iStock

5 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΝΕΣΕΣΕΡ ΣΟΥ ECO-FRIENDLY

Υπάρχουν απλοί τρόποι να κάνεις το νεσεσέρ σου eco-friendly, προστατεύοντας το περιβάλλον από τα πλαστικά και περιορίζοντας τα έξοδά σου. Αρκεί να έχεις διάθεση.

Από το 1950, τη δεκαετία που το πλαστικό μπήκε δυναμικά στη ζωή μας, υπολογίζεται ότι έχουν παραχθεί πάνω από 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Advances το 2017. Η σκέψη αυτή είναι μάλλον τρομακτική, αν αναλογιστούμε την επισήμανση της Greenpeace ότι «κάθε κομμάτι πλαστικού που έχει ποτέ παραχθεί εξακολουθεί να υπάρχει και θα υπάρχει για τα επόμενα 500 χρόνια».

Όσο για την Ελλάδα; Στη χώρα μας παράγουμε ετησίως σχεδόν 730.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων, καταγράφει το WWF Ελλάς, από τα οποία μόλις το 10% ανακυκλώνεται. Τα υπόλοιπα καταλήγουν σε χωματερές και διαρρέουν στο φυσικό μας περιβάλλον.

Step by step οδηγός για eco-friendly νεσεσέρ

Επειδή είμαι πεπεισμένη ότι η αλλαγή έρχεται μέσα από μικρά βήματα που κάνει καθένας από εμάς, αποφάσισα να γίνω μέρος της λύσης, κάνοντας μικρές παρεμβάσεις στη «ρουτίνα ομορφιάς» μου και αποφεύγοντας όσο γίνεται τα προϊόντα μιας χρήσης και εκείνα με πολλαπλές συσκευασίες.

  • Μόλις το μεταλλικό κουτί που μέχρι πρότινος είχε ρόλο νεσεσέρ στο ντουλάπι του μπάνιου μου κατέληξε στην ανακύκλωση, προμηθεύτηκα ένα νέο από οργανικό βαμβάκι. Στην αγορά υπάρχουν και τσαντάκια από ανακυκλωμένα υλικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την αποθήκευση των καλλυντικών μας αντικείμενα που έχουμε ήδη στο σπίτι, όπως πολύχρωμα κουτιά δώρων ή το vintage ξύλινο κουτί της μαμάς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Justin Hofman (@justinhofman)

  • Μετά τη σοκαριστική φωτογραφία με τίτλο «ο σέρφερ των απορριμμάτων», του φωτογράφου και φυσιολάτρη Justin Hofman, που απαθανατίζει έναν μικρό ιππόκαμπο να κρατιέται από μια μπατονέτα προκειμένου να γλιτώσει από τα θαλάσσια ρεύματα, πήρα μια ακόμα απόφαση. Αντικατέστησα και τις πλαστικές μπατονέτες και την πλαστική οδοντόβουρτσα με αντίστοιχα προϊόντα μπαμπού. Ας μην ξεχνάμε ότι από τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας μιας σειράς πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, ανάμεσα στα οποία και οι μπατονέτες, όπως ορίζει η σχετική οδηγία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εγκριθεί. Σε πολλά σούπερ μάρκετ διατίθενται ήδη και μπατονέτες μιας χρήσης με στικ από ανακυκλώσιμο χαρτόνι.

5 βήματα για να κάνεις το νεσεσέρ σου eco-friendly
iStock

  • Προμηθεύτηκα πλενόμενους δίσκους ντεμακιγιάζ από βιολογικό βαμβακερό ύφασμα, που αντικαθιστούν το βαμβάκι, τους δίσκους μιας χρήσης και τα πανάκια. Αν, βέβαια, θέλουμε και πιάνουν τα χέρια μας, μπορούμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να φτιάξουμε τους δικούς μας δίσκους ντεμακιγιάζ. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια παλιά πετσέτα ή ένα παλιό t-shirt, τα οποία θα κόψουμε σε μικρούς κύκλους και θα ράψουμε μαζί ανά δύο.
  • Το ίδιο έκανα και με τα πινέλα μακιγιάζ. Μόλις τα παλιά χρειάστηκαν αντικατάσταση, επένδυσα σε ένα σετ πινέλων με λαβές από μπαμπού. Γνωρίζετε ότι το μπαμπού είναι ένα από τα υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν;

5 βήματα για να κάνεις το νεσεσέρ σου eco-friendly
iStock

Ωστόσο, το πιο σημαντικό βήμα σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν το να υιοθετήσω την αρχή «less is more». Με άλλα λόγια, αν θέλετε πραγματικά ένα eco-friendly νεσεσέρ, θα πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των προϊόντων που αγοράζετε, κάνοντας πιο έξυπνες και ενημερωμένες επιλογές. Αυτό ίσως ήταν και το πιο δύσκολο βήμα, μιας και η νοοτροπία της συνεχούς κατανάλωσης είναι βαθιά ριζωμένη στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.