Μαγδαληνή Γκόγκου

ΒΑΦΟΥΜΕ ΑΒΓΑ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Φέτος κάνουμε το βάψιμο των αβγών πιο οικολογικό και χρησιμοποιούμε βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής αντί για έτοιμες βαφές.

Όταν ήμουν μικρή, ως μαθήτρια αλλά και ως φοιτήτρια, τη Μεγάλη Πέμπτη κοιμόμουν συνήθως μέχρι αργά το πρωί. Σχεδόν κάθε χρόνο η εικόνα που αντίκριζα όταν ξυπνούσα ήταν η ίδια: η μητέρα μου με τη γιαγιά μου στην κουζίνα να βάφουν τα πασχαλινά αβγά. Συνήθως τις προλάβαινα στο τελείωμα, όταν είχαν ήδη βαφτεί κόκκινα και το έθιμο είχε εκπληρωθεί. Για να συμμετάσχω κι εγώ, τα έβαζα στο καλάθι και τα τοποθετούσα με προσοχή στην τραπεζαρία.

Τα χρόνια πέρασαν, οι ρόλοι άλλαξαν, οι παραδόσεις όμως δεν εξαλείφθηκαν. Προσαρμόστηκαν βέβαια λιγάκι στην εποχή. Κάποια χρονιά –που δεν θυμάμαι πότε ήταν– η μητέρα μου σταμάτησε να βάφει τα πασχαλινά αβγά με την κλασική κόκκινη βαφή. Μετά από κάποιους πειραματισμούς με φυτικές βαφές από παντζάρι, μοβ λάχανο και κόκκινο κρεμμύδι, τελικά κατέληξε σε μια πρωτότυπη και οικολογική μέθοδο. Από τότε και κάθε χρόνο τα βάφει με βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής!

Πριν προχωρήσω με τη συνταγή, να διευκρινίσω ότι εμείς επιλέγουμε να βάφουμε αβγά σε διάφορα χρώματα: κόκκινα, πράσινα, μπλε, κίτρινα. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να προσαρμόσετε την παρακάτω τεχνική στις προτιμήσεις σας και να βάψετε μόνο κόκκινα, χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Πώς να βάψετε αβγά με χρώματα ζαχαροπλαστικής

αβγά
Μαγδαληνή Γκόγκου

Θα χρειαστείτε

  • αβγά (προτιμάμε άσπρα ή ανοιχτόχρωμα για να «δείξει» καλύτερα το χρώμα)
  • χλιαρό νερό
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μπουκαλάκια (κίτρινο, μπλε και κόκκινο)
  • λευκό ξίδι
  • χαρτί κουζίνας

Εκτέλεση

Αρχικά, θυμόμαστε να βγάλουμε τα αβγά από το προηγούμενο βράδυ εκτός ψυγείου για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα μεγέθους ανάλογου με τον αριθμό των αβγών που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η κατσαρόλα μας να τα χωράει ακριβώς, έτσι ώστε να μην υπάρχει κενός χώρος ο οποίος μπορεί να προκαλέσει χτύπημα και σπάσιμο των αβγών.

Έπειτα, τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία (σκοπός μας είναι αυτή να αρχίσει να αναπτύσσεται σιγά σιγά). Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, μετράμε χρόνο βρασμού: περίπου 12-15 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των αβγών.

Έπειτα, αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τα αβγά σε μια πετσέτα να στεγνώσουν.

αβγά
Μαγδαληνή Γκόγκου

Γεμίζουμε με χλιαρό νερό 5 ποτήρια (μέχρι λίγο πάνω από τη μέση του καθενός). Φροντίζουμε το νερό να είναι τόσο ώστε όταν βυθίσουμε μέσα το κάθε αβγό, αυτό να καλύπτεται από το νερό. Προσθέτουμε σε κάθε ποτήρι 2 κ.σ. ξίδι.

Εμείς χρησιμοποιούμε μικρά μπουκαλάκια με χρώματα ζαχαροπλαστικής, παρόλο που στο εμπόριο κυκλοφορούν και χρώματα ζαχαροπλαστικής σε πάστα που δίνουν πιο έντονο αποτέλεσμα – αλλά είναι πιο ακριβά.

Μπορείτε να βάλετε περισσότερες ή λιγότερες σταγόνες από κάθε χρώμα ανάλογα με το αν θέλετε τα αβγά σας να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονα. Παρακάτω αναφέρουμε την ποσότητα που εμείς συνιστούμε για κάθε χρώμα:

  • Για κόκκινα αβγά προσθέτουμε 20 σταγόνες από το κόκκινο χρώμα.
  • Για κίτρινα αβγά προσθέτουμε 30 σταγόνες από το κίτρινο χρώμα.
  • Για μπλε αβγά προσθέτουμε 20 σταγόνες από το μπλε χρώμα.
  • Για πράσινα αβγά προσθέτουμε 20 σταγόνες από το μπλε χρώμα και 10 από το κίτρινο.
  • Για λιλά αβγά προσθέτουμε 20 σταγόνες από το μπλε χρώμα και 5 από το κόκκινο.

αβγά
Μαγδαληνή Γκόγκου

Βυθίζουμε ένα ένα τα αβγά στα ποτήρια με τα χρώματα, για περίπου 5 λεπτά το καθένα. Αν θέλουμε να έχουν πιο έντονη απόχρωση, μπορούμε να τα αφήσουμε λίγα λεπτά παραπάνω.

Έπειτα, τα βγάζουμε προσεκτικά με ένα πιρούνι και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας που έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ένα ταψάκι ή σε έναν δίσκο. Σχετικά σύντομα τα μεταφέρουμε σε ένα καινούργιο καθαρό χαρτί κουζίνας για να μην δημιουργηθούν λεκέδες.

αβγά
Μαγδαληνή Γκόγκου

Μόλις στεγνώσουν, ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο σε ένα καθαρό πανάκι ή σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και γυαλίζουμε τα αβγά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.