ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΥΠΝΟΣ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑΙΝΙΑ
Κάθεσαι να δεις μια ταινία και πριν καλά καλά το καταλάβεις σε έχει πάρει ο ύπνος. Αν το βρίσκεις εκνευριστικό, δες τι μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις.
Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν με πήρε ο ύπνος ενώ προσπαθούσα να δω μια ταινία. Θυμάμαι, βέβαια, πότε πήγα σινεμά τελευταία φορά: ήταν την τεράστια εποχή της τελευταίας υπερκόπωσης (υπήρχε διάγνωση, δεν το είχα βγάλει από το μυαλό μου). Όχι μόνο κοιμήθηκα, αλλά και ροχάλιζα. Όπως μου είπε ο σύντροφος μου, ενόχλησα όλη την αίθουσα. Δεν με ξύπνησε, γιατί με «λυπόταν» και έτσι ανεχόταν για διάστημα μεγαλύτερο της μιας ώρας τα βλέμματα-μαχαιριές των γύρω. Καλά να είμαστε, παιδιά, και όλα τα άλλα τα βρίσκουμε.
Μετά εμφανίστηκε το streaming στη ζωή μας και όλα έγιναν πιο απλά: και ως προς τη θέαση και ως προς την τάση υπνηλίας που δεν έχουμε διάθεση να «νικήσουμε» ενώ είναι σε εξέλιξη η ταινία που έχουμε επιλέξει να δούμε.
Θα είχε, ωστόσο, ενδιαφέρον να καταφέρω κάποια στιγμή να μη γείρω (άλλο να κάθεσαι, άλλο να ξαπλώνεις) και να καταφέρω να δω τα πάντα, από την «σέντρα» έως το «σφύριγμα της λήξης». Με επόμενο στόχο-όνειρο να μην κάνω έστω ένα fast foward.
Στην αναζήτηση προτεινόμενων λύσεων βρήκα άρθρο του Wired με τίτλο «Πώς να σταματήσει να αποκοιμιέσαι όταν streamάρεις ταινίες». Προφανώς και έκανα click.
Άσε το αλκοόλ στην άκρη
Το αλκοόλ έχει υπνωτικές επιδράσεις. Καθώς εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, εισάγει ιόντα χλωρίου στους νευρώνες, με αποτέλεσμα ένα αίσθημα χαλάρωσης ή υπνηλίας. Σε δεύτερη φάση, το αλκοόλ αλλάζει τον χρόνο που αφιερώνουμε σε κάθε στάδιο του ύπνου, κάτι που αλλάζει τη διάρκεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του.
Αν δεν χαλαρώνεις με το ένα ποτήρι, είναι γιατί έχεις αναπτύξει ανοχή στις ηρεμιστικές του επιδράσεις. Επίσης, κράτα ότι το αλκοόλ επηρεάζει και το αναπνευστικό σύστημα, οδηγώντας σε αύξηση των ενοχλητικών ήχων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ροχαλητό εντωμεταξύ μειώνει περαιτέρω την ποιότητα του ύπνου.
Φάε κάτι ελαφρύ
Μια μεγάλη, λιπαρή πίτσα ή ένας σκασμός φαγητό δεν θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις ανοιχτά τα μάτια σου. Η Brittney Jones, ψυχολόγος που είναι ειδική στην αϋπνία, λέει πως «έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα, το σώμα μας έχει ως απόκριση τη χαλάρωση. Άρα είναι προτιμότερο να επιλέξουμε να φάμε το βράδυ μικρότερες ποσότητες. Μια επιλογή είναι ένα σνακ. Μια άλλη μια πιατέλα με αλλαντικά». Που να μη συνοδεύεται, προφανώς, από βουνά τυριών και ποικιλία κράκερ.
Φύγε από τον καναπέ που σε «καλεί» να κοιμηθείς
Εδώ και καιρό έχω καταλήξει στο ότι δεν βοηθά ιδιαίτερα την προσπάθεια μου να δω μια ολόκληρη ταινία το γεγονός ότι κάθομαι στον καναπέ όπου κοιμάμαι τακτικά. Όπως είπε η Dr. Jones στο Wired, το σώμα μου έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει το συγκεκριμένο έπιπλο ως το καλύτερο σημείο για να «σβήσω», αφού αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα. Η λύση είναι να επιλέξω κάθισμα που δεν είναι το ίδιο άνετο. Τουλάχιστον αυτό λένε οι ειδικοί.
Το κρεβάτι είναι ακόμα χειρότερη επιλογή
Για τον λόγο που διάβασες παραπάνω (πώς το σώμα εκπαιδεύεται να «αναγνωρίζει» το έπιπλο που παραδιδόμαστε στον Μορφέα), το κρεβάτι γίνεται το χειρότερο δυνατό μέρος για να αντέξουμε να δούμε μια ταινία χωρίς να κοιμηθούμε. Είναι προορισμένο για την ξεκούραση, τον ύπνο μας και το σεξ. Δεν είναι για όλα.
Εάν επιμείνουμε, ενδέχεται να αποκτήσουμε πρόβλημα ύπνου, αφού «μπερδεύουμε» το σώμα μας, που δεν μπορεί να καταλάβει τι υποτίθεται πως πρέπει να κάνει στο κρεβάτι: να κοιμηθεί, όπως έχει προγραμματιστεί, ή να μείνει ξύπνιο για να δει ταινία;
Μην προσπαθήσεις να δεις ταινία, αν νυστάζεις
Δεν υπάρχει κάποιο νόημα στο να δίνουμε χαμένες μάχες. Αν νυστάζουμε, είναι χρήσιμο να μην πατήσουμε το play, γιατί αν αντέξουμε 20 λεπτά, θα είναι θρίαμβος. Και αν επιμείνουμε, θα χάσουμε τον ύπνο μας για το υπόλοιπο της νύχτας. Κρίμα δεν είναι;
Κράτα κοντά το τηλεχειριστήριο
Αν νιώσεις πως «σβήνεις» (γέρνει το κεφάλι, τρέχει και λίγο σαλάκι), πάτα το pause, σήκω και κάνε κάτι. Ή περπάτα για λίγο, ή φάε κάτι (λίγο) ή πιες λίγο νερό. Έτσι θα βοηθήσεις να βελτιωθεί η ροή του αίματος και θα «παίξεις» καθυστερήσεις.
Βέβαια, είναι πάντα προτιμότερο να ακούμε το σώμα μας και να του δίνουμε ό,τι μας λέει πως θέλει: αν νιώθουμε υπνηλία, κοιμόμαστε και βλέπουμε την ταινία την επόμενη ημέρα.
Τώρα, εάν κάνουμε όσα χρειάζονται και παρ’ όλα αυτά ολόκληρη ταινία δεν βλέπουμε, είναι χρήσιμο να επισκεφτούμε έναν γιατρό, καθώς αυτό που νομίζουμε πως είναι τάση μπορεί να είναι σημάδι αδιάγνωστης υπνικής άπνοιας.