ΤΑ 5 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ WINE BARS ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αν είσαι λάτρης των γευστικών απολαύσεων, δοκίμασε το κρασί και τα πιάτα στα αγαπημένα μας wine bars σε Αθήνα και Πειραιά και θα μας θυμηθείς.
O Ernest Hemingway, ο οποίος πρέπει να πέρασε ελάχιστες ημέρες της ενήλικης ζωής του νηφάλιος, θεωρούσε το κρασί ένα από τα πιο φυσικά και ταυτόχρονα πιο πολιτισμένα πράγματα στον κόσμο. Στα κείμενά του το έχει εκθειάσει αμέτρητες φορές, λέγοντας ότι η απόλαυση που προσφέρει είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο αισθητηριακό είδος που μπορεί να αγοράσει κανείς. Έχει παραδεχτεί, μάλιστα, ότι «το μόνο για το οποίο μετανιώνω στη ζωή μου είναι ότι δεν ήπια περισσότερο κρασί».
Όσοι αγαπούν το ποτό αυτό καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοεί: Το καλό κρασί ενεργοποιεί όλες σχεδόν τις αισθήσεις, όχι μόνο τη γεύση, αλλά και την όραση και την όσφρηση. Συνοδεύει, ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, κάθε γεύμα, αλλά πίνεται ευχάριστα και μόνο του. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά το νερό, αποτελούσε το κύριο ποτό των αρχαίων (η λέξη «κρασί» προέρχεται από τη λέξη «κράσις» = ανάμειξη, οίνου και νερού, για να μη μεθούν), ενώ ήταν και το ποτό που, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, ο Χριστός ευλόγησε και έδωσε στους Αποστόλους να πιούν ως «το αίμα του».
Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, το κρασί έχει εξελιχθεί με τρόπους που ούτε ο θεός Διόνυσος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ούτε καν ο Hemingway, ο οποίος άνετα θα επέστρεφε από τον άλλον κόσμο για να δοκιμάσει τις νέες σοδιές από τα εύφορα αμπέλια της νότιας Ευρώπης. Ειδικά αν είχε τη δυνατότητα να τις απολαύσει στα wine bars που στο OW αγαπάμε περισσότερο. Θες να μάθεις ποια είναι αυτά;
Τα wine bars που μας αρέσει να συχνάζουμε
Paléo Wine Store
Καθώς έβγαινα τις προάλλες από το Paleo έχοντας απολαύσει ένα ποτήρι (ή και παραπάνω) Chianti Classico έλεγα στη φίλη μου ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανώτερο ποτό από το καλό κρασί. Και αυτό είναι ένα wine bar, το οποίο σε καλεί να αφοσιωθείς τόσο στις αμέτρητες ετικέτες όσο και σε λίγες αλλά καταπληκτικές, ποιοτικές γεύσεις από την ελληνική και την ιταλική κουζίνα.
Απλές γεύσεις: Μια caprese με ντοματίνια ζουμερά και ολόγλυκα, με μια di bufalla μαστιχωτή και άγουρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ένα γευστικό ταρτάρ τόνου, ποικιλίες καταπληκτικών τυριών και αλλαντικών. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ήσυχο, άνετο, σεμνό, κατά κάποιο τρόπο μυσταγωγικό, στην παλιά βιομηχανική ζώνη του Πειραιά.
Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, τηλ. 210 4125204.
Επτά Μάρτυρες
Οι Επτά Μάρτυρες κάνουν το κρασί πιο κοινωνική υπόθεση, αφού από την ημέρα που άνοιξαν την πόρτα τους δεν σταματούν να γεμίζουν. Ο λόγος για ένα μαγαζί που εξωτερικά θυμίζει καφενείο, αλλά μέσα έχει ιδιαίτερα έντεχνη προσωπικότητα, ωστόσο δύσκολα θα καταφέρεις να την παρατηρήσεις αφού το πιθανότερο είναι ότι το κρασί σου εκεί θα το απολαύσεις στο πολύβουο πεζοδρόμιο της Μεναίχμου που αποτελεί ένα από τα νέα σημεία συνάντησης των κεντρο-νοτίων προαστείων.
