iStock

ΤΙ ΑΝΤΙΚΟΥΝΟΥΠΙΚΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ; 

Είναι τοξικές οι ουσίες που περιέχουν τα αντικουνουπικά του εμπορίου; Αληθεύει ότι στα βρέφη χρησιμοποιούμε μόνο κουνουπιέρα; Ρωτήσαμε τον παιδίατρο και φτιάξαμε έναν οδηγό χρήσης αντικουνουπικών, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. 

Αν υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θα έπρεπε να προσέξω με ένα νεογέννητο στην εξοχή, ποιο θα ήταν; Η ερώτηση που είχα κάνει στον παιδίατρο το πρώτο καλοκαίρι με το μωρό, πήρε μια σαφή απάντηση: «Μην το τσιμπήσουν κουνούπια!».

Τα κουνούπια μάς τσιμπούν γιατί παίρνουν από το αίμα μας μια πρωτεΐνη για να γονιμοποιήσουν τα αβγά τους. Τα τραβάει η μυρωδιά του σώματός μας και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε. 

Αν έχουν τσιμπήσει προηγουμένως μολυσμένο άνθρωπο ή ζώο, μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, όπως λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ελονοσία, Zika, Δάγκειο πυρετό. Γι’ αυτό τα μικρά παιδιά και ειδικά τα μωρά, που δεν έχουν αναπτυγμένο ανοσιακό σύστημα, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Άρα, χρειάζεται προσοχή και στην επιλογή αντικουνουπικού; 

Είναι απαραίτητο το αντικουνουπικό για ένα μωρό;

Τα κουνούπια τσιμπάνε ακόμη και τις πρωινές ώρες, ειδικά στην εξοχή ή κοντά σε φυτά και λιμνάζοντα νερά. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να προστατεύσουμε τα παιδιά με τον καταλληλότερο τρόπο. Τα αντικουνουπικά σε μορφή λοσιόν, αυτοκόλλητων, υγρών μαντηλιών και αξεσουάρ είναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος πρόληψης. Είναι, όμως, αποτελεσματικά και αναγκαία; 

Ποια προϊόντα είναι κατάλληλα για τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους; Επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε σε ένα βρέφος εντομοαπωθητική λοσιόν, ή τα συστατικά της μπορεί να του κάνουν περισσότερο κακό από καλό; Ρωτήσαμε τον παιδίατρο Μανούσο Χαιρέτη, ο οποίος μας έδωσε όλες τις απαντήσεις, καθώς και οδηγίες για το σωστό τρόπο χρήσης των αντικουνουπικών. 

Αντικουνουπικό στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία

Αντικουνουπικό
iStock

Μέχρι 2 μηνών

Απαγορεύεται η εφαρμογή οποιουδήποτε αντικουνουπικού στο δέρμα ενός βρέφους. Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος προφύλαξης είναι η κουνουπιέρα, τόσο στην κούνια όσο και στο καρότσι του. Να ελέγχετε πάντα μήπως έχει εγκλωβιστεί κάποιο κουνούπι μέσα στην κουνουπιέρα. 

Μέχρι 6 μηνών

Τα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχουν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις DEET (έως 15%). Τα DEET είναι χημικές ουσίες, αρκετά αποτελεσματικές στο να κρατάνε μακριά τα κουνούπια. Είναι όμως τοξικές και, σε μεγάλες συγκεντρώσεις, δεν είναι εξακριβωμένα ασφαλείς για τα παιδιά. Μην χρησιμοποιείτε επίσης προϊόντα που περιέχουν σιτρονέλα, ή και έλαια λεμονιού ή ευκάλυπτου. Προτιμότερο είναι να συνεχίσετε τη χρήση κουνουπιέρας, σε συνδυασμό με κάποιο εντομοαπωθητικό αυτοκόλλητο που θα βάλετε στα ρούχα του παιδιού, σε σημείο που δεν θα μπορεί να αγγίξει. 

Μέχρι 3 ετών

Σε αυτές τις ηλικίες τα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι περισσότερα, όμως θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης τους. Τα ποσοστά των DEET δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% (σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία), ενώ απαγορεύονται προϊόντα με έλαια λεμονιού ή/και ευκαλύπτου (OLE) και παραμεθανιοδόλη (PMD). 

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα το βράδυ. Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να ψεκάζετε τα ρούχα του παιδιού ή να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα στα ρούχα και στο κρεβάτι του, για να αποφύγετε πολλές και συχνές επαλείψεις.

Πάνω από 3 ετών

Μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε όλα τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά. Μην αμελείτε να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά τους και τις οδηγίες χρήσης. Μην αμελείτε, επίσης, να συμβουλεύεστε τον φαρμακοποιό και τον παιδίατρο, ειδικά αν το παιδί έχει κάποια αλλεργία. 

Γενικές οδηγίες για τη χρήση αντικουνουπικών στα παιδιά

  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βάζουν αντικουνουπικό μόνα τους. 
  • Μην ψεκάζετε απευθείας στο παιδί. Ψεκάστε στα δικά σας χέρια και απλώστε στα μέρη του σώματος του παιδιού που μένουν ακάλυπτα από τα ρούχα.  
  • Μην βάζετε ποτέ αντικουνουπικό στα χέρια (παλάμες) των παιδιών, καθώς τα βάζουν συχνά στο στόμα τους. 
  • Τα παιδιά καλό είναι να κάνουν μπάνιο επιστρέφοντας στο σπίτι. Τα ρούχα να πλένονται. 
  • Αν παρατηρήσετε κάποιο εξάνθημα μετά τη χρήση του εντομοαπωθητικού, ξεπλύνετε με νερό και σαπούνι την περιοχή και μην χρησιμοποιήσετε ξανά το συγκεκριμένο προϊόν.   
  • Στο σπίτι, χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικές ταμπλέτες και υγρά. Αποφύγετε, όμως, τα φιδάκια κοντά στα παιδιά, ακόμη κι αν ο χώρος είναι ανοιχτός. 

Περισσότερα για την προστασία από τα κουνούπια μπορείτε να διαβάσετε στο φυλλάδιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.