ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΙΑ
Τα κεριά δίνουν στον χώρο μας μια αίσθηση θαλπωρής, ενώ είναι ιδανική διακοσμητική λύση για τις ημέρες των γιορτών. Παρακάτω γράφουμε δύο τρόπους για να τα χρησιμοποιείτε χωρίς να στάζουν ανεξέλεγκτα, και μια μέθοδο για να καθαρίζετε τις βάσεις τους από τα υπολείμματα.
Όσο πλησιάζουν οι μέρες των γιορτών, φέρνω στο μυαλό μου εικόνες από τα παιδικά μου χρόνια. Πάνω στο εορταστικό τραπέζι θυμάμαι χαρακτηριστικά κεριά διαφόρων μεγεθών, χρωμάτων και σχεδίων, αρωματικά και μη, να «φτιάχνουν» ατμόσφαιρα δίπλα σε διακοσμητικά χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Όλες τις εποχές (και ιδιαίτερα τον χειμώνα) τα κεριά προσδίδουν στην ατμόσφαιρα μια αίσθηση ζεστασιάς και τρυφερότητας. Τι γίνεται, όμως, όταν λιώνουν γρήγορα και αρχίζουν να στάζουν; Δημιουργούν δύσκολους λεκέδες που κανείς μας δεν θέλει να μπει στη διαδικασία να καθαρίσει. Γι' αυτό υιοθετούμε 2 τρόπους για να τα προλάβουμε.
2 τρόποι για να μην στάζουν τα κεριά
1. Βάλτε τα σε κρύο νερό με αλάτι
Πριν τα χρησιμοποιήσετε, δοκιμάστε να βάλετε κρύο νερό σε μια κατσαρόλα ή μια λεκάνη και να τα αφήσετε μέσα. Φροντίστε το νερό να τα σκεπάζει. Προσθέστε περίπου 2 κ.γ. αλάτι.
Αφήστε τα κεριά μέσα για περίπου 2 ώρες. Όταν τα βγάλετε, σκουπίστε τα μεθοδικά και είστε έτοιμοι.
2. Λίγες σταγόνες νερού στην υποδοχή του κηροπηγίου
Εφαρμόστε αυτή τη μέθοδο αν έχετε λεπτά κεριά που υγροποιούνται καθώς λιώνουν. Βάλτε λίγες σταγόνες νερού στην υποδοχή του κηροπήγιου πριν τα ανάψετε, έτσι ώστε να μην κολλήσει το κερί καθώς λιώνει.
Πώς να καθαρίσετε τις βάσεις των κεριών
Αν τώρα προσπαθείτε να αφαιρέσετε μικρά κομμάτια κεριού που έχουν κολλήσει σε μεταλλικά ή γυάλινα κηροπήγια, υπάρχει μια εύκολη λύση:
- Αρχικά, αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο κερί ξύνοντας το.
- Έπειτα, μουλιάστε το κηροπήγιο σε ζεστό νερό. Για να αποφύγετε τη δημιουργία ρωγμών, φροντίστε να αφήσετε τα κηροπήγια να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βάλετε κάτω από το ζεστό νερό. Η θερμότητα θα λιώσει τα υπολείμματα του κεριού.
- Τέλος, σκουπίστε τα με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ή ένα πανί χωρίς χνούδι.