ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΟΤΑΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙ
Η άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η εκτόξευση των ενοικίων και οι αναντίστοιχοι μισθοί ενός μέσου εργαζόμενου κάνουν την ενοικίαση ακινήτου μια δυσβάσταχτη κατάσταση. Τι πρέπει να προσέξεις λοιπόν αν κοιτάς κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση μέσα σε αυτές τις συνθήκες;
Το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα κοινωνικά προβλήματα που πλήττει σήμερα τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα. Η στεγαστική κρίση εκφράζεται αφενός με τις μαζικές εξώσεις και τους πλειστηριασμούς, αφετέρου με τη συνεχιζόμενη άνοδο των ενοικίων ως ένα από τα φαινόμενα της συνολικότερης ανόδου του πληθωρισμού που εξανεμίζει τους ήδη αναντίστοιχους μισθούς.
Επειδή λοιπόν τόσο το ενοίκιο όσο και οι στεγαστικές δαπάνες (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ) έχουν εκτιναχθεί σε τεράστια ύψη, η αναζήτηση κατοικίας για μακροχρόνια μίσθωση έχει καταστεί μια δύσκολη υπόθεση. Εμείς παραθέτουμε μερικές σημειώσεις που καλό είναι να έχεις στον νου σου, προκειμένου να επιλέξεις το καλύτερο δυνατό σπίτι για τις ανάγκες σου.
Τι να προσέχεις κατά τη διαδικασία αναζήτησης σπιτιού για ενοικίαση
1. Υπολόγισε την καθημερινότητά σου
Κατά τη διάρκεια αναζήτησης κατοικίας, φρόντισε να υπολογίσεις την καθημερινότητα και τις ανάγκες σου. Η περιοχή που κοιτάς είναι πολύ σημαντικό να σε διευκολύνει με τις ακαδημαϊκές, εργασιακές ή οικογενειακές σου υποχρεώσεις. Μην παραμελήσεις τις αποστάσεις που θα χρειάζεται να διανύεις καθημερινά, αλλά και τον παράγοντα της ασφάλειας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να νιώθεις ασφαλής να κυκλοφορείς μόνος/η ακόμα και τις νυχτερινές ώρες. Αντίστοιχα, και ο ίδιος ο χώρος είναι χρήσιμο να ταιριάζει με την καθημερινότητά σου και τις λειτουργίες που θα τελείς μέσα σ' αυτόν.
2. Κάνε επιλογές ανάλογα με το budget σου
Μετά την περιοχή, δώσε σημασία στον προϋπολογισμό σου. Ένα χρήσιμο tip είναι να κοιτάς την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς είναι ένας καλός δείκτης για να καταλάβεις αν η τιμή ενός ακινήτου κυμαίνεται σε υψηλότερα ή σε χαμηλότερα επίπεδα από το σύνολο των ενοικιαζόμενων ακινήτων την περίοδο που κοιτάς.
3. Εστίασε στη διαρρύθμιση και όχι μόνο στα τετραγωνικά
Μετά την επιλογή της περιοχής και του διαθέσιμου budget, είναι χρήσιμο να έχεις στον νου σου ότι πολλές φορές τα τετραγωνικά δεν ισοδυναμούν με αξιοποιήσιμο χώρο. Ειδικότερα τα πιο παλιά σπίτια, παρουσιάζουν «κενούς» χώρους, όπως διαδρόμους ή εισόδους που είναι δύσκολα αξιοποιήσιμοι. Γι’ αυτό προσπάθησε να κοιτάς τους ίδιους τους χώρους και την διαρρύθμιση του σπιτιού και να μην εστιάζεις μόνο στα τετραγωνικά μέτρα. Σημασία έχει οι χώροι του σπιτιού να είναι λειτουργικοί για τις δικές σου ανάγκες σου.
4. Κοίταξε τα κουφώματα και το φως
Αντίστοιχα με τους κενούς χώρους, τα σπίτια που δεν είναι ανακαινισμένα, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στα κουφώματα. Είναι σημαντικό να δεις αν ο χώρος θα κρυώνει ή θα ζεσταίνεται αντίστοιχα μέσα στον χρόνο, γιατί μπορεί τελικά να κοστίσει περισσότερο η θέρμανση ή η ψύξη του χώρου σε συστηματική βάση. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να κρίνεις ανάλογα με τις προσωπικές σου ανάγκες και τις οικονομικές σου δυνατότητες.
