ΞΕΧΝΑ ΤΟ MULTITASKING ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΤΗ ΦΟΡΑ
Όσο κι αν η εποχή επιτάσσει το multitasking, αν θες να είσαι αποδοτικός, αυτό που χρειάζεται να υιοθετήσεις είναι το single-tasking.
Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι μοιράζονται με τόση χαρά το ποσό ικανοί είναι στο multitasking. Είμαι σίγουρη πώς κάποιοι από αυτούς όντως είναι. Άλλωστε, παλαιότερη έρευνα υποστηρίζει ότι το 2,5% των ανθρώπων είναι σε θέση να κάνουν αποτελεσματικά πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Οι υπόλοιποι απλώς προσπαθούμε, λόγω των συνθηκών, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πάντα πόσο αναποτελεσματικά λειτουργούμε εκείνη την ώρα.
Αν και πολλοί θεωρούν ότι το multitasking μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, στην πράξη τα πράγματα δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι. Το multitasking δεν είναι πλεονέκτημα (υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις), όσο κι αν η εποχή και οι εργοδότες το πλασάρουν ως τέτοιο.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του multitasking
Ο βασικός λόγος που καταφεύγουμε στο multitasking είναι η εξοικονόμηση χρόνου. Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, αφού στην πραγματικότητα δεν κάνουμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα, αλλά εναλλάσσουμε εργασίες. Έτσι, χάνουμε χρόνο από τα πέρα δώθε. Αποτέλεσμα; Χρειαζόμαστε περισσότερο ώρα να ολοκληρώσουμε μια εργασία. Όπως αναφέρει δημοσίευση της American Psychological Association, η εναλλαγή μεταξύ εργασιών μειώνει την παραγωγικότητα έως και 40%.
Επίσης, καθώς ο εγκέφαλός πηγαίνει από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, επηρεάζεται αρνητικά η συγκέντρωσή μας. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνουμε λάθη και να χάσουμε σημαντικές πληροφορίες. Ας φέρουμε στο νου μας πόσα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη βρίσκουμε σε ένα κείμενο που έχουμε… ξεπετάξει με τον τρόπο αυτό.
Το multitasking φαίνεται ότι επηρεάζει ακόμα και το IQ μας. Παλαιότερα στοιχεία αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν την τακτική αυτή κατά τη διάρκεια γνωστικών εργασιών παρουσίασαν μείωση στη βαθμολογία IQ παρόμοια με αυτή που θα είχαν αν κάπνιζαν μαριχουάνα ή έμεναν ξύπνιοι όλη νύχτα.
Τέλος, το multitasking επηρεάζει και το σώμα μας, αφού το στρες που προκαλούν οι πολλαπλές εργασίες φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, πέρα από το άγχος που προκαλεί το ίδιο το multitasking, οι μειωμένες επιδόσεις και τα λάθη που γίνονται επιδεινώνουν την κατάσταση.
Τι μπορούμε να κάνουμε
- Εστιάζουμε σε μία εργασία από την αρχή μέχρι το τέλος, αφιερώνοντας την προσοχή και την προσπάθειά μας στην ολοκλήρωσή της πριν προχωρήσουμε στην επόμενη. Μπορούμε να χωρίσουμε την εργάσιμη μέρα σε τμήματα, αφιερωμένα σε συγκεκριμένες εργασίες. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει να εμβαθύνουμε, να είμαστε ακριβείς και να μην κάνουμε προχειροδουλειά.
- Ζητάμε να μας ενημερώσουν για το ποιες εργασίες είναι πιο σημαντικές, ώστε να εστιάσουμε εκεί την ενέργεια και την προσοχή μας. Κατανοώντας τις προσδοκίες και τις προτεραιότητες του προϊσταμένου, μπορούμε να αποφύγουμε το χάσιμο χρόνου.
- Απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις σε κοινωνικά δίκτυα και ορίζουμε συγκεκριμένες ώρες για τον έλεγχο και την απάντηση email.
- Ολοκληρώνουμε την πιο απαιτητική εργασία το πρωί, που είμαστε ξεκούραστοι, αντί να τη σπάμε σε κομμάτια να να ασχολούμαστε με αυτήν όλη μέρα.
- Ένα ημερολόγιο δραστηριοτήτων μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που αποσπά την προσοχή μας και να βρούμε λύσεις.