3 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ
Είναι η συχνότερη μορφή εκζέματος, οφείλεται στην κληρονομικότητα και σε επιβαρυντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία του σώματος και μπορεί να υποχωρεί και να επανεμφανίζεται. Αυτά είναι γνωστά σε όλους για την ατοπική δερματίτιδα, αλλά τι πρέπει να γνωρίζεις πραγματικά για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;
Όσοι υποφέρετε από ατοπική δερματίτιδα νιώθετε κυριολεκτικά στο πετσί σας τον φαύλο κύκλο που φέρνει η πιο συχνή μορφή εκζέματος. Υπάρχουν συνήθειες που την επιδεινώνουν. Νιώθεις φαγούρα, ξύνεσαι, η βλάβη στο δέρμα γίνεται μεγαλύτερη κι αυτό φέρνει εντονότερη φαγούρα και ανάγκη για ξύσιμο. Σε αυτόν τον κύκλο παγιδεύονται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, αφού οι έρευνες λένε ότι η ατοπική δερματίτιδα προσβάλλει έναν πληθυσμό της τάξης του 2,4% παγκοσμίως.
«Είναι σημαντικό για τους πάσχοντες να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο δέρμα τους, ώστε να μπορούν να κάνουν πιο συνειδητοποιημένες και παραγωγικές συνομιλίες με τον δερματολόγο τους, ο οποίος θα βοηθήσει στον καθορισμό ενός στοχευμένου σχεδίου θεραπείας», λέει δίνοντας ένα γενικό περίγραμμα η Δρ. Amy Spizuoco, πρόεδρος του Αμερικανικού Οστεοπαθητικού Κολεγίου Δερματολογίας. Ο λόγος που το αναφέρει είναι ότι «η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες».
Ας δούμε, λοιπόν, τα τρία βασικότερα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει όποιος ταλαιπωρείται από ατοπική δερματίτιδα οποιασδήποτε μορφής, ώστε να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Δεν είναι αυτονόητα, γι’ αυτό χρειάζεται να τα ξεκαθαρίσουμε!
1. Τα συμπτώματα αφορούν όλους τους πάσχοντες
Ακόμη κι αν έχεις ήπια ή μέτρια ατοπική δερματίτιδα, η επίσκεψη στο δερματολογικό ιατρείο είναι απαραίτητη για να παρακολουθείς και να αντιμετωπίζεις με τον καταλληλότερο τρόπο την κατάστασή σου. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το βαθμό σοβαρότητας, δεν πρέπει να αμελείς τα συμπτώματα του εκζέματός σου. «Ενώ το “βάρος” της ατοπικής δερματίτιδας είναι σίγουρα πιο μεγάλο στις σοβαρές περιπτώσεις, συμπτώματα όπως ο επίμονος κνησμός και η φλεγμονή επηρεάζουν επίσης άτομα με ήπια έως μέτρια πάθηση», εξηγεί η Δρ. Spizuoco.
2. Η ατοπική δερματίτιδα αντιμετωπίζεται
Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει την εμπεδώσεις και να σε κινητοποιήσει. Αν δεσμευτείς να επισκέπτεσαι τακτικά τον δερματολόγο σου, θα καταφέρεις να χτίσεις μαζί του ένα σχέδιο θεραπείας για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα, όπως το βασικότερο, να μειώσεις τη φαγούρα και να σπάσεις τον φαύλο κύκλο της ατοπικής δερματίτιδας. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για να το πετύχεις αυτό μέσα από τη συνεργασία με ειδικό: να εντοπίσεις τις καθημερινές συνήθειες που επιδεινώνουν την κατάσταση, να μάθεις πώς θα ενυδατώνεις σωστά την επιδερμίδα σου, να βάλεις μια τάξη στη διατροφή σου και ενδεχομένως να εξετάσεις τις φαρμακευτικές λύσεις που έχουν αρχίσει να παίρνουν έγκριση.
3. Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική
Αυτό είναι ένα σημείο που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και περιττό άγχος. Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική και κολλητική. Πρόκειται για μία κατάσταση ανοσολογικού τύπου, που προκαλείται από την υπερενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν όμως έχεις ατοπική δερματίτιδα, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι το στρες, οι αλλεργίες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες την πυροδοτούν. «Αν δεν έχεις βρει ανακούφιση, δεν χρειάζεται να τα παρατήσεις. Κλείσε ραντεβού με τον δερματολόγο σου για να επανεξετάσετε το θέμα και να συζητήσετε μία νέα προσέγγιση», κλείνει η Δρ. Amy Spizuoco δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας. Η δερματική υγεία σου είναι στα χέρια σου, είναι σαν να λένε οι ειδικοί!