iStock

ΤΙ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ

Επιστήμονες συνέλεξαν και μελέτησαν δείγματα από σημεία του Έβερεστ όπου έχουν πατήσει οι πιο τολμηροί ορειβάτες, ανακαλύπτοντας άγνωστα μέχρι τώρα στοιχεία.

Όσοι ορειβάτες σέβονται τον εαυτό τους, τον έχουν οραματιστεί να ανεβαίνει στην πιο ψηλή κορυφή του πλανήτη, που είναι αυτή του Έβερεστ. Εκατοντάδες είναι αυτοί που όντως επιχειρούν να την πατήσουν κάθε χρόνο.

Από το 1950, όταν έκλεισε ο δρόμος από το Θιβέτ, οι αποστολές φεύγουν συνήθως από το Νεπάλ και συνεχίζουν μέσω της νοτιοανατολικής κορυφογραμμής και του Σάουθ Κολ. Εκεί κατασκηνώνουν για τελευταία φορά, πριν μπουν στην τελική ευθεία. Το Σάουθ Κολ «μαστιγώνεται» συνήθως από ισχυρούς ανέμους κι έτσι δεν έχει πολύ χιόνι.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε εκ μέρους του Ινστιτούτου Αρκτικής και Αλπικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Boulder του Κολοράντο ενημέρωσε πως όταν φεύγουν οι ορειβάτες από το καμπ, ενδέχεται να αφήνουν πίσω κάποια ανθεκτικά μικρόβια «που φαίνονται ικανά να ανθίσουν για να επιβιώσουν στο παγωμένο και έρημο επίστρωμα των πετρωμάτων».

Το Έβερεστ και τα μυστικά του

Παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, οι ερευνητές κατάφεραν να συλλέξουν δείγματα από το έδαφος που βρίσκεται περίπου 7.900 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακολούθως καλλιέργησαν βακτήρια και μύκητες που απομονώθηκαν από τα ιζήματα.

Έβερεστ
Tashi Sherpa/AP Photo

Αυτοί οι οργανισμοί, οι οποίοι είναι αδρανείς ως επί το πλείστον, μπορεί να έχουν μεταφερθεί από λιγότερο ακραία ανάγλυφα εδάφους του Σάουθ Κολ –χωρίς χιόνι– με τον άνεμο ή από τον άνθρωπο.

Η μελέτη αποκαλύπτει τον αντίκτυπο των τουριστών στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου και μπορεί να ρίξει φως στα όρια της ζωής στη Γη και τις δυνατότητες για ζωή σε άλλους κόσμους.

Τι προκάλεσε έκπληξη

Διευκρινίστηκε πως τα περιβάλλοντα μεγάλου υψομέτρου του Έβερεστ είναι από τα πιο ακραία στη Γη και ότι το συγκεκριμένο υψόμετρο είναι το υψηλότερο όπου έχουν εξεταστεί ποτέ τέτοια δείγματα. Γι’ αυτό και οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν πως ακόμη και μικρόβια που έχουν προσαρμοστεί στη ζεστό και υγρό περιβάλλον της μύτης και του λαιμού των ορειβατών (π.χ. ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος) μπόρεσαν να μείνουν αδρανή και να επιβιώσουν στις σκληρές, κρύες και ξηρές συνθήκες.

Έβερεστ
Tashi Sherpa/AP Photo

Πέραν των τεχνικών καλλιεργειών, έγινε και αλληλουχία αποσπασμάτων γενετικού υλικού στα εδάφη, ώστε να εντοπιστούν συγκεκριμένα μικρόβια. Ο επικεφαλής συγγραφέας, μικροβιακός οικολόγος Steven Schmidt, δήλωσε πως «υπάρχει μια ανθρώπινη υπογραφή παγωμένη στο μικροβίωμα του Έβερεστ, ακόμη και σε αυτό το υψόμετρο. Μπορεί να την “αφήσει” όποιος φυσήξει τη μύτη του ή βήξει».

Ο Schmidt ευχαρίστησε και τους ερευνητές που πήγαν στο Σάουθ Κολ τον Μάιο του 2019, για να δημιουργήσουν τον υψηλότερο μετεωρολογικό σταθμό του πλανήτη: τους ζήτησε να συλλέξουν μερικά δείγματα εδάφους, κάτι που έκαναν. Μετά πήγε και ο επικεφαλής ερευνητής με τους συνεργάτες του.

Εξήγησε επίσης ότι με την ομάδα του έχουν συλλέξει δείγματα εδάφους από πολλά υψόμετρα, από την Ανταρκτική και τις Άνδεις μέχρι τα Ιμαλάια και την υψηλή Αρκτική. «Συνήθως, τα μικρόβια που σχετίζονται με τον άνθρωπο δεν εμφανίζονται σε αυτά τα μέρη στον βαθμό που εμφανίστηκαν στα πρόσφατα δείγματα του Έβερεστ».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.