TedXAthens

ΣΤΟ TEDXATHENS ΜΑΘΑΜΕ ΠΩΣ Η GEN Z ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο,ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Gen Z θέτει νέες προτεραιότητες και νέες τάσεις στην εργασία αφήνοντας τις παλαιότερες γενιές να απορούν.

Τελευταία όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι της της GenX παραπονιούνται για την στάση της Gen Z στην εργασία. Για το ότι αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι θέλουν να έχουν αυστηρό ωράριο, να δουλεύουν remote, να έχουν ελεύθερο χρόνο και κυρίως για το ότι έχουν μηδενική ανοχή σε μη βιώσιμες συνθήκες εργασίας.

Αυτό το χάσμα γενεών στην εργασία οφείλεται στο ότι οι νέοι εργαζόμενοι πια δεν θέλουν να ζουν για να δουλεύουν, αλλά θέλουν να δουλεύουν για να ζουν. Πρόκειται για μια γενιά που δεν «μασάει» στο καρότο της καριέρας για να ανεχτεί το μαστίγιο της εκμετάλλευσης, και παίρνει -χωρίς να το καταλαβαίνει- την εκδίκηση της για τις γενιές που προηγήθηκαν και οι οποίες έχασαν χρόνο, ενέργεια και έκαναν πολλές προσωπικές θυσίες για να κυνηγήσουν μια θέση στο γωνιακό γραφείο.

Το «γωνιακό γραφείο» δεν υπάρχει πια σαν ιδέα για την GenZ και αυτό που σίγουρα δεν υπάρχει -στο λεξιλόγιο και την νοοτροπία της- είναι η εμμονή με την καριέρα και η αναζήτηση προσωπικής αξίας αλλά και νοήματος μέσα από την δουλειά. Και πώς άλλωστε θα μπορούσε.

Στο TedXAthens μάθαμε πώς η Gen Z θα αλλάξει ό,τι ξέρουμε για την εργασία
TedXAthens

Η γενιά που απομυθοποίησε την εργασία

Η Gen Z, η γενιά δηλαδή που γεννήθηκε μεταξύ 1997–2012 ενηλικιώθηκε μέσα στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση του τελευταίου αιώνα, είδε τους γονείς της να χάνουν τη δουλειά τους και όλα όσα είχαν επενδύσει σε αυτή και έζησε ένα πρωτόγνωρο lockdown που της έδωσε όλο τον χρόνο να σκεφτεί ποιο είναι το νόημα της ζωής, τι τελικά έχει σημασία και πώς θέλει να ζήσει τη ζωή της.

Τα παιδιά που ανήκουν στην Gen Z βλέποντας τους γονείς τους να υπομένουν δουλειές με χαμηλούς μισθούς και δύσκολες συνθήκες, ίσως κατάλαβαν από πολύ νωρίς πως δεν υπάρχει fair deal και αυτό τους έκανε περισσότερο υποψιασμένους στις διαπραγματεύσεις τους, πιο διεκδικητικούς στις αμοιβές τους, πιο προσεκτικούς με το που επενδύουν την ενέργεια και το χρόνο τους, πιο συνειδητοποιημένους για το ποιες είναι οι προτεραιότητες τους και η θέση της δουλειάς στη ζωή τους.

Μετανιωμένη για την πειθήνια, burned out εργαζόμενη που υπήρξα στα 25 μου και περήφανη για τους νεότερους από μένα ισορροπημένους εργαζόμενους εκπροσώπους της Gen Z παρακολούθησα την ομιλία που οργάνωσε το Tedx Athens 2024 με θέμα «Gen Z and the Workforce» για να ακούσω από πρώτο χέρι πώς βλέπει αυτή η γενιά τη σχέσης της με την εργασία.

Στο πάνελ βρέθηκαν ο Γιάννης Ήμελλος συνιδρυτής και CEO της @ Linq, η Δήμητρα Καλαντώνη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εξέλιξης Ζωής και ο Τέο Μπούφης, founding account executine της Deel HRIS. Το χάσμα γενεών στην εργασία έφερε στη συζήτηση ο Γιάννης Ήμελλος αναφερόμενος στο σχόλιο που έκανε λίγους μήνες πριν ο Eric Schmidt, πρώην CEO της Google. «Η Google αποφάσισε πως η ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής, το να φεύγεις νωρίς από την δουλειά και να δουλεύεις από το σπίτι ήταν σημαντικότερο από το να κερδίζεις. Οι startup εταιρείες κερδίζουν γιατί εκεί οι άνθρωποι δουλεύουν ασταμάτητα» είχε δηλώσει σε βίντεο του ο Schmidt.

