iStock

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ DECLUTTERING;

Οι τακτικές εκκαθαρίσεις παιχνιδιών, παιδικών βιβλίων και μικρο-αντικειμένων είναι απαραίτητες όταν έχεις παιδιά. Πώς θα καταφέρεις να τα εμπλέξεις και –κυρίως– γιατί πρέπει να το κάνεις;

Ακόμη κι αν σιχαίνεσαι το decluttering και δεν μπορείς να αποχωριστείς τα πράγματά σου, όταν αποκτήσεις παιδιά θα καταλάβεις την ανάγκη του. Όλα αυτά τα παιχνίδια που συσσωρεύονται καθημερινά και πολλαπλασιάζονται ως διά μαγείας με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς σίγουρα σε έχουν κάνει να πεις: Δεν πάει άλλο!

Ναι, το ξέρω, είναι πολύ πιο εύκολο να δεις το πρόβλημα όταν δεν αφορά εσένα, αλλά διατηρώ τις ελπίδες μου ότι το απαραίτητο ξεκαθάρισμα των παιδικών παιχνιδιών, βιβλίων και ρούχων θα σε κάνει να δεις και τα δικά σου πράγματα με άλλο μάτι.

Ο όγκος παιχνιδιών και πραγμάτων που μπορεί να μαζευτεί σε ένα σπίτι μετά την απόκτηση παιδιών είναι αρκετές φορές αγχωτικός, ενώ η αίσθηση του χάους που σου προκαλεί είναι αβάσταχτη.

Decluttering και παιδιά
iStock

Φαντάσου λοιπόν ότι κάπως έτσι μπορεί να αισθάνονται και τα παιδιά, αλλά να μην το καταλαβαίνουν, καθώς όλος αυτός ο κόσμος των παιχνιδιών που μεγαλώνει μαζί τους είναι ουσιαστικά ο δικός τους κόσμος, που δεν θα σκέφτονταν ποτέ να... γκρεμίσουν.

Πολλά πράγματα και άγχος: Πώς συνδέονται;

Μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια έχουν δείξει ότι πολλά παιδιά βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους όταν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ξέρεις τι μπορεί –σύμφωνα με αυτές– να έχει ηρεμιστική επίδραση στα παιδιά και να βελτιώσει το παιχνίδι τους; Η αλλαγή του περιβάλλοντος παιχνιδιού.

Μία αξιοσημείωτη παρατήρηση, μάλιστα, έγινε την εποχή της πανδημίας Covid-19, όταν πολλά νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί χρειάστηκε να κάνουν εκκαθάριση στα παιχνίδια, στο πλαίσιο μιας γενικής καθαριότητας και αναδιαμόρφωσης των χώρων, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση των ιογενών λοιμώξεων.

Παρατηρήθηκε τότε ότι τα επίπεδα άγχους των παιδιών μειώθηκαν και υπήρξε ορατή θετική επίδραση στη συμπεριφορά και την εμπλοκή τους. Οι παιδαγωγοί ήδη ήξεραν ότι τα πολύ έντονα χρώματα, η ακαταστασία και το θορυβώδες περιβάλλον μπορεί να αναστατώσουν την ψυχολογία των παιδιών, αλλά τώρα το επιβεβαίωσαν.

Decluttering και παιδιά
iStock

«Γνωρίζουμε ότι η αισθητηριακή υπερφόρτωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους των παιδιών και με αυτό η συμπεριφορά τους μπορεί να αλλάξει», αναφέρει η λογοθεραπεύτρια Κλεοπάτρα Λάζαρη.

Τα οφέλη του decluttering στα παιδιά

Όταν ο χώρος που παίζουν τα παιδιά είναι τακτοποιημένος έχει παρατηρηθεί ότι:

  • Τα παιδιά είναι πιο αφοσιωμένα, πιο πρόθυμα να μιλήσουν και τείνουν να περνούν λιγότερο χρόνο τρέχοντας πάνω-κάτω.
  • Έχουν μεγαλύτερη εστίαση όταν τους δίνονται περισσότερες επιλογές.
  • Τα παιδιά είναι πιο πρόθυμα να συνεργαστούν και να μοιραστούν παιχνίδια μεταξύ τους.
  • Συγκεντρώνονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και η συμπεριφορά τους είναι πολύ πιο ήρεμη.

Οι δεξιότητες της οργάνωσης και της τακτοποίησης ξεκινούν από νεαρή ηλικία, μέσω των προτύπων και των μηνυμάτων που παίρνουμε από τους γονείς μας.

Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι όπου δεν διδαχτήκαμε πώς να διατηρούμε την τάξη, ενδέχεται ως ενήλικες να δυσκολευτούμε με την οργάνωση, ακόμη και σε απλές καθημερινές εργασίες ή στη δουλειά μας, κι αυτό έχει να κάνει ακόμη και με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συγκεντρωνόμαστε σε μία εργασία.

Πώς να κάνετε decluttering με τα παιδιά

Όποιες αλλαγές κι αν αποφασίσετε να κάνετε, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών, καθώς και τυχόν ιδέες που μπορεί να έχουν.

Decluttering και παιδιά
iStock

Τα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ καλά στα παιχνίδια, οπότε προσπαθήστε να μετατρέψετε την εμπειρία του decluttering σε παιχνίδι.

Προκαλέστε τα να επιλέξουν γρήγορα 5 πράγματα που είναι πρόθυμα να αφήσουν.

Στη συνέχεια, ζητήστε τους μέσα σε 15 λεπτά να τα συγκεντρώσουν και να σκεφτούν αν θα τα δωρίσουν (και πού) ή αν θα τα ανακυκλώσουν.

Αν τα παιδιά δυσκολεύονται να αποχωριστούν έστω και ένα παιχνίδι, προτείνετέ τους να τα μαζέψετε σε μία κούτα και να τα φυλάξετε τα στην αποθήκη για 6 μήνες, ώστε να διαπιστώσουν πόσο θα τους λείψουν.

Συνεχίστε να παίζετε το παιχνίδι των 15 λεπτών, αλλά μην το παρακάνετε! Τα παιδιά δεν μπορούν να αποχωριστούν πολλά πράγματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μικρές αλλαγές στον χώρο, με μεγάλα οφέλη

Μαζί με την εκκαθάριση, φροντίστε να κάνετε και κάποιες αλλαγές που θα τα βοηθήσουν να διαχειριστούν καλύτερα τον χώρο τους και να νιώσουν ότι έχουν επιλογές.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε νέα καλάθια για να χωρίσετε σε κατηγορίες τα πράγματα και τοποθετήστε τα σε σημεία προσβάσιμα από τα παιδιά.

Άλλες αλλαγές που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων:

  • Μειώστε την ποσότητα των πραγμάτων στους τοίχους, αν αυτοί είναι πολύ φορτωμένοι.
  • Μειώστε την ποσότητα των χρωμάτων και του έντονου φωτισμού, αν μπορείτε, για να δημιουργήσετε ένα απλούστερο και πιο απαλό περιβάλλον.
  • Τοποθετήστε ασφαλή και κατάλληλα παιχνίδια και χειροτεχνίες στο ύψος των ματιών, ώστε το παιδί να μπορεί να τα φτάσει.
  • Εμπλέξτε τα μεγαλύτερα παιδιά στη διαδικασία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.