ΤΡΙΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΥΞΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τρία πράγματα που πρέπει να προσέχουμε για το καλό της υγείας μας όταν ξεπαγώνουμε τρόφιμα από την κατάψυξη.
Η κατάψυξη είναι μια βολική εναλλακτική για να έχεις σπιτικό φαγητό όλη την εβδομάδα. Αν μαγειρέψεις 2-3 μερίδες παραπάνω και τις αποθηκεύσεις στην κατάψυξη, θα έχεις έτοιμο φαγητό εκείνες τις μέρες που θα «πνίγεσαι» στη δουλειά και δεν θα έχεις προλάβει να ετοιμάσεις τίποτα. Επίσης, μπορείς να αποθηκεύσεις ωμά τρόφιμα, όπως μπιφτέκια ή μπριζόλες, για να τα ψήσεις στο τσακ μπαμ.
Μερικά φαγητά διατηρούνται έτσι πολύ καιρό, ενώ μπορούμε να αποθηκεύσουμε ακόμα και φρούτα και λαχανικά για να τα απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή. Βέβαια, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι κάθε φαγητό έχει το δικό του όριο ζωής, ακόμα και όταν βρίσκεται στην κατάψυξη.
Ας υποθέσουμε ότι γνωρίζουμε πώς να αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα στον καταψύκτη. Το ερώτημα είναι: τα αποψύχουμε και σωστά; Για τη σωστή απόψυξη και τη δική μας υγεία, θα πρέπει να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες και κυρίως να μην κάνουμε τα πιο συχνά λάθη, που μπορούν να καταστρέψουν τα θρεπτικά συστατικά και να αλλοιώσουν τη γεύση του φαγητού.
Λάθος #1: Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου
Ένα συνηθισμένο λάθος είναι ότι αποψύχουμε τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας μας σε θερμοκρασία δωματίου. Πέρα από το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο τα τρόφιμα χάνουν σε θρεπτικά συστατικά και γεύση, γίνονται πιο εύκολα παγίδες μικροβίων. Ο πιο αργός αλλά πιο ασφαλής τρόπος είναι να τα βάζουμε στο ψυγείο (ειδικά αν πρόκειται για κρέατα και αλλαντικά), ή στον φούρνο (για ψωμιά, πίτσες, κρουασάν), ενώ κάποια φαγητά όπως τα φασολάκια ή ο αρακάς, δεν χρειάζονται απόψυξη και μπορούν να μαγειρευτούν απευθείας.
Λάθος #2: Τα βάζουμε κάτω από κρύο νερό
Σας έχει τύχει να θέλετε να μαγειρέψετε ένα τρόφιμο που ξεχάσατε να ξεπαγώσετε και για να επιταχύνετε τη διαδικασία της απόψυξης αποφασίζετε να το βάλετε κάτω από κρύο νερό; Αν ναι, τότε έχετε υποπέσει σε ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος. Δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε ποτέ τα τρόφιμα κάτω από το κρύο νερό καθώς έτσι χάνονται τα ωφέλιμα συστατικά και επηρεάζεται η γεύση τους.
Λάθος #3: Ξαναπαγώνουμε ό,τι έχουμε ξεπαγώσει
Πρόκειται για έναν τρίτο κανόνα που πρέπει να εφαρμόζεται τόσο για το φαγητό όσο και για τα φρούτα: δεν ξαναπαγώνουμε ποτέ φαγητά και τρόφιμα που έχουμε αποψύξει. Είναι πολύ σημαντικό ό,τι έχουμε ξεπαγώσει να το καταναλώνουμε ή να το αποθηκεύουμε για σύντομο διάστημα στο ψυγείο. Γι' αυτό τον λόγο, συνιστάται να αποθηκεύουμε μικρές μερίδες στην κατάψυξη που ξέρουμε ότι θα καταναλωθούν και όχι τρόφιμα που θα σκεφτούμε να καταψύξουμε πάλι σε περίπτωση που δεν καταναλώσουμε.