TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2024
Το 7ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, Powered by ΔΕΗ, θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στην πόλη κι εμείς ρωτήσαμε τους υπεύθυνους της διοργάνωσης πώς θα μπορέσουμε να το χαρούμε πραγματικά.
Είναι η 7η συνεχής χρονιά που διοργανώνεται το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, Powered by ΔΕΗ. Έχει μεγάλο όνομα αλλά και μεγάλη χάρη, μιας και από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου 2024 παιδιά και έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που με αφορμή την τέχνη δίνουν βαθιά μηνύματα ζωής.
Το Φεστιβάλ θα «χτυπήσει» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στους κινηματογράφους Κηφισιά 1 & 2 Cinemax και Δαναός, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Εμείς επικοινωνήσαμε με την Καλλιόπη Χαραλάμπους Κριέφ, Διευθύντρια του Φεστιβάλ, και την Κάτια Παπασπηλιοπούλου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Σχολικών Προβολών, ώστε να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω για το Φεστιβάλ και την αξία που έχει η παρουσία του.
– Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του φετινού Φεστιβάλ;
Καλλιόπη Χαραλάμπους Κριέφ: Σε μια εποχή που κυριαρχεί η πίεση σε όλους μας για υποχρεωτική θετικότητα, μια εποχή που μικροί και μεγάλοι σχεδόν ντρεπόμαστε για τα αρνητικά μας συναισθήματα, το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ, το #GetUp, δηλώνει ότι τα αρνητικά συναισθήματα αποτελούν μέρος της ζωής μας.
Πώς όμως ξεπερνάμε τα εμπόδια και τις αποτυχίες; Πώς βρίσκουμε το θάρρος να συνεχίσουμε; Πώς ξαναβρίσκουμε το κρυμμένο μας χαμόγελο; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν το φετινό Φεστιβάλ, προτρέποντας τους νέους θεατές να βρουν τη δύναμη μέσα τους να «σηκωθούν» και να προχωρήσουν.
#GetUp δεν σημαίνει να αγνοούμε τα προβλήματα, σημαίνει να τα αναγνωρίζουμε και να προχωράμε. Να σηκωνόμαστε ξανά, πιο δυνατοί! Να τολμάμε ακόμα και όταν κανείς δεν εγγυάται το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Να φωνάζουμε ακόμα και όταν κανείς δεν μας ακούει. Αυτά είναι τα μηνύματα του Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2024, Powered by ΔΕΗ: αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, ελπίδα, επιμονή.
– Τι ρόλο πιστεύετε ότι παίζει το Φεστιβάλ στην ψυχολογία των παιδιών, πέρα από την επαφή τους με την Τέχνη του Κινηματογράφου;
Κάτια Παπασπηλιοπούλου: Μέσα από τις ταινίες που επιλέγουμε ως ομάδα, οι νεαροί θεατές βλέπουν τους εαυτούς τους να καθρεφτίζονται στην οθόνη. Παρακολουθούν συνομήλικά τους παιδιά να βιώνουν τη μεγάλη περιπέτεια της ενηλικίωσης και ταυτίζονται με τις ιστορίες παιδιών από όλο τον κόσμο. Αυτή η «συνάντηση», μαζί με το γεγονός ότι οι ταινίες που επιλέγουμε βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών, βοηθάει τα παιδιά να συνδέονται με τον κόσμο γύρω τους και να ξεφεύγουν από τον μικρόκοσμο της δικής τους πραγματικότητας. Διευρύνονται έτσι οι ορίζοντές τους.
Ειδικά στις σχολικές προβολές, των οποίων έχω την ευθύνη, γίνονται πολύ δημιουργικές συζητήσεις πριν και μετά τη θέαση των ταινιών και αυτό καλλιεργεί και οξύνει την κριτική σκέψη των παιδιών. Στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα δημιουργούμε και άλλες απρόσμενες συναντήσεις, όπως για παράδειγμα μαθητές από σχολεία γενικής αγωγής συναντιούνται στην ίδια κινηματογραφική αίθουσα με μαθητές από σχολεία ειδικής αγωγής, για να δουν τις ίδιες ταινίες και να τις συζητήσουμε όλοι μαζί. Ο κινηματογράφος είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να προσεγγίσουμε πολλά θέματα, από την παραβατικότητα έως το περιβάλλον, θέματα ισότητας και Δημοκρατίας.
– Είναι όντως τα παιδιά «δύσκολο κοινό»;
Καλλιόπη Χαραλάμπους Κριέφ: Τα παιδιά είναι κοινό που εκδηλώνεται με αμεσότητα και χωρίς φίλτρο. Και αυτό είναι κάτι πολύ ανακουφιστικό, γιατί ξέρεις εκ προοιμίου με τα παιδιά ότι θα λάβεις ό,τι δώσεις. Αποφεύγουμε λοιπόν τον διδακτισμό, ενώ πρόθεσή μας είναι να αντιμετωπίζουμε ισότιμα το παιδικό και εφηβικό κοινό και να το κοιτάμε ευθεία στα μάτια, όχι αφ’ υψηλού. Αντιθέτως, αναζητούμε να μάθουμε από τα σημερινά παιδιά πώς βλέπουν τον κόσμο και πώς αξιολογούν τις ταινίες που επιλέγουμε. Οι παιδικές και εφηβικές επιτροπές αυτό το ρόλο παίζουν. Δίνουμε στους νεαρούς θεατές το βήμα να δουν και να επιλέξουν και αυτοί ταινίες που θεωρούν ότι τους αφορούν. Με αυτό τον τρόπο εμπλέκονται στη διαδικασία.
