iStock

ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΟΤΑΝ ΜΕ ΧΑΚΑΡΑΝ

Πώς είναι να κλέβουν ξαφνικά τη διαδικτυακή σου ταυτότητα μαζί με το αποτύπωμά της, και πόσο αβοήθητος είσαι τελικά όταν αντιληφθείς ότι σε χάκαραν;

Ναι, χρησιμοποιώ το ίδιο password για διάφορες εφαρμογές εδώ και χρόνια και, ναι, το Ηotmail με ειδοποιούσε κατά καιρούς να αλλάξω, αλλά κάθε φορά το άφηνα για μετά, αφού τα πέντε λεπτά που θα έτρωγα στη διαδικασία ήταν πολύτιμα, όταν μου ζητούνταν. OΚ boomer, θα μου πείτε. Καλά να πάθεις. Αν η παλιομοδίτικη αφέλειά μου σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλείς, σας παρακαλώ μην επαναπαύεστε. Το ότι αλλάζετε συχνά κωδικούς ή δεν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό παντού δεν σημαίνει τίποτα. Αν θέλουν να σε χακάρουν, θα σε χακάρουν.

Εμένα μου συνέβη μία ανυποψίαστη Τετάρτη βράδυ. Τίποτα δεν συμβαίνει Τετάρτη, πόσο μάλλον εκεί γύρω στις οκτώ παρά. Σωστά; Κι όμως.

Ύποπτη δραστηριότητα: Μήπως με χάκαραν;

Λίγο πριν μπω σε ένα δίωρο meeting κανονισμένο από καιρό, άρχισαν να εμφανίζονται στον υπολογιστή μου emails από το πουθενά, τα οποία εξαφανίζονταν λίγα δευτερόλεπτα μετά. Όλα έρχονταν από κάποιο από τα πολλά applications ή social media που έχω κατά καιρούς χρησιμοποιήσει, μερικά από τα οποία μάλιστα δεν θυμόμουν καν ότι είχα κάποτε επισκεφτεί, όλα καταιγιστικά και με το ίδιο θέμα: Your password has been changed».

Τι έκανα όταν με χάκαραν
iStock

Με έλουσε κρύος ιδρώτας, έπρεπε όμως να μπω στο meeting. Θα τσέκαρα την κατάσταση μετά, είπα στον εαυτό μου. Μέχρι να περάσουν οι δύο επόμενες ώρες, η ζημιά είχε εξαπλωθεί στο Netflix, το LinkedIn, το Instagram, δεν είχα ιδέα πού αλλού. Είχα δουλειά μπροστά μου. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή εστίασα σε ό,τι με ξεβόλευε. Κάθε βράδυ μπαίνω στο Netflix για λίγη ώρα πριν κοιμηθώ, οπότε το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα μέσα στη νύχτα ήταν να επανορθώσω τη ζημιά εκεί.

Έχετε επιχειρήσει να επικοινωνήσετε με την εξυπηρέτηση πελατών του Netflix; Όπως αποδείχτηκε, ήταν οι πιο καλοί, άμεσοι κι εξυπηρετικοί client service τύποι, τόσο που με έπιασε μία παρανοϊκή καχυποψία. Το μετατραυματικό της παραβίασης των προσωπικών μου δεδομένων είχε μόλις αρχίσει να αναδύεται… Προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά με τον τρόπο που έκρινα εγώ ως ασφαλή, φτάσαμε να μιλάμε με τον γλυκύτατο εκπρόσωπο μέχρι τις δύο τη νύχτα. Κατάκοπη πια, έπεσα για ύπνο. Μόνο και μόνο για να ξυπνήσω μέσα σε τέσσερις ώρες, με ταχυκαρδία.

Τι είχε γίνει με τα υπόλοιπα accounts μου; Μόνο το Netflix είχε επηρεαστεί; Οι τράπεζες στις οποίες έχω τους εταιρικούς λογαριασμούς μου μήπως κινδύνευαν εξίσου;

ΞΕΝΥΧΤΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΘΟΛΩΜΕΝΗ, ΑΛΛΑΞΑ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΕΝΑΝ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ, ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΑΡΘΥΡΟΥ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΛΕΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Το αμέσως επόμενο που σκέφτηκα να τσεκάρω ήταν το LinkedIn. Χρονοβόρο, με λεπτομέρεια και δαιδαλώδεις κινήσεις, μετά από απανωτά mails τελικά με άφησε να κάνω τη δουλειά μου, αφού τους έστειλα μέσω ειδικής πλατφόρμας το διαβατήριό μου, καθώς και ένα βίντεο του προσώπου μου. Ανακτώντας τον έλεγχο του προφίλ μου, συνειδητοποίησα ότι ο χάκερ είχε κρατήσει όλες τις πληροφορίες από την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, όπως αποτυπώνεται στο site, αλλά είχε αλλάξει το όνομα και την εικόνα του background. Με «έλεγαν» Jingxuan Han και το background μου ήταν η αμερικάνικη σημαία!

