iStock

ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙΣ ΤΙΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ;

Πόσες φορές την εβδομάδα πλένεις τις πετσέτες του μπάνιου σου; Ένας δερματολόγος σου δίνει την απάντηση και μαζί με αυτή χρήσιμες πληροφορίες για τη φροντίδα τους.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: μικρόβια, σπόρια και κάθε είδους σωματίδια ζουν σε κάθε επιφάνεια με την οποία έρχεσαι σε επαφή, ακόμα κι αν πρόκειται για τις καθαρές πετσέτες μπάνιου. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει περσινή δημοσίευση στο International Journal of Medical Sciences.

Μην ξεχνάς, επίσης, ότι το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί αμέτρητους μικροοργανισμούς και μερικοί από αυτούς μπορεί να σε αρρωστήσουν. Όταν, λοιπόν, σκουπίζεσαι σε μια πετσέτα μπάνιου τους μεταφέρεις στο ύφασμα. Επιπλέον, στην ίδια πετσέτα «φορτώνεις» υγρασία, νεκρά δερματικά κύτταρα και υπολείμματα, στα οποία βασίζονται αυτοί οι μικροοργανισμοί για να αναπτυχθούν, να πολλαπλασιαστούν και να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Όπως παρατηρούν επιστήμονες, δημιουργείται έτσι μια μικροβιακή κοινότητα διαφορετική από εκείνη που σχηματίζεται στα ρούχα ή τα κλινοσκεπάσματα.

«Όσο περισσότερο η πετσέτα μπάνιου παραμένει βρεγμένη, τόσο περισσότερο μύκητες, βακτήρια, μούχλα και ιοί παραμένουν ζωντανοί και δραστήριοι και μπορούν να προκαλέσουν έξαρση ή εξάπλωση μυκητιασικών και ιογενών λοιμώξεων (όπως π.χ. «το πόδι του αθλητή» και τα κονδυλώματα). Οι βρώμικες πετσέτες μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν έξαρση εκζέματος ή ατοπικής δερματίτιδας», εξηγεί ο Αμερικανός δερματολόγος Alok Vij. Επειδή τα πράγματα μπορούν πάντα να γίνουν χειρότερα, τον δρόμο προς τις πετσέτες σου βρίσκουν και μικροσκοπικά σωματίδια κοπράνων και διαφόρων σωματικών υγρών.

Έχεις, λοιπόν, πολύ σημαντικούς λόγους να ασχολείσαι με το πλύσιμό τους. Ο ειδικός αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές πρέπει να πλένεις τις πετσέτες του μπάνιου (ή να τις αλλάζεις με καθαρές) μια φορά την εβδομάδα. Σου δίνει, επίσης, μερικές χρήσιμες συμβουλές για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

πετσέτες μπάνιου
iStock

Πώς θα πλύνεις σωστά τις πετσέτες του μπάνιου

  • Για αρχή, ακολούθησε τις οδηγίες πλυσίματος που αναγράφει η ετικέτα της πετσέτας.
  • Επίλεξε μια ρύθμιση στο πλυντήριο που να χρησιμοποιεί αρκετά ζεστό νερό.
  • Αν η πετσέτα του μπάνιου μυρίζει, αυτό σημαίνει ότι στο ύφασμα έχουν εγκατασταθεί και πολλαπλασιάζονται βακτήρια, μούχλα ή και τα δύο. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, ειδική χλωρίνη για τα ρούχα, ώστε να απομακρύνεις μυρωδιές και να την απολυμάνεις. Αν δεν τρελαίνεσαι για τη χλωρίνη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξύδι.
  • Αν πέρα από απορρυπαντικό προσθέτεις σε κάθε πλύση μαλακτικό και κάποιο προϊόν αφαίρεσης λεκέδων, τότε καλό είναι να περιορίσεις λίγο την ποσότητα και τη συχνότητα. Υπολείμματα από αυτά συσσωρεύονται στην πετσέτα σου.
  • Για να περιορίσεις τις πιθανότητες να εμφανίσεις κάποιον δερματικό ερεθισμό, φρόντισε να πλένεις τις καινούργιες πετσέτες πριν τις χρησιμοποιήσεις.
  • Μην ξεχνάς να απολυμαίνεις και το πλυντήριο, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρεις στο σχετικό εγχειρίδιο. Ίσως χρειαστεί να το κάνεις συχνότερα, αν τα ρούχα σου είναι πολύ λερωμένα ή αν έχεις κατοικίδια.

πετσέτες μπάνιου
iStock

Πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες

  • Οι υγρές πετσέτες αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων, γι΄αυτό φρόντισε να τις κρεμάς για να στεγνώσουν καλά μεταξύ των χρήσεων.
  • Η υγρασία δυσκολεύει το στέγνωμα κι αν στο σπίτι ή στην περιοχή σου τα ποσοστά είναι υψηλά, φρόντισε να πλένεις τις πετσέτες μπάνιου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε περίπτωση που δεν έχεις κλιματισμό.
  • Οι πετσέτες που παίρνεις στο γυμναστήριο και μεταφέρεις από μηχάνημα σε μηχάνημα, κρεμάς εδώ κι εκεί και μένουν βρεγμένες μέσα σε μια τσάντα, καλό είναι να πλένονται συχνότερα. Εναλλακτικά, προτίμησε πετσέτες από μικροΐνες που στεγνώνουν πιο γρήγορα από τις βαμβακερές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.