Επίσης, για το πιο απαιτητικό κοινό, τους εφήβους, προτείνουμε να συνεργαστούν με το Φεστιβάλ μέσα από το πρόγραμμα Young Reporters και να αναλάβουν να καταγράψουν τον παλμό του Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2024, Powered by ΔΕΗ, αφού πρώτα παρακολουθήσουν ένα μίνι Εργαστήρι Δημοσιογραφίας μαθαίνοντας τις βασικές αρχές του ρεπορτάζ, της κινηματογραφικής κριτικής, των συνεντεύξεων και της λήψης δημοσιογραφικών βίντεο.
– Το Φεστιβάλ είναι μόνο για παιδιά;
Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και θέλουμε να είναι προσβάσιμο σε όλες τις οικογένειες. Οι ταινίες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζονται για όλες τις ηλικίες και φυσικά έχουμε πάντα υπόψη μας ότι τα περισσότερα παιδιά συνοδεύονται από τους γονείς τους. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι μετά τις προβολές οι γονείς έρχονται σε μας με ενθουσιασμό και μας λένε πόσο και οι ίδιοι πέρασαν όμορφα και ότι οι ταινίες τούς άγγιξαν κι εκείνους.
10 tips από τους συνεργάτες του Φεστιβάλ για να περάσετε αξέχαστα
Δεν θα μπορούσαμε να μην ζητήσουμε από την ομάδα του Φεστιβάλ τις «οδηγίες χρήσης», για να απολαύσουμε στο φουλ την κινηματογραφική μας εμπειρία. Δες τι είναι χρήσιμο να κάνεις:
1. Προγραμμάτισε εγκαίρως τις ταινίες που θέλεις να δεις. Μπορείς να δεις το πρόγραμμα online και να κλείσεις εισιτήρια στα athicff.com, megaron.gr, more.com.
2. Οι ταινίες είναι πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες, οπότε θα θελήσεις να δεις όσο πιο πολλές γίνεται. Προσπάθησε να μην κλείσεις συνεχόμενες προβολές. Άφησε κενά μεταξύ των παραστάσεων. Κάνε την ημέρα του Φεστιβάλ μια ημέρα για όλη την οικογένεια. Ενδιάμεσα, μπορείτε να πάτε για φαγητό ή έναν περίπατο. Στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ή μια όμορφη βόλτα στην Κηφισιά, αν παρακολουθήσεις ταινίες στα Κηφισιά Cinemax 1 & 2.
3. Για να απολαύσεις πραγματικά το Φεστιβάλ, πρόσεξε την ηλικία στην οποία απευθύνεται η κάθε ταινία. Είναι σημαντικό τα παιδιά να παρακολουθήσουν ταινίες της ηλικίας τους. Τα πιο μικρά παιδιά θέλουν ταινίες με animation: Δες τη ενότητα Μικρά για τα Μικρά (από 2 ετών) ή το Baby & Me (0 – 3 ετών). Tα μεγαλύτερα σίγουρα θα απολαύσουν ταινίες με πιο σύνθετα σενάρια ή δυνατά μηνύματα. Ενδεικτικές ταινίες: Οι Επαναστάτες του Σαββατοκύριακου (Weekend Rebels), Η Φάρμα με τις Κότες (Coco Farm), Ο Λαρς είναι LOL (Lars is LOL), Skater Girls – Get Up.
4. Μια ιδέα είναι να επιλέξεις από τις ταινίες που τα ίδια τα παιδιά έχουν εντάξει στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ: Kids’ Picks, Teens’ Picks.
5. Το Φεστιβάλ έχει πάντα παράλληλες δράσεις για τα παιδιά. Πολύ ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά εργαστήρια και μια νέα δράση κινηματογραφικής εκπαίδευσης, τους Young Reporters, στην οποία 20 έφηβοι 14-17 ετών καταγράφουν τον παλμό του Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2024 powered by ΔΕΗ, με συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, βίντεο και φωτογραφίες.
6. Οι ταινίες του Φεστιβάλ περνούν δυνατά μηνύματα. Πάρτε χρόνο να συζητήσετε με τα παιδιά πώς τους φάνηκε η ταινία. Ποιος ήταν ο αγαπημένος τους χαρακτήρας, τι τα ξάφνιασε, τι έμαθαν. Αναδείξτε τα μηνύματα και συζητήστε τα. Πώς θα άλλαζε το παιδί την ταινία αν του έλεγαν να τη γράψει;
7. Προφανώς σινεμά σημαίνει ποπ κορν, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας υγιεινό σνακ. Μια αλλαξιά ρούχα είναι καλή ιδέα για έκτακτες ανάγκες, που δεν θέλετε να καταστρέψουν το πρόγραμμά σας.
8. Φθάστε στον χώρο νωρίς. Η ομάδα του Φεστιβάλ οργανώνει πάντα όμορφες δραστηριότητες για τα παιδιά. Οι χώροι προβολής γίνονται γιορτινοί και τα παιδιά πραγματικά το απολαμβάνουν.
9. Συζητήστε από πριν με τα μικρά παιδιά για το πώς συμπεριφερόμαστε στον κινηματογράφο, ώστε να αποφύγετε τις εντάσεις. Το χειροκρότημα στο τέλος, πάντα επιτρέπεται… ακόμα και αν δεν παρακολουθήσετε προβολή με Ζωντανή Μεταγλώττιση.
10. Βγάλτε φωτογραφίες. Φτιάξτε αναμνήσεις. Δημιουργήστε το δικό σας Φεστιβαλικό άλμπουμ που θα μεγαλώνει κάθε χρόνο μαζί με τα παιδιά σας.