Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΘΑ ΧΤΙΣΕΙΣ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ

Σύμφωνα με την θεωρία της προσκόλλησης, υπάρχουν τέσσερα είδη προσκόλλησης στην σχέση γονιού και παιδιού. Ένα μόνο από αυτά όμως μπορεί να χτίσει στέρεες και υγιείς σχέσεις. Δες ποιο είναι, αν σε χαρακτηρίζει και πως θα μπορούσες να το υιοθετήσεις.

Η θεωρία της προσκόλλησης περιγράφει τον τρόπο που συνδεθήκαμε με τους γονείς μας όταν ήμασταν βρέφη και εξηγεί πως αυτή η διαδικασία και ο τρόπος με τον οποίο έγραψε μέσα μας χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα με τα παιδιά μας.

Η θεωρία της προσκόλλησης διατυπώθηκε αρχικά από τον ψυχίατρο John Bowlby. Στη συνέχεια, η ψυχολόγος Mary Ainsworth μαζί με τις ερευνήτριες Mary Main και Judith Solomon την εξέλιξαν στην θεωρία των τεσσάρων ειδών προσκόλλησης τα οποία σύμφωνα με τις έρευνες τους αναπτύσσονται από τους έξι μήνες μέχρι τα δύο χρόνια της ζωής ενός παιδιού.

Ασφαλής προσκόλληση: Η πιο υγιής

Από τα 4 είδη προσκόλλησης, η ασφαλής προσκόλληση θεωρείται η πιο υγιής. Το άτομο που έχει αναπτύξει αυτό το είδος προσκόλλησης πιθανότατα ανατράφηκε από γονείς που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες του, ήταν συνεπείς στη φροντίδα τους και του προσέφεραν ασφάλεια και σιγουριά. Αυτός είναι ο τύπος προσκόλλησης που οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι γονείς πρέπει να επιδιώκουν, ώστε τα παιδιά να μεγαλώσουν και να γίνουν ενήλικες που θα είναι συναισθηματικά σταθεροί και ικανοί να καλλιεργούν ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους και με τα δικά τους παιδιά.

Το σωστό είδος προσκόλλησης που πρέπει να έχεις με το παιδί σου
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Η ασφαλής προσκόλληση και η συναισθηματική υγεία

Το ασφαλές στυλ προσκόλλησης κάνει τα άτομα να έχουν συναισθηματική σταθερότητα, να νιώθουν ασφάλεια και να έχουν αυτοπεποίθηση. Τα άτομα με ασφαλή προσκόλληση είναι συνήθως άτομα εγκάρδια και τρυφερά. που έχουν ενσυναίσθηση και λαμβάνουν υπόψη τους τα συναισθήματα των άλλων. Είναι συνήθως συναισθηματικά ώριμα, ανεξάρτητα, λαμβάνουν πρωτοβουλίες και έχουν υγιή επίπεδα αυτοπεποίθησης. Επιπλέον, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και είναι συνήθως πιο ικανά να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα αυτά δημιουργούν σταθερές υγιείς σχέσεις που τους προσφέρουν ικανοποίηση, δεν χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις, ενώ με τους συντρόφους τους σπάνια καταλήγουν σε διαζύγιο.

Τα είδη προσκόλλησης που πρέπει να αποφύγεις

Τα άλλα τρία είδη προσκόλλησης, η αγχώδης προσκόλληση, η αποδιοργανωτική προσκόλληση και η προσκόλληση αποφυγής, είναι δυσλειτουργικά και έχουν καλλιεργηθεί στα άτομα που όταν ήταν παιδιά οι γονείς τους ή τα άτομα που τα φρόντιζαν δεν έδιναν σημασία στις ανάγκες τους και δεν τις ικανοποιούσαν. Αυτό είχε σαν συνέπεια τα άτομα αυτά μεγαλώνοντας να υιοθετήσουν στάσεις (άγχος, αποφυγή, αποδιοργάνωση) σαν αντίδραση και άμυνα στις καταστάσεις που είχαν βιώσει. Μεγαλώνοντας, τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να εμπιστευτούν, δεν εμφανίζουν συνέπεια, εκδηλώνουν άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές που τους κάνουν δυσλειτουργικούς συντρόφους αλλά και γονείς.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτά τα διαφορετικά στυλ προσκόλλησης δεν είναι χαραγμένα στην πέτρα και δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ. Άτομα που ανέπτυξαν δυσλειτουργικά είδη προσκόλλησης ως παιδιά μπορούν να θεραπευτούν, να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις με τους άλλους και να γίνουν λειτουργικοί σύντροφοι και γονείς. Εάν νιώθεις πως έχεις αναπτύξει ένα από τα δυσλειτουργικά είδη προσκόλλησης, ίσως αυτή είναι η κατάλληλη ώρα να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για υποστήριξη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.