαστε εκτεθειμένοι. Οι ψηφιακές συσκευές εκπέμπουν με τεχνητό τρόπο μόνο ένα κλάσμα αυτής της ακτινοβολίας, αλλά αυτό δεν τις κάνει λιγότερο επιβλαβείς, ακριβώς επειδή κοιτάζουμε για πολύ χρόνο τις οθόνες τους. Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος ενήλικας περνάει γύρω στις επτά ώρες μπροστά από μια οθόνη, ενώ τσεκάρει το κινητό του τριάντα φορές την ημέρα περίπου. Οι δε millennials τσεκάρουν το κινητό τους γύρω στις εκατό πενήντα φορές μέσα στην ημέρα!

μπλε φως
iStock

Το μπλε φως φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος στο δέρμα σε σύγκριση με την ηλιακή ακτινοβολία UV. Έτσι, επηρεάζει το DNA των κυττάρων προκαλώντας αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία τους, όπως οξειδωτικό στρες, μικροφλεγμονές, υπερμελάγχρωση, φθορά στο κολλαγόνο, ενώ επίσης αποδυναμώνει τον προστατευτικό φραγμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι η επιδερμίδα εμφανίζει πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες, και θαμπή και ανομοιογενή όψη.

Επιπλέον, επειδή έχουμε την κακή συνήθεια να πηγαίνουμε για ύπνο με το κινητό ή το tablet, πρέπει να γνωρίζεις ότι η φωτεινή οθόνη αποδιοργανώνει το εσωτερικό μας ρολόι, τον κιρκάδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος μας, που τον έχουν ανάγκη τα κύτταρα της επιδερμίδας για να επιδιορθώσουν τις φθορές της ημέρας και να ανανεωθούν. Μην ξεχνάς επίσης ότι επειδή κοιτάζουμε τις οθόνες από πολύ κοντά, το μπλε φως καταπονεί και τα μάτια μας, προκαλώντας ξηροφθαλμία, πίεση ή και πόνο.

Μέτρα προστασίας από το μπλε φως

– Βάλε τα αντιοξειδωτικά στη ζωή σου

Ενίσχυσε το skincare σου με καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν συστατικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι βιταμίνες C και Ε, η νιασιναμίδη, η ρεσβερατρόλη, το πράσινο τσάι, αλλά και τα φυτικά εκχυλίσματα λαδανιάς, βιθανίας, κόκκινης πιπεριάς και άλγης (φυκιών) εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες, ενεργοποιούν το σύστημα αποτοξίνωσης των κυττάρων και προστατεύουν την επιδερμίδα από τη φωτογήρανση και τις φλεγμονές.

μπλε φως
iStock

– Αντηλιακό παντού και πάντα

Αντηλιακό πρέπει να βάζεις και όταν δουλεύεις πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή στο γραφείο ή το σπίτι σου. Ακόμα κι αν το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες είναι πολύ λιγότερο από του ήλιου, θεωρείται απαραίτητο να εφαρμόζεις μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και να την ανανεώνεις ανά τέσσερις με πέντε ώρες (λιγότερο συχνά, δηλαδή, απ’ ό,τι κάτω από τον ήλιο).

Προτίμησε ένα εξειδικευμένο αντηλιακό που αναγράφει ότι προσφέρει προστασία και από το μπλε φως, με φυσικά φίλτρα που αντανακλούν την ακτινοβολία, αλλά και με χρώμα, γιατί οι χρωστικές δημιουργούν ένα έξτρα φιλμ προστασίας.

μπλε φως
iStock

– Βάλε προστατευτικό στην οθόνη

Το προστατευτικό οθόνης είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος να μειώσεις την ένταση του ορατού μπλε φωτός και να ανακουφίσεις τα μάτια σου ή να προλάβεις πονοκεφάλους. Κάποιοι αναφέρουν ότι αφού τοποθέτησαν προστατευτικά φίλτρα στην οθόνη παρατήρησαν ότι είχαν λιγότερο έντονους πονοκεφάλους.

– Βάλε τη συσκευή σε dark/night mode

Η προεπιλεγμένη ρύθμιση στους υπολογιστές, τα κινητά και τα tablets εμφανίζει το περιεχόμενο σε λευκό φόντο και μαύρη γραμματοσειρά. Το αντίθετο κάνει το dark mode, που εμφανίζει το περιεχόμενο σε μαύρο φόντο και λευκή γραμματοσειρά. Οι ειδικοί λένε ότι η ρύθμιση «dark mode» μειώνει ξεκάθαρα την ένταση του μπλε φωτός, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και δεν κουράζει τα μάτια.

Μπορείς επίσης να επιλέξεις το night mode, που μειώνει τη φωτεινότητα της οθόνης κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ειδικά στο κινητό, που το τσεκάρεις πριν από τον ύπνο. Η ρύθμιση είναι πιο ευγενική για τα μάτια και ένας καλός τρόπος να επιβραδύνεις τη φωτογήρανση.

Pexels / Polina Kovaleva

– Κάνε διάλειμμα από το μπλε φως

Κάνε μικρά και συχνά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, ακολουθώντας τον κανόνα 20-20-20. Ανά 20 λεπτά που περνάς μπροστά σε μια οθόνη, απομάκρυνε το βλέμμα και επικέντρωσέ το σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση 20 ποδιών (έξι μέτρα περίπου) για 20 δευτερόλεπτα. Έτσι, επιτρέπεις στα μάτια σου να ξεκουραστούν και τους μυς τους να χαλαρώσουν.

– Υιοθέτησε νέες συνήθειες

Το να σταματήσεις να δουλεύεις σε υπολογιστή είναι ανέφικτο. Σίγουρα όμως μπορείς να δοκιμάσεις μια απεξάρτηση από τις οθόνες τις υπόλοιπες ώρες: αντί να δεις μια σειρά ή μια ταινία σε κάποια πλατφόρμα, βγες μια βόλτα και συνάντησε φίλους, ανακάλυψε ξανά τη μαγεία της ανάγνωσης ενός βιβλίου σε χαρτί και όχι σε μορφή ebook, και βάλε χαλαρωτική μουσική σε χαμηλή ένταση στο υπνοδωμάτιο για να σε πάρει ο ύπνος, αντί να κάνεις scrolling στα social media.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.