iStock

10 MUST ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Εκτός από το πρόσωπο και το σώμα, η σχολαστική περιποίηση του κόλπου πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Θα σου εξηγήσουμε τους λόγους αλλά και τον σωστό τρόπο.

Ορκιζόμαστε στο skincare και είμαστε απόλυτα επιμελείς με την επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος, χειμώνα-καλοκαίρι. Τι γίνεται όμως με τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής; Της δίνουμε τη δέουσα προσοχή όλον τον χρόνο και ειδικά το καλοκαίρι, όταν η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την εμφάνιση τοπικών ερεθισμών και κολπίτιδων;

Είναι πολλοί οι λόγοι που δεν πρέπει να αμελούμε την ευαίσθητη περιοχή. Η σωστή και καλή υγιεινή του κόλπου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων, οι οποίες σε προχωρημένη μορφή μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και στην αναπαραγωγική διαδικασία. Τέτοια προβλήματα είναι η σαλπιγγίτιδα, η ενδομητρίτιδα, τα αποστήματα και οι συμφύσεις, που ενδέχεται να φέρουν μακροπρόθεσμες βλάβες και υπογονιμότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής θα πρέπει να γίνεται σχολαστικά από μικρή ηλικία.

Επίσης, να θυμάσαι ότι η τακτική γυναικολογική εξέταση είναι εξίσου σημαντική για τη διατήρηση της κολπικής σου υγείας.

Σου έχουμε τις πιο χρήσιμες συμβουλές για όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις, ώστε να διασφαλίσεις τη σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

1. Κάνε εξωτερικές πλύσεις στο αιδοίο μια φορά την ημέρα

Χρησιμοποίησε χλιαρό νερό και ένα ουδέτερο, υποαλλεργικό σαπούνι που δεν περιέχει αρώματα και χρωστικές, για να αποφύγεις πιθανούς ερεθισμούς.

2. Απόφυγε τις ενδοκολπικές πλύσεις

Ο κόλπος περιέχει «καλά» μικρόβια (Lactobacilli), που δρουν προστατευτικά για την αποφυγή λοιμώξεων και διαμορφώνουν ταυτόχρονα έναν μηχανισμό αυτοκαθαρισμού του. Οι ενδοκολπικές πλύσεις επηρεάζουν αυτήν την ισορροπία και διαταράσσουν το φυσιολογικό όξινο περιβάλλον του κόλπου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων και κολπικών μυκητιάσεων.

ευαίσθητη περιοχή
iStock
Woman in panties holding gerbera, close up

3. Απόφυγε τα συνθετικά εσώρουχα και τα στενά ρούχα

Τα συνθετικά υφάσματα εμποδίζουν το δέρμα να αναπνεύσει, γεγονός που προκαλεί αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία στην περιοχή. Τα  στενά ενδύματα δημιουργούν τριβή στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν μικροερεθισμούς. Βάλε αυτούς τους παράγοντες μαζί και έχεις την τέλεια «συνταγή» για μια κολπική λοίμωξη στην ευαίσθητη περιοχή. Προτίμησε τα βαμβακερά εσώρουχα και απόφυγε τα στενά ρούχα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

4. Πλύνε την περιοχή σωστά, με ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού

Όσο κι αν αγαπάς τα μυρωδάτα αφρόλουτρα, απόφυγε να χρησιμοποιείς αρωματικά προϊόντα στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και επιπλέον δεν θέλεις να επικαλύψεις μια ισχυρή δυσοσμία που είναι σύμπτωμα κολπικής μόλυνσης.

Χρησιμοποίησε ένα πολύ απαλό και ήπιο καθαριστικό και μην υπερβάλλεις με τον καθαρισμό, γιατί μπορεί να διαταράξεις τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής. Να θυμάσαι ότι ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής καλό είναι να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τον πρωκτό, ώστε να αποφύγεις τις μολύνσεις του κόλπου με μικρόβια από το έντερο.

5. Απομάκρυνε την υγρασία

Η υγρασία δημιουργεί περιβάλλον εύφορο για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό μικροβίων. Πρέπει, λοιπόν, να αλλάζεις εσώρουχα δύο με τρεις φορές την ημέρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και πάντα μετά από άσκηση. Επίσης, μετά το ντους σκούπιζε ελαφρώς την περιοχή με μια πετσέτα που θα χρησιμοποιείς αποκλειστικά εσύ και θα την αλλάζεις τακτικά. Τέλος, χρειάζεται να βγάζεις το βρεγμένο μαγιό μετά τις βουτιές στην πισίνα ή τη θάλασσα και να φοράς ένα στεγνό ρούχο.

ευαίσθητη περιοχή
iStock

6. Χρησιμοποίησε ένα καταπραϋντικό προϊόν μετά την ηβική αποτρίχωση

Όποια μέθοδο κι αν επιλέξεις για αποτρίχωση των ηβικών τριχών, ξύρισμα, κερί ή κρέμα, βεβαιώσου ότι έχεις ενυδατώσει το δέρμα σου πριν από τη διαδικασία και εφάρμοσε ένα φυσικό καταπραϋντικό προϊόν στην περιοχή για να την ανακουφίσεις και να αποφύγεις τους δερματικούς ερεθισμούς.

7. Άλλαζε τακτικά σερβιέτα

Τις ημέρες της περιόδου σου φρόντισε να αλλάζεις ανά τακτά διαστήματα την σερβιέτα ή το ταμπόν, κατά προτίμηση ανά 3-4 ώρες περίπου. 

8. Γιαούρτι με την αντιβίωση

Πρόσθεσε στο διαιτολόγιο σου ένα γιαούρτι σε καθημερινή βάση σε περίπτωση που ακολουθείς αγωγή με αντιβιοτικά, γιατί είναι πλούσιο σε προβιοτικά, που δρουν προληπτικά στη εμφάνιση μυκητιάσεων. Ο γιατρός σου είναι πιθανό να σου προτείνει και τη λήψη συμπληρωμάτων με προβιοτικά. 

9. Απόφυγε τις ερωτικές επαφές χωρίς προφυλακτικό

Έτσι μειώνεις τις πιθανότητες για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως χλαμύδια, κονδυλώματα κ.ά.

10. Επικοινώνησε με τον γυναικολόγο σου

Συμβουλεύσου χωρίς δεύτερη σκέψη τον γυναικολόγο σου όταν νιώσεις κάποια ενόχληση όπως τσούξιμο, δυσοσμία, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις ή κνησμό. Μην αμελήσεις να κλείσεις ραντεβού για τον τακτικό, ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.