ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ 11ΧΡΟΝΟ ΓΙΟ ΜΑΣ
Μέσα σε πέντε μέρες στο Λονδίνο, εγώ, ο σύντροφός μου και ο γιος μας κερδίσαμε τις εμπειρίες, τον κοινό κώδικα και τις αναμνήσεις που θα μας δένουν για μία ζωή.
Μετά από χρόνια αιματηρών οικονομιών και αυστηρού οικογενειακού προϋπολογισμού, συνειδητοποιήσαμε με τον σύντροφό μου ότι η καλύτερη «προίκα» που έχουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας ως γονείς είναι η επένδυση στο μέλλον τους, όχι τόσο με «υλικά», όσο με εμπειρίες και κοινές αναμνήσεις. Έχοντας προσφέρει πολλές βαλίτσες γεμάτες εικόνες, περιπέτειες και κοινές εμπειρίες στον 26χρονο σήμερα μεγάλο μου γιο, πάντα αγωνιούσα με τη συνειδητοποίηση ότι ο μικρός, 11 σήμερα, θα μας έχει ζήσει 15 χρόνια λιγότερα όταν πεθάνουμε.
Αυτή η λίγο dark σκέψη –σε συνδυασμό με τον θάνατο του πατέρα μου, που με άφησε μόνο με καλές αναμνήσεις– πυροδότησε τη νέα μας οικογενειακή συνήθεια-παράδοση: αν όλα πάνε καλά, μία φορά το χρόνο θα κάνουμε ένα ταξίδι οι τρεις μας, μπαμπάς, μαμά και Τζίμης, κατά προτίμηση σε μία ευρωπαϊκή πόλη.
Ζώντας σε νησί (μένουμε μόνιμα στη Σύρο), έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται μακριά από τα κέντρα των γεγονότων, οπότε και η τάση για ταξίδια είναι πολύ πιο συνηθισμένη. Όλοι οι γνωστοί μας φεύγουν μετά τα Χριστούγεννα για λίγες ή πολλές μέρες. Είναι σαν ένα μικρό reset πριν ξεκινήσει η προετοιμασία του νησιού για την καλοκαιρινή σεζόν, που κρατάει μέχρι τον Οκτώβρη και δεσμεύει τους ντόπιους στις εποχιακές δουλειές και τις επιχειρήσεις τους.
Εμείς, αποδεσμευμένοι επαγγελματικά από τους ρυθμούς του τουρισμού, μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου θέλουμε, αρκεί να συμπίπτει με τις ημέρες που το σχολείο είναι κλειστό. Μετά από σκέψη, προγραμματισμό και συντονισμό, καταλήξαμε στη λαμπερή και φαντασμαγορική φάση της Πρωτοχρονιάς, με ένα Λονδίνο στα –παιδικά– καλύτερά του. Το ταξίδι έφερε πολλά παραπάνω από όσα υπολογίζαμε, και ήδη κανονίζουμε το επόμενο (tips για Ρώμη, ευπρόσδεκτα).
Ταξίδι με έφηβο, τα SOS
– Πριν καν κλείσουμε εισιτήρια, έφτιαξα ένα μενού από ιδέες
Συμπεριέλαβα διάφορα, προορισμούς, μουσεία κ.ά., κάτι σαν power point με εικόνες και πληροφορίες, κι έβαλα τον μικρό να επιλέξει τη σειρά προτεραιότητας με την οποία θα ήθελε να τα δει. Έτσι, καθετί που κάναμε στο Λονδίνο ήταν δική του επιλογή, ενώ ό,τι αφήσαμε πίσω δική του ευθύνη.
– Η καλή οργάνωση είναι το παν
Αφού έφαγα ώρες στον υπολογιστή ψάχνοντας τα καλύτερα venues και events που θα του άρεσαν, έστησα ένα πλάνο μοιράζοντάς τα σε ημέρες, συνδυάζοντας διαδρομές και υπολογίζοντας αποστάσεις, ώστε μέσα σε πέντε ημέρες να δει και να κάνει όσα περισσότερα μπορούσαμε. Αποτέλεσμα, οι μέρες μας εκεί κυλούσαν σαν νερό, αλλά ήταν γεμάτες.
– Αφήστε χώρο στο ταξίδι για αυτοσχεδιασμό
Ακόμη και σε μια πόλη σαν το Λονδίνο, που κατακλύζεται καθημερινά από τουρίστες, δεν είναι ανάγκη να έχεις κάνει από πριν κράτηση για τα πάντα και να πιέζεις το πρόγραμμα εάν το παιδί έχει κουραστεί. Για να έχετε καλύτερη εικόνα του πόσο οργανωμένα είναι έτσι κι αλλιώς τα πράγματα εκεί, πήγαμε στο θεματικό Winter Wonderland που είχε στηθεί στο Hyde Park ανήμερα Πρωτοχρονιάς και μπήκαμε στο London Eye μία best seller ημέρα με ήλιο και καθαρό ουρανό, χωρίς να ταλαιπωρηθούμε σε ουρές.
– Εστιάστε στην εμπειρία του παιδιού
Έχοντας φάει το Λονδίνο με το κουτάλι όλη την ενήλικη ζωή μου, δεν μπήκα στον πειρασμό να πάω στο εστιατόριο/θέατρο/βιβλιοθήκη που ήθελα, αλλά επικεντρώθηκα στο πώς θα δομήσω την καλύτερη εμπειρία για το παιδί. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ένα απόγευμα χωριστήκαμε για να συναντήσω έναν παλιό μου φίλο. Μπαμπάς και γιος έζησαν την πιο ωραία περιπέτεια οι δυο τους.
