ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΙΑ;
Το GIVMED είναι το πρώτο ελληνικό δίκτυο για τη δωρεά φαρμάκων, τα οποία προωθούνται σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Έτσι, μειώνεται και το περιβαλλοντικό πρόβλημα της λανθασμένης διαχείρισης των σκευασμάτων που περισσεύουν σε όλους μας.
Η σχέση λατρείας που έχουμε οι Έλληνες με τα φάρμακα είναι γνωστή. H Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία φαρμακείων ανά κατοίκους στην Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το 2017, υπήρχαν 88 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 29.
Τα συρτάρια μας, λοιπόν, ξεχειλίζουν από χάπια, σιρόπια, σταγόνες, αλοιφές. «Με βάση έρευνα που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, το 2017, κάθε χρόνο στην Ελλάδα 34.000.000 κουτιά φαρμάκων πετιούνται αναξιοποίητα», αναφέρουν μέλη της οργάνωσης GIVMED.
«Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι η αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής, η ολοκλήρωσή της χωρίς να απαιτείται η λήψη π.χ. όλων των χαπιών που υπάρχουν σε μια συσκευασία, η αγορά μεγάλης ποσότητας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο θάνατος του ασθενούς. Την ίδια ώρα, περίπου 1.900.000 συνάνθρωποί μας δυσκολεύονται να καλύψουν ανάγκες σε βασικά αγαθά, όπως τα φάρμακα».
Τι είναι το GIVMED;
Το GIVMED είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2016. Αποτελεί το πρώτο ελληνικό δίκτυο για τη δωρεά φαρμάκων με διπλό σκοπό: να έχουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες πρόσβαση σε φάρμακα, ενώ παράλληλα μειώνεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα της λανθασμένης διαχείρισης όσων περισσεύουν.
Στην ουσία, πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό διαμεσολαβητή ανάμεσα σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν και σε όσους έχουν ανάγκη (κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία, δομές προσφύγων, δομές για παιδιά). «Από το 2016 μέχρι σήμερα, έχουμε “σώσει” φάρμακα και υγειονομικό υλικό συνολικής αξίας σχεδόν 2.000.000 ευρώ, μέσω ενός δικτύου 143 κοινωφελών φορέων-σημείων δωρεάς», μας ενημερώνουν.
Πώς ξεκίνησε το GIVMED
Η ιδέα προέκυψε πριν από επτά χρόνια, με αφορμή τον θάνατο ενός συγγενικού προσώπου του συνιδρυτή της οργάνωσης, Θανάση Βράτιμου. Στην προσπάθειά του να προσφέρει αχρησιμοποίητα φάρμακα, συνειδητοποίησε πόσο δύσκολο ήταν.
«Μετά από έρευνα στην πόλη καταγωγής μου την Τρίπολη, τα φάρμακα κατέληξαν στα χέρια ανθρώπων που τα είχαν ανάγκη. Αλλά γιατί να είναι τόσο χρονοβόρο και δύσκολο;» έχει δηλώσει παλαιότερα.
Γιατί να δωρίσετε φάρμακα;
1. Γιατί αποκτούν πρόσβαση σε φαρμακευτικές θεραπείες συμπολίτες μας που στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης ή χρήζουν οικονομικής βοήθειας. Παράλληλα, δεν χρειάζεται να παραμερίσουν την κάλυψη άλλων αναγκών, προκειμένου να αγοράσουν τα φάρμακά τους.
2. Γιατί καλύπτονται άμεσα οι ιατροφαρμακευτικές ανάγκες ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (π.χ. έχουν βιώσει κάποια φυσική καταστροφή ή κρίση δημόσιας υγείας).
3. Γιατί μεγάλες ποσότητες φαρμάκων πετιούνται σε τουαλέτες και σκουπίδια, γεγονός που εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους και έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον (ρύπανση υδάτων).
4. Γιατί συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων των συστημάτων υγείας, μειώνοντας τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, την ποσότητα αχρησιμοποίητων φαρμάκων και τις συνταγογραφήσεις.
5. Γιατί το να κρατάμε στα σπίτια μας φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε αυξάνει τις πιθανότητες ιατρικών ατυχημάτων και καταχρήσεων.
6. Γιατί κάθε δωρεά καλλιεργεί τις αξίες της φροντίδας, της αλληλεγγύης και της υπεύθυνης διαχείρισης υλικών.
Η διαδικασία
Ο πιο εύκολος τρόπος για να δωρίσουμε φάρμακα είναι μέσω του χάρτη της οργάνωσης, στον οποίο θα βρούμε τα σημεία δωρεάς που υπάρχουν πανελλαδικά. Εντοπίζουμε το κοντινότερο σημείο και παραδίδουμε εκεί τα φάρμακα. Εναλλακτικά, μπορούμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με την ομάδα του GIVMED στο 210 300 7222 ή να κατεβάσουμε δωρεάν την εφαρμογή MEDforALL.
Πριν δωρίσουμε, ωστόσο, φάρμακα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε όσα:
- Έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους (τα ληγμένα φάρμακα απορρίπτονται στους πράσινους κάδους των φαρμακείων).
- Χρειάζονται ψυγείο.
- Ανήκουν στην κατηγορία δίγραμμων φαρμάκων (χρειάζονται θεώρηση από τη Νομαρχία).
- Είναι σιρόπια, αλοιφές, εισπνεόμενα, σταγόνες που έχουν ανοιχτεί.
- Δεν έχουν συντηρηθεί σε ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου 25 βαθμών και μακριά από κάθε είδους πηγή θερμότητας ή υγρασίας.
- Έχει αφαιρεθεί το κουπόνι του φαρμάκου.
Φάρμακα στην εποχή του COVID-19
«Τον τελευταίο χρόνο οι ανάγκες των συνεργατών μας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ.) συνολικής αξίας 65.000 ευρώ για 32 μη κερδοσκοπικά γηροκομεία. Αν και τα γηροκομεία είχαν χαρακτηριστεί ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, δυστυχώς είχαν μικρή υποστήριξη. Επίσης, προσφέραμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό σε κοινωνικά φαρμακεία, όπου υπήρξε αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων, καθώς πολύς κόσμος φοβόταν να πάει σε νοσοκομεία ή άλλες δομές για να πάρει τα φάρμακά του».
Παράλληλα, το γεγονός ότι υποστήριξαν τα προγράμματα Νοσηλεία στο σπίτι είχε αυξήσει περαιτέρω τις ανάγκες τους.
Ακόμα και ένα ανοιγμένο κουτί με λίγα χαπάκια μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιους συνανθρώπους μας, γι’ αυτό ας μην αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο.