ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟ ΑΛΚΟΤΕΣΤ;
Μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπόρεσε να κάνει ένα διαφορετικό... αλκοτέστ: διαπίστωσε αν ένα άτομο βρισκόταν πάνω από το νόμιμο όριο αλκοόλ αφού ανέλυσε ένα σύντομο απόσπασμα της φωνής του.
Για την τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση έχουν ειπωθεί πολλά, θετικά και αρνητικά. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα επιτεύγματα στον τομέα της κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ήταν τεράστια.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αποκάλυψε ένα νέο εντυπωσιακό κατόρθωμα: Μια νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαπιστώσει επιτόπου αν ένα άτομο βρίσκεται πάνω από το νόμιμο όριο αλκοόλ, αναλύοντας ένα απόσπασμα της φωνής του διάρκειας 12 δευτερολέπτων!
12 δευτερόλεπτα ομιλίας αρκούν
Τον αλγόριθμο ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο La Trobe της Αυστραλίας. Το επιστημονικό κείμενο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol, περιγράφει την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου βαθιάς μάθησης με βάση τον ήχο για τον εντοπισμό της μέθης από αλκοόλ, ο οποίος μπορεί να προσδιορίσει την κατάσταση μέθης ενός ατόμου βασιζόμενος σε μια ηχογράφηση ομιλίας διάρκειας 12 δευτερολέπτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ακρίβεια στην αναγνώριση των συμμετεχόντων που είχαν μεθύσει ήταν σχεδόν 70% ενώ ο αλγόριθμος είχε υψηλότερη απόδοση (σχεδόν 76%) στην αναγνώριση ατόμων με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα άνω του 0,12%.
Τεχνητή νοημοσύνη αντί για αλκοτέστ;
Δεδομένου ότι η μέθη εξασθενεί τις γνωστικές και άλλες ικανότητες των ανθρώπων, οδηγώντας σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να αποτρέψει επικίνδυνα περιστατικά.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Abraham Albert Bonela, «τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης συνήθως εντοπίζονται με τη μέτρηση της συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα τους με τη χρήση αλκοτέστ, τα οποία είναι ακριβά και απαιτητικά σε εργασία». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ένα τεστ που θα μπορούσε απλώς να βασίζεται στο ότι κάποιος μιλάει σε ένα μικρόφωνο θα άλλαζε τα δεδομένα».
Οι ερευνητές θεωρούν ότι μια πιθανή μελλοντική εφαρμογή του εργαλείου θα μπορούσε να είναι η ενσωμάτωσή του σε εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και η χρήση του σε περιβάλλοντα όπως μπαρ και γήπεδα, για την άμεση λήψη αποτελεσμάτων σχετικά με την κατάσταση μέθης των ατόμων.
«Το να μπορούμε να αναγνωρίσουμε άτομα που είναι σε κατάσταση μέθης αποκλειστικά με βάση την ομιλία τους θα ήταν μια πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα σημερινά συστήματα, όπου ο έλεγχος αλκοόλ με βάση την αναπνοή σε αυτά τα μέρη είναι ακριβός και συχνά αναξιόπιστος» δήλωσε ο Albert Bonela.