Γιατί η εφηβεία είναι η τέλεια ηλικία για ταξίδια με το παιδί
Έχοντας ταξιδέψει με το παιδί στην Αμερική όταν ήταν πέντε ετών, είχα ένα πολύ βασικό μέτρο σύγκρισης, αν και είναι ξεκάθαρη η διαφορά που βιώνει σε ένα ταξίδι ένα παιδί στην εφηβεία:
- Είδε και άκουσε πράγματα που σμίλεψαν τις αισθήσεις του, ακόνισαν τα γούστα του και άνοιξαν το μυαλό του όσο τίποτα. Επέστρεψε με νέα αυτοπεποίθηση για το προσωπικό του στιλ και μία ακόμη πιο μεγάλη ψύχωση με τα βιβλία manga. Ξέρει ότι προτιμά το Brixton από το Portobello, ενώ έχει δει το σπίτι που γεννήθηκε ο Bowie.
- Καταλάβαινε ακριβώς το μέγεθος και την αξία των πραγμάτων που έβλεπε και που ζούσε, ενώ παρέμενε εστιασμένος, παρά την ποικιλία πληροφοριών που σε μικρότερη ηλικία ίσως να τον έπνιγε.
- Ένα κουρασμένο εφηβάκι λειτουργεί πολύ διαφορετικά από ένα ταλαιπωρημένο πεντάχρονο. Ο Τζίμης ήξερε πότε να ζητήσει μικρά διαλείμματα, μέχρι πού τον βγάζουν οι αντοχές του και πότε να θυσιάσει την ξεκούραση σε όφελος της εμπειρίας.
- Δεθήκαμε απίστευτα σαν οικογένεια. Όταν τον ρώτησα ποιο ήταν το αγαπημένο του πράγμα στο Λονδίνο, μου είπε «το ότι ήμασταν συνέχεια μαζί… Δέθηκα πολύ μαζί σας, κυρίως με τον μπαμπά». Σήμερα, έναν μήνα μετά, υπάρχουν στιγμές που με κοιτάζει και μου λέει «μου λείπει το Λονδίνο μας».
- Ήταν η τέλεια αποτοξίνωση από οθόνες και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα ερεθίσματα ήταν ζωντανά, απτά, οι συνομιλίες φυσικές και face to face, και η πληροφορία πλούσια και ασταμάτητη.
- Το ταξίδι είναι ένα ταχύρρυθμο μάθημα σε πολλά επίπεδα. Όχι τη γλώσσα, όπως πίστευαν οι δικοί μας γονείς παλιότερα («να σε στείλω έξω να σπάσει η γλώσσα σου»), αλλά τη γενικότερη παιδεία. Το κίνητρο να ανοίξουν ορίζοντες μπορεί να τα κάνει καλύτερους μαθητές («θα σπουδάσω στο εξωτερικό!») ή πιο προσεκτικούς πολίτες («θα κάνω χώρο για τους άλλους στην κυλιόμενη σκάλα του μετρό»).
- Είναι σε τέλεια ηλικία για καλά εστιατόρια αλλά και pubs, που θα δώσουν λίγη χαρά στους γονείς και χρόνο για απολαυστικές συζητήσεις γύρω από τα συμβάντα της ημέρας.
Μερικές σημειώσεις για το Λονδίνο
- Αντί να κάνετε συνάλλαγμα, τροφοδοτήστε τη Revolut σας. Στο Λονδίνο όλα γίνονται με κάρτα ή τηλέφωνο, και η Revolut δεν παίρνει ποσοστό από το συνάλλαγμα που μετατρέπει.
- Αποφύγετε να αγοράζετε νερό, είναι πολύ ακριβό χωρίς λόγο. Προτιμήστε να έχετε μαζί σας ένα θερμός, μιας και υπάρχουν παντού σταθμοί επαναγέμισης με καθαρό, δροσερό νεράκι.
- Το μετρό είναι δωρεάν για παιδιά μέχρι 11 ετών, και κανείς δεν θα σας σταματήσει αν το παιδί μοιάζει 12 ή 13.
- Μην αγχώνεστε για τουαλέτα, υπάρχουν παντού δημόσιες, πεντακάθαρες και μεγάλες εγκαταστάσεις.
- Προετοιμάστε το παιδί για τον τρόπο που περπατάμε, πάντα αριστερά, ειδικά σε σκάλες ή διαδρόμους, και για τη φορά των αυτοκινήτων. Τις πρώτες ημέρες θα τα ξαφνιάσει και ίσως να τα τρομάξει.
- Αν βρεθείτε στο Λονδίνο μέχρι τις 21 Απριλίου 2025, μη χάσετε την έκθεση «The World of Tim Burton» στο Design Museum. Μία υπέροχη βουτιά στον κόσμο του σκηνοθέτη, που ικανοποιεί τόσο τους «γνώστες» όσο και τα πιτσιρίκια. Κοστούμια, σκίτσα, αρχειακό υλικό και ένα μίνι ντοκιμαντέρ που είδαμε με τον Τζίμη τρεις φορές.
Τα αγαπημένα του 11χρονου, εκτός από την έκθεση του Burton:
- Το βιβλιοπωλείο Waterstones στο Bloomsbury.
- Το London Εye.
- Η pub The Churchill Arms, που στο βάθος έχει ένα «κρυμμένο» ταϊλανδέζικο εστιατόριο.
- Το Hyde Park.
- H αμερικάνικη αλυσίδα Five Guys, με ποιοτικό fast food, που έχει κατακλύσει το Λονδίνο.