iStock

TΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΒΡΑΝΑ

Το «σύνδρομο παραίτησης» πρωταγωνίστησε στα διεθνή μίντια και γίνεται η τέλεια αλληγορία στην νέα ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη, Αλέξανδρου Αβρανά.

Πρόκειται για μια σπάνια ψυχιατρική διαταραχή, την οποία εμφάνισαν παιδιά προσφύγων που αιτούνταν άσυλο. Το φαινόμενο του συνδρόμου παραίτησης εμφανίστηκε κυρίως στην Σουηδία, σε 700 παιδιά προσφύγων, προκαλώντας ανησυχία στην ιατρική κοινότητα και τις αρχές της Σουηδίας, αλλά και το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων γι' αυτό το ανεξήγητο κώμα στο οποίο έπεφταν τα παιδιά.

Ξεκινούσε με μια προοδευτική απόσυρσή τους από την κοινωνική συναναστροφή και μια απροθυμία να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το σχολείο ή το παιχνίδι. Τα παιδιά ήταν ευερέθιστα, εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης και αντιστέκονταν στις προσπάθειες των άλλων να τα υποστηρίξουν ή να τα ενθαρρύνουν να είναι κοινωνικά.

Καθώς η κατάστασή τους εξελίσσονταν, τα παιδιά μπορεί να σταματούσαν να μιλάνε, να μην σηκώνονταν από το κρεβάτι τους αλλά και να σταματούσαν να τρώνε. Τελικά εισέρχονταν στο πιο σοβαρό στάδιο της διαταραχής, σε μια κατάσταση βαθιάς απόσυρσης που έμοιαζε με κώμα, κατά την οποία δεν ανταποκρίνονταν ούτε καν στον πόνο.

Tι είναι το σύνδρομο παραίτησης που θα δούμε στην νέα ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά
iStock

Το «σύνδρομο παραίτησης» γίνεται ταινία

Αυτή την κατάσταση αξιοποιεί σαν έμπνευση ο βραβευμένος σκηνοθέτης, Αλέξανδρος Αβρανάς, στην νέα του ταινία. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε μιλήσει για το φαινόμενο που τον είχε συγκλονίσει και του έδωσε έμπνευση για την ταινία του.

«Η Σουηδία έχει αλλάξει στάση τα τελευταία χρόνια στο μεταναστευτικό λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς, αλλά εξακολουθεί να κάνει πολλά για τους μετανάστες. Προσφέρει τροφή, στέγη και παιδεία στα παιδιά των προσφύγων. Όταν έχει περάσει περίπου ένας χρόνος και η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται, πολλά από τα παιδιά αυτών των οικογενειών πέφτουν σε κώμα. Δεν ξυπνάνε για κανέναν άλλον λόγο παρά μόνο όταν αισθανθούν ξανά την ελπίδα. Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο. Το σύνδρομο αυτό έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα και στην Αυστραλία και είναι μια πολύ ωραία αλληγορία για τα παιδιά και την κοινωνία στην οποία αναγκάζονται να μεγαλώσουν».

Η ταινία που είχε αρχικό τίτλο Αpathy και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Quiet Life, παρακολουθεί μια οικογένεια προσφύγων της οποίας το παιδί πάσχει από το σύνδρομο παραίτησης. Ο ίδιος ο Αβρανάς, που βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2013 για την ταινία του «Miss Violence», περιέγραψε την νέα του ταινία σαν «μια πανανθρώπινη ιστορία για την ευθραυστότητα της αλήθειας, για την άνευ όρων γονική αγάπη και για το πώς είναι να είσαι παιδί πρόσφυγας».

Tι είναι το σύνδρομο παραίτησης που θα δούμε στην νέα ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά
iStock

Το παράξενο σύνδρομο που εμφανίστηκε στη Σουηδία

Τα διεθνή μίντια έχουν ασχοληθεί εκτενώς με αυτήν την παράξενη ασθένεια που έπληττε μόνο τα παιδιά των προσφύγων. Σε σχετικό θέμα του, το BBC παρουσίασε την ιστορία της 9χρονης Sophie, παιδί προσφύγων που είχαν φτάσει στη Σουηδία από τη Ρωσία. Η Sophie βρισκόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, φορούσε πάνα και για τους τελευταίους 20 μήνες τρεφόταν με σωληνάκι. Όπως αναφέρε η γιατρός, Elisabeth Hultcrantz, εθελόντρια των Γιατρών του Κόσμου που παρακολουθούσε τη Sophie, «η πραγματικότητα υπήρξε τόσο φρικτή για εκείνη με αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό της και να αποσυρθεί από τον κόσμο».

Χρόνια πριν η Sophie ήταν παρούσα στην επίθεση που δέχτηκε η οικογένειά της από τη ρωσική μαφία. Εκείνη και η μητέρα της έτρεξαν και κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά για μέρες η μαφία κρατούσε τον πατέρα της χωρίς η οικογένεια να γνωρίζει αν ζει ή αν πέθανε.

Όταν τελικά τον άφησαν ελεύθερο, μετακινούνταν συνεχώς μένοντας σε σπίτια γνωστών και φίλων μέχρι που κατέφυγαν στη Σουηδία και έκαναν αίτηση για άσυλο. Την ημέρα που η Επιτροπή Ασύλου τους το αρνήθηκε, η Sophie σταμάτησε να μιλάει και να τρώει.

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι το τραύμα είναι αυτό που προκαλεί την απόσυρση των παιδιών, με πιο ευάλωτα να είναι αυτά που έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών ακραίας βίας –συχνά κατά των γονιών τους– ή των οποίων οι οικογένειες έχουν ζήσει και εγκαταλείψει ένα εξαιρετικά ανασφαλές περιβάλλον εξαιτίας καταστροφών ή πολέμων.

Η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά βρίσκεται σε pre-production και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.