Επόμενο βήμα, το Instagram. Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες ώρες ξόδεψα προσπαθώντας να βρω τρόπο να τους στείλω email. Κάθε σελίδα σε οδηγεί στην επόμενη μέσα από ένα σισύφειο σύστημα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι κινείσαι σε ατέλειωτη λούπα, κυνηγώντας την ουρά σου. Όταν πια κατάφερα να βρω άκρη κι έστειλα αναλυτικότατο μήνυμα με την ημέρα και ώρα που με χάκαραν, όπως και το email του χάκερ που εμφανίζεται κάθε φορά που προσπαθώ να αλλάξω κωδικό, μου απάντησαν ότι δεν δίνω επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τα λεγόμενά μου!

Μετά από προτροπή ενός ευγενέστατου τύπου στην τεχνική υποστήριξη του τηλεφωνικού μου παρόχου, έστειλα επανειλημμένα το email, με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες, μόνο και μόνο για να λάβω την ίδια, προκάτ απάντηση. «Η meta δεν θα κάτσει να ασχοληθεί με όλους αυτούς που χάνουν πρόσβαση στο λογαριασμό τους», διαβάζω σε ένα online forum, «δεν επενδύει καθόλου στο client service». «Εγώ έτυχε να έχω γνωστό στη meta, κι έτσι μόνο μπόρεσα να στείλω το μήνυμα και να μπει στον κόπο κάποιος να ασχοληθεί με την περίπτωσή μου, αλλά πιστεύω πως αν δεν είχα τόσους πολλούς followers και δεν πλήρωνα διαφήμιση, αφού το προφίλ μου είναι επαγγελματικό, δεν θα έβρισκα την άκρη», λέει κάποιος άλλος. Μάλιστα. Και το Instagram λειτουργεί με μπάρμπα από την Κορώνη

Υποχρεωτικό detox μετά το χακάρισμα

Αφού δεν μπόρεσα να καταφέρω τίποτα από μόνη μου, σκέφτηκα να ανεβάσω ένα post στο Facebook (εδώ είχα άλλο κωδικό, οπότε τη γλίτωσα) στο οποίο να περιγράφω την κατάστασή μου, ρωτώντας αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει. Μέσα σε πέντε λεπτά, είχα λάβει άπειρες απαντήσεις, όλες από αγνώστους που ορκίζονταν στον τάδε και τον δείνα ειδικό, με ονόματα όπως Daniel_cyber, Mike_recovery κ.λπ. Κανά δυο φίλοι που απάντησαν, μου έγραψαν να προσέξω, μιας και η απάτη ήταν ξεκάθαρη. Η αλήθεια είναι ότι πολύ συνειδητά έγραψα το post περιμένοντας μέσα στις ψεύτικες απαντήσεις που ψαρεύουν κορόιδα να υπάρχει και κάποιος γνωστός μου που να ήξερε πραγματικά κάτι. Κανένας…

Τι έκανα όταν με χάκαραν
Glen Carrie / Unsplash

Καθώς περνούσαν οι μέρες, άρχισα να συμφιλιώνομαι με το γεγονός ότι με χάκαραν, ότι δεν θα έχω ξανά πρόσβαση στο Instagram. Άρχισα να δέχομαι τις συνέπειες της αφέλειάς μου. Που και που, έμπαινα στη διαδικασία να προσπαθώ να ξεγελάσω τον δαίδαλο της meta και να ανακτήσω τον λογαριασμό μου, κάθε μου προσπάθεια όμως κατέληγε με αποστολή νέου κωδικού στο email του χάκερ (το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι εμφανές και ψάχνοντάς το βρήκα ότι πρόκειται για κλασικό mail για τέτοιες «βρωμοδουλειές»). Αν με ρωτάτε, όχι, τα email της meta με τα οποία με ενημέρωνε ότι κάποιος μπήκε στον λογαριασμό μου, κάποιος άλλαξε τον κωδικό πρόσβασης, κάποιος έστησε two factor authentication κ.λπ., δεν εμφανίστηκαν στα εισερχόμενά μου αλλά και πουθενά αλλού παρά μονάχα τώρα, έναν μήνα μετά. Ναι, τα links είναι όλα κατηργημένα και δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

Όσο περνάει ο καιρός, παίρνω σιγά σιγά απόφαση ότι το elenipapapaioanou θα παραμένει, στην καλύτερη περίπτωση, ένα αρχείο όπου βρίσκονται οι φωτογραφίες και τα βίντεο από αγαπημένα μου πρότζεκτ, στιγμές και ανθρώπους. Ένας τόπος στον οποίο δεν έχω πρόσβαση αλλά, σε κάθε περίπτωση είναι «εγώ». Εγώ, μέχρι τη στιγμή που σταμάτησα να μπορώ να το εμπλουτίζω. Οι φίλοι που με έβρισκαν εκεί με μηνύματα ή αστεία memes, θα μπορούσαν να με βρουν και αλλιώς. Gen X είμαστε, μεγαλώσαμε χωρίς καν κινητό. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε, ακόμη και με σήματα καπνού, αν θέλουμε;

Υ.Γ.: Σχεδόν ένα μήνα μετά το πρώτο χτύπημα, μου ήρθε ένα mail της Google που με προειδοποιεί να αλλάξω τον (ίδιο) κωδικό μου στο προφίλ μου στο Public και τα Starbucks, καθώς εμφανίστηκε ύποπτη κινητικότητα κι εκεί. Μετά τον κρύο ιδρώτα, γέλασα. «Τι θα μου κάνει;» σκέφτηκα. «Θα μου κλέψει τους πόντους από τα latte που έχω καταναλώσει;»

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.