ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ ΑΝ ΕΙΣΑΙ SINGLE;
Ήρθε η ώρα να μείνεις μόνος ή μόνη και αναρωτιέσαι τι μαγειρικά σκεύη και τι αντικείμενα χρειάζεται η κουζίνας σου; Μην αγχώνεσαι, μια σεφ σου δίνει την απάντηση.
Ναι. Ήρθε επιτέλους αυτή ώρα. Η ώρα να φύγεις από το πατρικό σου σπίτι και να ζήσεις μόνος ή μόνη. Να φτιάξεις την φωλιά σου με απλά και λίγα πράγματα. Αναρωτιέσαι, λοιπόν, τι σκεύη μαγειρικής και εξοπλισμό θα χρειαστείς στην κουζίνα, για να μπορέσεις να φτιάξεις ένα φαγητό της προκοπής και να μην χρειάζεσαι διαρκώς ταπεράκια από τη μαμά ή delivery, που δεν κάνει καλό ούτε στην τσέπη ούτε στην υγεία.
Εδώ έρχομαι εγώ, για να σου πω πώς να οργανώσεις την πρώτη σου κουζίνα. Ποια είναι τα βασικά «εργαλεία» που θα χρειαστείς. Αν κάποια από αυτά τα έχει διπλά (πιθανότατα τριπλά) η κουζίνα της μαμάς, τότε μπορείς να τα ζητήσεις και να γλιτώσεις μερικά ευρώ.
Τι θα χρειαστείς στην κουζίνα σου
- Πρώτο στη λίστα με τα σκεύη μαγειρικής είναι 1 σετ τηγάνια. Ξεκίνα με ένα τηγάνι μετρίου μεγέθους για να σοτάρεις ένα φιλέτο κοτόπουλο ή να φτιάξεις παρασκευές ala cream. Στη συνέχεια, μπορείς να προμηθευτείς ένα βαθύ τηγάνι ή ένα γουόκ για να φτιάχνεις stir fry (όπως κάνουμε στα μεξικάνικα φαχίτας με κοτόπουλο) ή ramen (όπως έχουμε κάνει με γλυκοπατάτα) και τέλος, αν θέλεις, ένα μικρό για γρήγορες παρασκευές φαγητών, π.χ αβγά, κρέπες.
- 1 σετ κατσαρόλες. Μία σχετικά μικρή για να φτιάχνεις σάλτσες, μία μεσαίου μεγέθους για να βράζεις ζυμαρικά, ρύζι ή ραγού και μια μεγάλη για να μπορείς να φτιάχνεις κοκκινιστά με ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Αν μπορείς, πάρε και μια χύτρα ταχύτητας
- 1-2 ταψιά σε δύο μεγέθη, κατά προτίμηση με επίστρωση κεραμική ή αλουμινίου, καθώς λόγω αυτής δεν καίγονται και δεν κολλάνε στον πάτο του ταψιού τα παρασκευάσματα, ενώ καθαρίζονται πιο εύκολα.
- Ξύλινες κουτάλες, οι οποίες αποτελούν πολύ κακό αγωγό της θερμότητας όταν τις χρησιμοποιείς για να ανακατέψεις ένα φαγητό κι έτσι δεν επηρεάζεται ο βρασμός.
- Σπάτουλες σιλικόνης, οι οποίες είναι εύκαμπτες και μπορείς να τις χρησιμοποιείς για να φτιάξεις πουρέ ή για να πιέσεις τρόφιμα που θέλεις να λιώσουν.
- 3 επιφάνειες κοπής σε διαφορετικό χρώμα, π.χ. πράσινη, κίτρινη, κόκκινη. Μπορείς να χρησιμοποιείς την πράσινη για να κόβεις λαχανικά, την κίτρινη για το κοτόπουλο και την κόκκινη για τα κόκκινα κρέατα. Μπορείς, αν σου αρέσει πολύ η μαγειρική, να προμηθευτείς σε δεύτερη φάση μια μπλε για ψάρια, μια άσπρη για γαλακτοκομικά και μία καφέ για ψημένα προϊόντα.
Και μην ξεχάσεις φυσικά τα παρακάτω:
- 1 σετ μαχαιροπίρουνα
- Αβγοδάρτη
- Λεμονοστίφτη
- Γάντι φούρνου
- Σουπλά σιλικόνης
- Πλάστη
- Αποφλοιωτή
- Ξύλινο σφυρί κρέατος
Βέβαια, εκτός από όλα αυτά τα σκεύη μαγειρικής και αντικείμενα για την κουζίνα, εγώ θα αγόραζα και ένα πολύ καλό βιβλίο με απλές μεσογειακές συνταγές για να αρχίσω τις μαγειρικές δοκιμές. Ή θα έριχνα μια ματιά στις συνταγές του OW, που περιλαμβάνουν αρκετές πολύ εύκολες. Καλή αρχή!
Η Αντιγόνη Στρατηλάτη είναι σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας.