iStock

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΟΠΗΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ;

Μετά το κοφτερό μαχαίρι, το δεύτερο πιο σημαντικό εργαλείο κάθε μάγειρα –είτε είναι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας– είναι η επιφάνεια κοπής. Ποιο είδος θεωρείται το πλέον κατάλληλο για την οικιακή κουζίνα;

Η σημασία της επιφάνειας κοπής συχνά παραβλέπεται, ενώ συνήθως επιλέγεται μόνο βάσει εμφάνισης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τα παρακάτω δεδομένα πριν επιλέξει την κατάλληλη επιφάνεια κοπής για τη χρήση που σκοπεύει να κάνει.

Οι ακατάλληλες επιφάνειες κοπής αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης μολύνσεων, ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων (όπως η σαλμονέλα) και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ταυτόχρονα, μια ακατάλληλη επιφάνεια κοπής θα κάνει το μαχαίρι σας να φθαρεί πολύ πιο σύντομα, ενώ σίγουρα δυσχεραίνει τη διαδικασία κοπής κάνοντάς τη λιγότερο ασφαλή και ευχάριστη.

Είδη επιφανειών κοπής

Συγκεντρώσαμε μερικά στοιχεία για τα βασικά είδη επιφανειών κοπής που μπορείς να βρεις στην αγορά και τι να προσέξεις στο καθένα.

1. Πλαστικές επιφάνειες

Μάλλον σε κάθε οικιακή κουζίνα θα συναντήσεις μια επιφάνεια κοπής από πλαστικό. Η αλήθεια είναι ότι:

  • Είναι μια οικονομική λύση, που μπορείς να την βρεις παντού στην αγορά.
  • Είναι πολύ ελαφριές.
  • Είναι εύκολες στο καθάρισμα.
  • Είναι ανθεκτικές.
  • Δεν απορροφούν υγρά ή μυρωδιές, σε σχέση με τις ξύλινες επιφάνειες.
  • Δεν μαυρίζουν.

επιφάνεια κοπής
iStock

Ωστόσο, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι πλαστικές επιφάνειες κοπής αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης, καθώς απελευθερώνουν μικροπλαστικά στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της κοπής.

Οι επιφάνειες κοπής κατασκευάζονται συνήθως από πολυαιθυλένιο ή από πλαστικό πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας. Στην αγορά θα συναντήσεις πολύχρωμες επιφάνειες κοπής πολυαιθυλενίου. Το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης που ακολουθούν και στις επαγγελματικές κουζίνες θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιείς ξεχωριστές επιφάνειες για κάθε είδος τρόφιμου όπως ωμό κρέας, γαλακτοκομικά και λαχανικά, κάτι που συστήνεται για να μειωθούν οι πιθανότητες μεταφοράς βακτηρίων και μολύνσεων.

  • Μπλε επιφάνειες: ωμά θαλασσινά
  • Κόκκινες επιφάνειες: ωμό κόκκινο κρέας
  • Πράσινες επιφάνειες: λαχανικά και φρούτα
  • Κίτρινες επιφάνειες: πουλερικά
  • Καφέ επιφάνειες: μαγειρεμένο κρέας
  • Λευκές επιφάνειες: γαλακτοκομικά και ψωμιά

Οι μικρές πλαστικές σανίδες κοπής μπορούν να καθαριστούν στο πλυντήριο πιάτων, αλλά η διαδικασία μπορεί να διανείμει τα βακτήρια σε άλλες επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να την πλένουμε μετά από κάθε χρήση και να την αντικαταστήσουμε μετά από ένα χρονικό διάστημα, ειδικά αν έχει φθορά από μαχαιριές, οπότε δεν μπορεί να πλυθεί σωστά και τα πιθανά βακτήρια που υπάρχουν επάνω της δεν απομακρύνονται στο σύνολό τους.

Επιφάνεια για κόψιμο
iStock

2. Επιφάνεια κοπής από ξύλο

Η πιο κλασική επιλογή μετά την πλαστική επιφάνεια είναι η ξύλινη. Ένα χοντρό κομμάτι από σκληρό ξύλο είναι η πιο παραδοσιακή και σίγουρα η πιο ακριβή επιλογή. Ενώ δεν χρειάζεται τόσο συχνή αντικατάσταση όσο η πλαστική, σίγουρα θέλει μια προσοχή στο καθαρισμό, καθώς δεν μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων, ενώ καταλαμβάνει μεγαλύτερο χώρο στην κουζίνα κατά την αποθήκευση της.

Η ξύλινη επιφάνεια κοπής συνίσταται από πολλές έρευνες ως η πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με την πλαστική.

  • Δίνει καλύτερη αίσθηση και έλεγχο κατά τη χρήση του μαχαιριού.
  • Είναι ασφαλέστερη από υγειονομικής απόψεως.
  • Μπορεί να γίνει συντήρησή της μετά από πολλές χρήσεις, με την κατάλληλη λείανση.
  • Με τη σωστή φροντίδα μπορεί να αντέξει πολλά χρόνια.

ξύλινη επιφάνεια κοπής
iStock

Βέβαια, δεν είναι όλες οι ξύλινες επιφάνειες κοπής το ίδιο. Κατασκευάζονται σε διαφορετικά ξύλα, μεγέθη, πάχος και τεχνικές κατασκευής. Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη βάσει του τρόπου επεξεργασίας και συγκόλλησης του ξύλου:

  • The flat (ή face) grain: Οι σανίδες ξύλου κόβονται και συγκολλούνται με την επίπεδη πλευρά τους (την επιφάνεια των δακτυλίων του ξύλου) στραμμένη προς τα πάνω.
  • The side (ή edge) grain: Οι λωρίδες ξύλου κόβονται και συγκολλούνται έτσι ώστε οι άκρες (τα πλάγια των σανίδων) να αποτελούν την επιφάνεια κοπής.
  • The end grain: Κόβεται το ξύλο κάθετα, και η επιφάνεια κοπής αποτελείται από τις απολήξεις των ινών του ξύλου.

Και τα τρία είδη θεωρούνται πολύ καλές επιλογές, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι το end grain, καθώς οι ίνες του ξύλου «ανοίγουν» και «κλείνουν» όταν κόβουμε πάνω τους, απορροφώντας λιγότερη φθορά από τα μαχαίρια. Είναι πολύ πιο ανθεκτική από τις άλλες και συνήθως ακριβότερη.

Μετά από κάθε χρήση, μια ξύλινη επιφάνεια κοπής πρέπει να καθαριστεί ιδανικά με ζεστό νερό, σαπούνι πιάτων και ένα μαλακό σφουγγάρι. Μετά, τη στεγνώνετε με μια στεγνή πετσέτα και την αφήνετε κάθετα σε μια πιατοθήκη ή την ακουμπάτε στον τοίχο για αρκετές ώρες, ώστε να στεγνώσει τελείως πριν την αποθηκεύσετε.

μάρμαρο
iStock

3. Επιφάνεια κοπής από γυαλί ή μάρμαρο

Μπορεί να είναι όμορφες εμφανισιακά και να καθαρίζονται πιο εύκολα, αλλά είναι οι πλέον ακατάλληλες όσον αφορά στη διατήρηση και στη φροντίδα των μαχαιριών σας. Η σκληρή επιφάνειά τους καταπονεί σε μεγάλο βαθμό το μαχαίρι, ενώ θεωρούνται και αρκετά επικίνδυνες, καθώς μπορεί να σπάσουν ευκολότερα από τις υπόλοιπες.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες έρευνες προτείνουν την ξύλινη επιφάνεια κοπής ως την πιο υγιεινή επιλογή για τις οικιακές κουζίνες. Με τη σωστή συντήρηση, φροντίδα και καθαρισμό, μπορεί να αντέξει πολλά χρόνια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.