Αντίστοιχα, αν ένα σπίτι δεν είναι διαμπερές ή δεν μπαίνει πολύ φως, μπορεί να εμφανίσει προβλήματα υγρασίας στους τοίχους. Η υγρασία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να παραμελήσεις, καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
5. Προσπάθησε να αποφύγεις τις περιόδους υψηλής ζήτησης
Αν δεν επείγει η εύρεση κατοικίας, προσπάθησε να αποφύγεις την ενοικίαση σπιτιού την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, καθώς εκείνη την εποχή είναι οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια, υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση στην ενοικίαση ακινήτων και άρα υψηλότερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ότι η διαδικασία αναζήτησης κατοικίας για ενοικίαση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έναν με δύο μήνες (στην καλύτερη περίπτωση). Το σπίτι σου είναι ένας χώρος που θα περνάς πολλές ώρες της ημέρας, γι’ αυτό είναι καλό να μην πάρεις επιπόλαιες αποφάσεις.
Τι να προσέξεις κατά την επίσκεψη στο σπίτι
1. Επισκέψου το τις ώρες της ημέρας που έχει ακόμα ήλιο
Προσπάθησε να προγραμματίσεις μια επίσκεψη στο σπίτι κατά τις ώρες που έχει ακόμα ήλιο, για να καταλάβεις πώς διαχέεται το φως μέσα στα δωμάτια. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δεις αν ένα δωμάτιο φαίνεται σκοτεινό εξαιτίας του χρώματος στον τοίχο ή αν δεν μπαίνει αρκετό φυσικό φως. Επίσης, μπορείς να εξετάσεις τα παντζούρια των δωματίων, ειδικά του υπνοδωματίου, για να δεις αν μπαίνει φως αφού τα κλείσεις, σε περίπτωση που σε ενοχλεί στον ύπνο.
2. Οδήγησε στην περιοχή και περπάτησε στα γύρω στενά
Καλό είναι να ελέγξεις αν γύρω από το σπίτι υπάρχουν όσα χρειάζεσαι, όπως συγκοινωνία, αγορά, υπηρεσίες, σχολεία κ.λπ. Ταυτόχρονα, καλό είναι αν έχεις αυτοκίνητο ή μηχανή, να πας εκεί οδικώς για να παρατηρήσεις τους δρόμους και να δεις αν η περιοχή έχει θέμα με το παρκάρισμα.
3. Δοκίμασε τα υδραυλικά, τα παράθυρα και τα παντζούρια
Μην ντραπείς να κοιτάξεις προσεκτικά το σπίτι που επισκέπτεσαι. Δοκίμασε να ανοίξεις τις βρύσες του μπάνιου και τις κουζίνας, να κατεβάσεις τα παντζούρια και να ανοίξεις τα παράθυρα. Πολλές φορές υπάρχουν φθορές που δεν είναι εμφανείς με μια απλή βόλτα στους χώρους, γι’ αυτό θέλεις να τις προλάβεις όσο το δυνατό νωρίτερα για να μπορέσεις να ζητήσεις να αποκατασταθούν ή να αναγραφούν στο μισθωτήριο. Αντίστοιχα, δοκίμασε να ανοίξεις τα παράθυρα για να καταλάβεις αν ακούγεται πολύς θόρυβος από έξω.
4. Κοίταξε τους αποθηκευτικούς χώρους
Οι ντουλάπες είναι ζωτικής σημασίας. Αφού τις ανοίξεις για να δεις τη χωρητικότητα αλλά και να εντοπίσεις τυχόν μυρωδιές και σημάδια υγρασίας, πάρε μεζούρα και μέτρα το εσωτερικό για να έχεις εικόνα του πραγματικού όγκου περιεχομένου που μπορεί να χωρέσει.
5. Δώσε σημασία στον ίδιο τον ιδιοκτήτη
Μην ξεχνάς ότι η μίσθωση ακινήτου είναι μια ανθρώπινη συνεργασία. Γι’ αυτό δώσε έμφαση στον ιδιοκτήτη κατά την πρώτη επαφή, καθώς θέλεις να δεις αν θα μπορούσατε να συνεργαστείτε εποικοδομητικά για το επόμενο διάστημα. Συζήτησε αρκετά μαζί του για να καταλάβεις αν θα μπορέσετε να συνεργαστείτε ή σου φαίνεται ιδιόρρυθμός, απαιτητικός ή μη συνεννοήσιμος.
