ΤΑ ΚΑΡΟΤΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ
Πόσοι άνθρωποι πιάνουν καθημερινά τα καρότσια και τα καλάθια σε ένα σούπερ μάρκετ; Και πόσο συχνά καθαρίζονται; Η απάντηση δεν θα σε χαροποιήσει…
Mπαίνετε στο σούπερ μάρκετ, παίρνετε ένα καλάθι ή ένα καρότσι και αρχίζετε τη διαδρομή προς τους διαδρόμους για να βρείτε τα προϊόντα που ενδιαφέρεστε να αγοράσετε. Όπως πιάνετε το καρότσι ή το καλάθι, έρχεστε σε επαφή με περισσότερα βακτήρια από όσα υπάρχουν στις δημόσιες τουαλέτες!
Οι δημόσιες τουαλέτες καθαρίζονται συχνά. Τα καροτσάκια και τα καλάθια των σούπερ μάρκετ όχι.
Η αποκάλυψη ανήκει σε μελέτη που έχει κάνει το University of Arizona. Διαπίστωσε πως υπήρχαν ιοί αλλά και βακτήρια που κυμαίνονται από Campylobacter έως σαλμονέλα και E. Coli. Μπορούν να προκαλέσουν από πονοκέφαλο, πυρετό και διάρροια, έως κοιλιακό άλγος και ναυτία, εάν ακουμπήσουμε με τα χέρια τα μάτια ή το στόμα ή τη μύτη μας.
Εντωμεταξύ, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πως ο ιός του κρυολογήματος μπορεί να επιβιώσει σε σκληρή επιφάνεια από 2 έως 8 ώρες. Άρα, όπως έγραψαν οι συγγραφείς της δημοσίευσης θα ήταν μια καλή σκέψη να μη βάζουμε τα παιδιά μας σε αυτά τα καρότσια, εκτός και αν τα καθαρίσουμε με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι πριν τη χρήση.
Ιδού τι υπάρχει σε κάθε καρότσι σούπερ μάρκετ:
Ό,τι υπάρχει λοιπόν πάνω σε ένα καρότσι σούπερ μάρκετ μπορεί να προέρχεται από πάνα μωρού που έχει καθίσει στο ειδικό κάθισμα, από χέρια που έχουν πιάσει προϊόν ωμού κρέατος, ακόμα και από περιττώματα πουλιών που κάθονται στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ.
Σε ό,τι αφορά τα καλάθια, ο αριθμός των χεριών που τα ακουμπούν καθημερινά εξηγεί τον αριθμό των παθογόνων μικροοργανισμών που υπάρχουν σε αυτά. Ευτυχώς για εμάς, τις περισσότερες φορές στα καρότσια και τα καλάθια δεν υπάρχει το επίπεδο των μικροβίων που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας.
Βέβαια, τα χαμηλά επίπεδα παθογόνων μικροοργανισμών μπορούν να αυξηθούν σε επικίνδυνο επίπεδο, εάν τα προϊόντα ψύξης υποστούν «κατάχρηση θερμοκρασίας» κατά τη διάρκεια των αγορών και τη μεταφορά τους στο σπίτι από τους καταναλωτές. Γι' αυτό και ειδικοί προτείνουν να αφήνουμε για το τέλος την αγορά φρέσκου κρέατος, ψαριών, πουλερικών και ζεστών ντελικατέσεν.
Τονίζουν ότι πρέπει να βεβαιωνόμαστε πως οι συσκευασίες είναι σε καλή κατάσταση – δεν έχουν εξογκώματα ή βαθουλώματα ή σκισίματα. Τα μη ευπαθή είδη (π.χ. συσκευασία προϊόντων χαρτιού) μπαίνουν πρώτα στο καλάθι ή το καρότσι.