Στον όροφο θα βρεις μια σειρά από πολύ ιδιαίτερες ετικέτες τις οποίες αξίζει να επιτρέψεις στον sommelier Γρηγόρη Γούναρη να σου παρουσιάσει, ενώ στον κατάλογο σε περιμένουν γευστικοί μεζέδες, κυρίως ψαρικών και οστρακοειδών, που θα σε ενθουσιάσουν.
Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος.
Wine is Fine
Στο μαγαζί αυτό θα πας καταρχάς γιατί έχει προσωπικότητα κοσμοπολίτικη που έγινε γνωστή στην Αθήνα ήδη από τις πρώτες ημέρες που άνοιξε στη Βύσσης, όχι πολύ καιρό πριν.
Ο «αέρας» του είναι ξεκάθαρα γαλλικός, χάρη στους δύο από τους τρεις ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στα φυσικά κρασιά -κυρίως από Ελλάδα και Γαλλία- και στην ποιότητα των γεύσεων: το ψωμί, το βούτυρο, τα τυριά, τα αλλαντικά Προβηγγείας είναι όλα ένα κι ένα. Ωστόσο, εδώ θα δοκιμάσεις και μία από τις καλύτερες Cacio e Pepe, αλλά και φοβερή πάστα με αβγοτάραχο.
Βύσσης 6, Αθήνα, τηλ. 210 3230304.
Materia Prima
«Materia Prima» θα πει «πρώτη ύλη» που εν προκειμένω δεν είναι άλλη από το σταφύλι, από το οποίο παράγεται η μεγάλη ποικιλία φυσικών κρασιών που θα βρεις εκεί. Το «εκεί» έχει δύο διευθύνσεις: Μία στο Κουκάκι και μία στο Παγκράτι, όπου σε περιμένουν ετικέτες από Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, αλλά και Χιλή και Νότια Αφρική, καθώς και τα λεγόμενα «πορτοκαλί» κρασιά, από Αυστρία, Γαλλία και Γεωργία, τα οποία επί της ουσίας είναι λευκά σταφύλια, οινοποιημένα σαν κόκκινα (με τις φλούδες).
Τα πιάτα που θα δοκιμάσεις εκεί αλλάζουν συχνά, πάντως η έμφαση δίνεται ισοδύναμα σε κρεατικά και ψαρικά, καθώς και σε ελληνικά και γαλλικά τυριά. Είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές τους, αλλά αξίζουν.
- Φαλήρου 68, Κουκάκι, τηλ. 210 9245935.
- Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, τηλ. 210 7255171.
Καπάνι Μάρκετ
Για να είμαστε δίκαιοι: Στο Καπάνι, το newest entry των προτάσεών μας, δεν θα πας καταρχάς για τα κρασιά, μα ισοδύναμα για τα κρασιά και τα πιάτα, τα οποία πραγματικά θα σε συγκινήσουν. Για να σε βάλω στο κλίμα, «Καπάνι» έλεγαν οι παλιοί την παραδοσιακότερη αγορά της Θεσσαλονίκης, δυτικά της Πλατείας Αριστοτέλους, εκεί όπου κανείς βρίσκει όλες τις λιχουδιές Βαλκανίων και Ανατολής.
Οι ιδιοκτήτες του αθηναϊκού Καπανίου, λοιπόν, με καταγωγή και οι δύο από Φλώρινα, φέρνουν εδώ συνταγές της Βόρειας Ελλάδας που συνδυάζουν με φυσικούς οίνους, αλλά και Αγιωργίτικο που εμφιαλώνει το ίδιο το Καπάνι, από αμπελώνες της Νεμέας. Όλα αυτά σε ένα απόλυτα ρετρό περιβάλλον με μουσική από το πικάπ.
Χίου 29, Μεταξουργείο.