ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ
H διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι πρέπει να είναι προσεγμένη και πλούσια σε υγρά, φρούτα και λαχανικά. Μία παιδίατρος δίνει 8 χρήσιμες συμβουλές κι εμείς «συμπληρώνουμε» με συγκεκριμένες ιδέες.
Μία προσεκτική ματιά στις παραλίες θα σας πείσει: τα περισσότερα παιδιά τρώνε μπισκότα, λουκουμάδες, τσιπς, κράκερ, παγωτά του εμπορίου και διάφορα άλλα συσκευασμένα σνακ, τη στιγμή που οι γονείς απολαμβάνουν δίπλα τους τον καφέ ή την μπίρα τους.
Δεν θα διαφωνήσουμε με τη διαπίστωση ότι στις διακοπές (οφείλουμε στον εαυτό μας να) το ρίχνουμε έξω και δεν θέλουμε να έχουμε συνεχώς το νου μας στα πρέπει. Πλην όμως η διατροφή δεν είναι ένα απλό «πρέπει», είναι μια συνήθεια που καλλιεργείται. Κι όταν καλλιεργείται με εθιστικές τροφές όπως είναι οι επεξεργασμένες, τότε παραμονεύουν κίνδυνοι.
Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι μια πολύ ιδιαίτερη εποχή που ο οργανισμός έχει ανάγκη από πολλά υγρά, καθώς και από δροσερές και ελαφριές τροφές οι οποίες θα δώσουν ενέργεια, χωρίς να «βαρύνουν». Πόσο μάλλον ο οργανισμός των παιδιών, που από τη φύση τους έχουν αυξημένη σωματική δραστηριότητα.
Ρωτήσαμε λοιπόν την παιδίατρο Άννα Παρδάλη τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι κι εκείνη μας υπενθύμισε ότι τα παιδιά αφυδατώνονται εύκολα και δεν ζητούν νερό από μόνα τους. Συνεπώς η συχνή ενυδάτωση και τα μικρά, ελαφριά γεύματα, είναι απαραίτητα.
8 συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι
- Δώστε στα παιδιά πολλά υγρά δηλαδή νερό, φρεσκοστυμμένους φυσικούς χυμούς και smoothies, αλλά προσέξτε να μην είναι συσκευασμένα: οι χυμοί του εμπορίου και τα αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη.
- Επιλέξτε πολλά χρωματιστά φρούτα τα οποία περιέχουν αρκετό νερό. Το καλοκαίρι προσφέρει μεγάλη ποικιλία ακόμη και για τα παιδιά που είναι πιο «δύσκολα» στην κατανάλωση φρούτων.
- Προσφέρετε πολύχρωμες σαλάτες, οι οποίες επίσης περιέχουν αρκετό νερό, και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και συνδυάστε τις με πρωτεΐνη (αβγό ή τυρί), αλλά και όσπρια. Μια δροσερή σαλάτα ζυμαρικών είναι πάντα μια καλή πρόταση ή μία σαλάτα με φασόλια που αποτελεί σχεδόν πλήρες γεύμα, ενώ και το φαγόπυρο μπορεί να συνδυαστεί ωραία με λαχανικά εποχής.
- Φτιάξτε σπιτικά, υγιεινά σάντουιτς στα οποία προτιμήστε να μη χρησιμοποιήσετε αλλαντικά, αφού αλλοιώνονται εύκολα με την υψηλή θερμοκρασία. Φροντίστε το ψωμί να είναι ολικής άλεσης, διότι το λευκό θα τα κάνει να πεινάσουν γρήγορα και να αναζητήσουν μια τροφή με ζάχαρη.
- Το γιαούρτι και τα smoothies με γάλα και φρούτα είναι επίσης μια καλή λύση. Προτιμήστε ένα κανονικό γιαούρτι και όχι ένα επιδόρπιο γιαουρτιού, που περιέχει συνήθως ζάχαρη και αρκετά συντηρητικά. Αν τα παιδιά δυσκολεύονται να τα καταναλώσουν, χρησιμοποιήστε μέλι ως γλυκαντικό.
- Για κυρίως γεύμα, προτιμήστε ψάρι, κοτόπουλο και λαχανικά εποχής - φασολάκια, μπριάμ, μελιτζάνες - και αποφύγετε τα τηγανητά (ξέρουμε πόσο τους αρέσουν οι τηγανητές πατάτες), τις βαριές σάλτσες και τα λιπαρά. Οι μακαρονάδες με κρέμα γάλακτος, ειδικά στις ποσότητες που σερβίρονται στις ταβέρνες, ή τα πανέ που συχνά προσφέρονται ως «παιδικά γεύματα» δεν είναι καλές επιλογές.
- Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α και D όπως γαλακτοκομικά, αβγά, γλυκοπατάτες, πεπόνι, πιπεριές Φλωρίνης και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
- Αποφύγετε τα πολλά γλυκά και τα συσκευασμένα παγωτά. Προτιμήστε φρέσκα παγωτά –ιδανικά gelato, που θεωρείται το πιο αγνό παγωτό– και φτιάξτε σπιτικά, δροσιστικά γλυκά, όπως αυτό το σνακ που καλύπτει τη λαχτάρα για παγωτό, ice lollies από φρούτα, μια μους πεπόνι ή μια light πανακότα με γιαούρτι.