iStock

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΜΑΓΑΖΙΑ ΓΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΪΜΑΚΙ

Μπορεί να είναι για κάποιους παλιομοδίτικο, αλλά αν δοκιμάσεις παγωτό καϊμάκι από τα παρακάτω μαγαζιά, θα λατρέψεις την μοναδική υφή , το άρωμα και τη γεύση του.

Αν το μόνο παγωτό καϊμάκι που έχεις δοκιμάσει είναι αυτό που πουλάνε στα περίπτερα και στα σούπερ μάρκετ, τότε δεν ξέρεις τι θα πει... παγωτό καϊμάκι! Μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακό όσο οι μοδάτοι ανταγωνιστές του, με τα έντονα χρώματα και τα περίεργα ονόματα, αλλά το μεγαλείο του κρύβεται στην απλότητα, στο σαλέπι και, ορισμένες φορές, στη μαστίχα.

Για να το ανακαλύψεις και να γίνεις λάτρης του νοσταλγικού αυτού παγωτού, αξίζει να το δοκιμάσεις από μάστορες του είδους. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα αρκετά ζαχαροπλαστεία στην Αττική που προσφέρουν εξαιρετικό καϊμάκι. Παρακάτω έχω βάλει κάποια από τα δικά μου αγαπημένα, εστιάζοντας στα παραδοσιακά καταστήματα, που διατήρησαν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Η Στάνη του Κουντουρά

Το παραδοσιακό αυτό ζαχαροπλαστείο στο κέντρο του Πειραιά, για την ακρίβεια στην πολύβουη πλατεία Κοραή (απέναντι σχεδόν από το Δημοτικό Θέατρο), μου άνοιξε τα μάτια όσον αφορά το καϊμάκι και το παγωτό γενικότερα. Εκεί το δοκίμασα πρώτη φορά και ανακάλυψα την μαστιχωτή υφή, την πλούσια γεύση και το ξεχωριστό άρωμά του. Τότε κατάλαβα ότι αυτό που μέχρι τότε με σέρβιραν ήταν κάτι άλλο. Καϊμάκι, πάντως, δεν ήταν. Αν βρεθείς στα μέρη εκείνα, αξίζει να περάσεις μια βόλτα από τη Στάνη. Είναι, άλλωστε, ανοιχτή από το πρωί.

Στάνη στην Ομόνοια

Ομολογώ ότι στην αρχή είχα μπερδευτεί και νόμιζα ότι η Στάνη της Ομόνοιας συγγένευε με αυτή του Πειραιά, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το γαλακτοπωλείο-θεσμός είναι πραγματικά ένα από τα διαμάντια του κέντρου της πόλης και μην αμελήσεις να το επισκεφτείς, ιδίως αν είσαι λάτρης των παραδοσιακών γλυκών. Προς ενημέρωσή σου σού λέμε ότι το μαστιχωτό και γυαλιστερό καϊμάκι του φτιάχνεται με πρόβειο γάλα.

Βάρσος στην Κηφισιά

Μεταφερόμαστε για λίγο στα βόρεια της πόλης και στην Κηφισιά. Εκεί θα συναντήσεις ένα ζαχαροπλαστείο που παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των Αθηναίων εδώ και 132 χρόνια. Είναι ο Βάρσος. Το παγωτό καϊμάκι του φτιάχνεται από πρόβειο γάλα, έχει πλούσια και μεστή γεύση, σερβίρεται σε μεταλλικό μπολάκι και φυσικά μπορείς να βάλεις από πάνω γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

Η Χαρά της Πατησίων

Ορίστε ένας λόγος να επισκεφτείς τα Πατήσια. Το ζαχαροπλαστείο Χαρά φημίζεται για το εκμέκ και το Σικάγο του, αλλά ας εστιάσουμε στο παγωτό καϊμάκι του, το οποίο μπορείς να απολαύσεις σε δύο εκδοχές: το απλό και αυτό που γίνεται με βουβαλίσιο γάλα. Η Χαρά άνοιξε τις πόρτες της το 1969 και τις συνταγές έφερε από την Κωνσταντινούπολη η γιαγιά των σημερινών ιδιοκτητών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.