iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΑΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;

Αν ταξιδεύεις στην Ευρώπη (και σε μερικές χώρες εκτός της Ένωσης) υπάρχει μία κάρτα που θα σου προσφέρει οικονομική προστασία και ασφάλεια γύρω από ιατρικά θέματα. Δες τι καλύπτει και πώς θα τη βγάλεις εγκαίρως πριν από το ταξίδι σου.

Έχεις πάει στο Βερολίνο, είναι μέσα Αυγούστου και ξαφνικά, σε ένα στραβοπάτημα, σπας το πόδι σου. Δυσοίωνο σενάριο, το ξέρω, πλην όμως όχι  απίθανο. Υπάρχουν ορισμένα έκτακτα περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπίσεις ιατρικά ακόμη κι όταν βρίσκεσαι σε μια ξένη χώρα, που μπορεί να σημαίνει επίσκεψη σε νοσοκομείο, ιατρικές πράξεις, εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και νοσηλεία.

Μέσα στον πόνο και την αγωνία σου να βρεις νοσοκομεία και γιατρούς, θα βρίσκεται και το αγκάθι του οικονομικού, το οποίο, αν και εκείνη τη στιγμή μοιάζει το τελευταίο που σε απασχολεί, επιβαρύνει την κατάσταση.

Η κάρτα ασφάλισης ασθένειας, που μπορείς εύκολα να προμηθευτείς πριν από το ταξίδι σου, παρέχει πρόσβαση σε ιατρικώς αναγκαία δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σου σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις και με το ίδιο κόστος (δωρεάν σε ορισμένες χώρες) που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στη συγκεκριμένη χώρα.

Τι καλύπτει η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλειας ασθένειας

Κάρτα ασφάλισης ασθένειας
iStock

Πρακτικά, η κάρτα αυτή θα σου εξασφαλίσει υγειονομικές παροχές σε περιπτώσεις ατυχήματος, χρόνιας ασθένειας, εγκυμοσύνης, τοκετού, καταστάσεων δηλαδή που χρήζουν αντιμετώπισης στον τόπο που βρίσκεσαι, χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψεις στον τόπο διαμονής σου.

Δεν αντικαθιστά όμως την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σου, ούτε δωρεάν νοσηλεία, εκτός αν αυτό προβλέπεται από τους νόμους του κράτους που έχεις επισκεφτεί. Δεδομένου ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας είναι διαφορετικό, υπηρεσίες που δεν κοστίζουν στην Ελλάδα ενδέχεται να μην είναι δωρεάν σε μια άλλη χώρα.

Διαφορετική είναι η περίπτωση ενός προγραμματισμένου για λόγους ιατρικής περίθαλψης ταξίδι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να ρωτήσεις τον ασφαλιστικό σου φορέα. Κατά κανόνα, τα έξοδα περίθαλψης στις παραπάνω χώρες καλύπτονται μόνον εφόσον η νομοθεσία του κράτους ασφάλισής σου αναγνωρίζει αυτή την περίθαλψη. Για παράδειγμα, τα έξοδα θεραπείας με ιαματικά λουτρά...

Σε περίπτωση νοσοκομειακής περίθαλψης, ο ασφαλιστικός σου φορέας σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις θα απαιτήσει προέγκριση. Τότε, τα έξοδα καλύπτονται σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν στη χώρα στην οποία θα λάβεις την περίθαλψη (χώρα περίθαλψης).

Πώς θα βγάλεις την κάρτα ασφάλισης ασθένειας

Κάρτα ασφάλισης ασθένειας
iStock

Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) μπορείς να την αποκτήσεις δωρεάν. Το πρώτο βήμα είναι να εκτυπώσεις την προσωρινή κάρτα από τη σχετική ιστοσελίδα, εφόσον έχεις ασφαλιστική ικανότητα και προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Θα συνδεθείς στον e-ΕΦΚΑ και θα συμπληρώσεις τα απαιτούμενα στοιχεία – αν είναι επικαιροποιημένα όλα, δεν θα χρειαστεί να επισυνάψεις κάποιο. Μόλις ολοκληρώσεις τη διαδικασία θα λάβεις ένα e-mail επιβεβαίωσης, θα μπορείς να τυπώσεις την προσωρινή κάρτα, ενώ η κανονική θα έρθει ταχυδρομικά στο σπίτι σου μετά από λίγες μέρες. Συνεπώς, ξεκίνα τη διαδικασία τουλάχιστον 10 μέρες πριν από την αναχώρησή σου.

Τέλος, για να έχει ισχύ η κάρτα θα πρέπει να έχεις μαζί σου είτε διαβατήριο είτε ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες, ή και ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης σε ισχύ. Προσοχή επίσης δώσε στην ημερομηνία λήξης της ίδιας της κάρτας ασφάλισης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.