ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Η ατμόσφαιρα αργά ή γρήγορα καθαρίζει από την αφρικανική σκόνη, τι γίνεται όμως με όση έχει εισβάλει στο σπίτι μας; Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απαλλαγούμε από αυτή;
Το απόκοσμο αυτής της εβδομάδας με την αφρικανική σκόνη είχε πολλαπλές συνέπειες στην ατμόσφαιρα, αλλά και στο σώμα μας, με τον βήχα και τη βλέννα να είναι η αυτοματοποιημένη απόκριση του οργανισμού προκειμένου να τη διώξει από τους πνεύμονές μας.
Η σκόνη από την Αφρική δεν «κάθισε» απλώς σε όλες τις επιφάνειες, κυριολεκτικά «μπαστακώθηκε», σε ποσότητες που δύσκολα μπορούμε να απομακρύνουμε, αν κρίνω από την υπερπροσπάθεια που έκανα να καθαρίσω το μπαλκόνι μου.
Προφανώς και εισήλθε και στα ενδότερα. Δηλαδή, στο διαμέρισμά μου. Έτσι, αναζήτησα τρόπους για να κάνω αποτελεσματικά τη δουλειά.
Όπως εξηγούν οι έχοντες γνώση, η αφρικανική σκόνη είναι αρκετά λειαντική, ως εκ τούτου χρειάζεται να ελαχιστοποιήσουμε την κίνησή της και να χρησιμοποιήσουμε σωστές τεχνικές καθαρισμού.
Η αφρικανική σκόνη μέσα στο σπίτι
Πριν πιάσουμε δουλειά, κλείνουμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες, και φοράμε μια μάσκα από εκείνες που έκαναν θραύση στην έξαρση της πανδημίας (Ν95).
Πρώτα ασχολούμαστε με το στεγνό καθάρισμα, δηλαδή παίρνουμε ένα πανί από μικροΐνες ή μαντηλάκια μιας χρήσης, και «περνάμε» τα έπιπλα, τα ηλεκτρονικά, τα ράφια και όλες τις άλλες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των τοίχων.
Η κίνηση είναι από ψηλά προς χαμηλά, προκειμένου να αποφύγουμε την εκ νέου εναπόθεση σκόνης σε καθαρισμένες περιοχές.
Συνεχίζουμε με ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει φίλτρο HEPA: είναι ικανό να παγιδεύσει το 99,97% των μικροσκοπικών σωματιδίων 0,3 micron, που είναι τα πιο διεισδυτικά όλων. Χαρακτηριστικά, αντιστοιχούν στο μέγεθος ενός βακτηρίου.
Καθαρίζουμε λοιπόν με την ηλεκτρική σκούπα πατώματα και ταπετσαρίες, με έμφαση σε γωνίες, αρμούς και σοβατεπιά, όπου συσσωρεύεται περισσότερη σκόνη.
Όταν ολοκληρώσουμε, καθαρίζουμε τις ίδιες περιοχές με υγρό πανί από μικροΐνες, στο οποίο έχουμε βάλει ένα ήπιο διάλυμα καθαρισμού. Αλλάζουμε συχνά το νερό, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά σκόνης.
Συνιστάται και η αλλαγή των φίλτρων αέρα στο κλιματιστικό και τον ιονιστή, όπως φυσικά και στην ηλεκτρική σκούπα που μόλις επιστρατεύσαμε.
Πλένουμε σεντόνια και υφάσματα (κουρτίνες, μαξιλάρια κ.λπ.) με ζεστό νερό που βοηθά να εξαφανίσουμε τυχόν βακτήρια.
Όταν τελειώσουμε με τους εσωτερικούς χώρους, θέτουμε σε λειτουργία τον καθαριστή αέρα (εάν υπάρχει) για αρκετές ώρες, ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι θα τακτοποιήσει τυχόν εναπομείνασα σκόνη στον αέρα.
Στους εξωτερικούς χώρους
Για τους εξωτερικούς τοίχους και άλλες επιφάνειες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιεστικό. Δεν χρειάζονται υπερβολές, ωστόσο, αφού μπορεί να προκληθούν ζημιές. Εναλλακτικά, επιστρατεύουμε το λάστιχο, με προσοχή για υλικά και επιφάνειες όπου καλό είναι να αποφεύγουμε το νερό.
Τα έπιπλα εξωτερικού χώρου τα σκουπίζουμε με υγρό πανί που έχει ένα ήπιο καθαριστικό διάλυμα.