Τι να προσέξεις όταν υπογράφεις το μισθωτήριο
1. Μην σπεύσεις να μισθώσεις μια κατοικία που το ενοίκιο σού φαίνεται υπερβολικό ή είναι πέρα από τις οικονομικές σου δυνατότητες
Να θυμάσαι ότι πάντα μπορεί να βρεθεί μια κατοικία με οικονομικότερους όρους που δεν θα σε ζορίζει. Επειδή σίγουρα προκύπτουν έξτρα οικονομικές υποχρεώσεις που δεν μπορείς να προβλέψεις, το καλύτερο είναι να έχεις υπολογισμένα τα πάγια έξοδά σου, έτσι ώστε να αφήνεις ένα απόθεμα στην άκρη για να μπορείς να καλύψεις ό,τι άλλο προκύψει.
2. Φρόντισε να ενημερωθείς και ποιες άλλες οικονομικές υποχρεώσεις αναλαμβάνεις
Εκτός από το ενοίκιο, συχνά προστίθενται λογαριασμοί, δημοτικά τέλη ή κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. Μην ξεχνάς να υπολογίζεις και αυτά τα κόστη μαζί με το ενοίκιο, για να μπορέσεις να κάνεις τον μηνιαίο προϋπολογισμό σου.
3. Μην καταβάλεις προκαταβολή ή μισθώματα πριν βεβαιωθείς ότι αυτός που τα ζητά είναι ο ιδιοκτήτης και όχι κάποιος εκπρόσωπός του
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τις οικονομικές συναλλαγές. Μην πληρώσεις τίποτα προκαταβολικά ως αμοιβή πριν ολοκληρώσετε τη διαδικασία μίσθωσης του σπιτιού που σε ενδιαφέρει.
4. Να διαβάσεις καλά το μισθωτήριο
Σε κάθε μίσθωση πρέπει να συντάσσεται και να υπογράφεται έγγραφο μισθωτήριο, στο οποίο πρέπει να αναγράφεται πάντα ολόκληρο το συμφωνούμενο μίσθωμα. Συγκεκριμένα στο μισθωτήριο έγγραφο αναγράφονται και ρυθμίζονται ειδικοί όροι, όπως δικαιώματα και υποχρεώσεις με πιο αναλυτικό τρόπο. Πλέον η διαδικασία δήλωσης του μισθωτηρίου κατατίθεται ηλεκτρονικά από τον εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) στον διαδικτυακό τόπο του ΑΑΔΕ, και στη συνέχεια ο μισθωτής υποχρεούται να αποδεχθεί ηλεκτρονικά τη δήλωση αυτή, για να μπορεί να χρησιμοποιήσει το μισθωτήριο για κάθε νόμιμη χρήση.
Ωστόσο, η ηλεκτρονική δήλωση δεν εμπεριέχει του ειδικούς όρους του μισθωτηρίου. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει και έγγραφο μισθωτήριο μαζί με το ηλεκτρονικό έντυπο, προκειμένου στο μέλλον να αποφευχθούν τυχόν νομικές εμπλοκές, καθώς το ηλεκτρονικό μισθωτήριο μπορεί να σε καλύψει αφενός για τις φορολογικές πτυχές, αλλά όχι για τις νομικές.
5. Βγάλε φωτογραφίες το ακίνητο πριν μετακομίσεις
Η λήψη φωτογραφιών του χώρου πριν μετακομίσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να τεκμηριώσεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σπίτι πριν το νοικιάσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μην το παραλήψεις, καθώς θα σε διασφαλίσει σε περίπτωση που προκύψουν αργότερα προβλήματα με τον ιδιοκτήτη.
Η εύρεση κατοικίας προς ενοικίαση είναι σίγουρα μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία σήμερα. Μπορείς να επιλέξεις να αναζητήσεις μόνος σου σπίτι από αγγελίες στον τύπο, σχετικές ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια στο δρόμο ή μέσα από τον κοινωνικό σου κύκλο. Αντίστοιχα, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιο μεσιτικό γραφείο για να σε βοηθήσει στην αναζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται υπομονή και πολλή προσοχή στις λεπτομέρειες. Καλή τύχη!