Στο TedXAthens μάθαμε πώς η Gen Z θα αλλάξει ό,τι ξέρουμε για την εργασία
O Γιάννης Ήμελλος στο TedXAthens TedXAthens
O Γιάννης Ήμελλος στο TedXAthens

 

«Είναι εφικτό σε επαγγέλματα που είναι απαιτητικά και ανταγωνιστικά, να διατηρείς μια ισορροπία δουλειάς και ζωής; Μπορεί κανείς να κάνει πρωταθλητισμό στη δουλειά του διατηρώντας την απόλαυση σε αυτό που κάνει και χωρίς να φτάνει σε επίπεδο που να είναι εξοντωτικό για την ψυχική και τη σωματική του υγεία;» αναρωτήθηκε ο Γιάννης Ήμελλος στη διάρκεια της συζήτησης. Και συνέχισε «Στην προηγούμενη γενιά τα πρότυπα αθλητών ήταν ο Michael Jordan και ο Kobe Bryant. Άνθρωποι που ήταν ανταγωνιστικοί και που δεν ήθελαν να δείχνουν ευάλωτοι ποτέ. Το νέο μοντέλο είναι το πρότυπο του αθλητή που χάνει, που έχει ανασφάλειες ή που παθαίνει κρίσεις πανικού αλλά τις ξεπερνάει και κερδίζει ολυμπιακά μετάλλια όπως έκανε η Simon Biles. Οπότε και εγώ με αφορμή αυτό αναρωτιέμαι. Μπορείς να είσαι στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα να έχεις καταφέρει να μην αλλοτριωθείς σαν άνθρωπος και να κρατήσεις την απόλαυση και την ικανοποίηση μέσα στη δουλειά σου αλλά και μέσα στην καθημερινότητά σου. Καταλαβαίνω ότι σιγά σιγά αυτό μπορεί και γίνεται. Χρειάζεται απλά να βρούμε τους τρόπους να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ήμελλος.

Ευελιξία στην εργασία ζητά η Gen Z

Το πιο σημαντικό πράγμα που ζητά η Gen Z από την εργασία της είναι η ευελιξία. Οι εταιρείες που μαζί με ελκυστικές απολαβές, θα παρέχουν δυνατότητα στους εργαζόμενους τους να δουλεύουν remote από όπου και να βρίσκονται, τις ώρες που οι ίδιοι επιλέγουν θα συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ταλέντα και τους καλύτερους επαγγελματίες. Στην νέα εποχή η Gen Z δεν νιώθει ευγνώμων που βρέθηκε σε μια δουλειά αλλά ρωτάει με τόλμη και αποφασιστικότητα τι έχει να κερδίσει η ίδια από μια επαγγελματική συμφωνία.

Τα skills της νέας εποχής

Στα skills της Gen Z και του τρόπους που έχει να τα αναδείξει αναφέρθηκε ο Teo Boufis, υπογραμμίζοντας τρία βασικά εργαλεία.

#1 Τα social media

Mίλησε για τον άμεσο και εύκολο τρόπο με τον οποίο μπορείς πια να απευθυνθείς σε ένα στοχευμένο κοινό. «Βλέπουμε ακόμη και τον παραγωγό μελιού στο βουνό να ανεβάζει βίντεο στο ΤikΤok» είπε χαρακτηριστικά.

Στο TedXAthens μάθαμε πώς η Gen Z θα αλλάξει ό,τι ξέρουμε για την εργασία
O Τέο Μπούφης στην Alternative Stage του TedXAthens TedXAthens
O Τέο Μπούφης στην Alternative Stage του TedXAthens

#2 Η δια βίου μάθηση

Η ανάγκη να μαθαίνουμε διαρκώς σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον αλλά και η δυνατότητα πια να είμαστε αυτοδίδακτοι αξιοποιώντας την πληθώρα της γνώσης και της πληροφορίας που υπάρχει στο Internet. «Πρέπει πια να είμαστε προσαρμοστικοί και να ξεβολευόμαστε. Μπορείς να κάτσεις και να μάθεις κάτι που σε ενδιαφέρει ακόμη και σήμερα το βράδυ» ανέφερε ο Teo Boufis.

Πρόσβαση σε επικοινωνία

Το τρίτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ήταν στην δυνατότητα επικοινωνίας και της ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας. «Υπάρχουν άπειρα forums για ό,τι μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον. Μπορείς να στείλεις μήνυμα σε κάποιον ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει κάτι που θα ήθελες να κάνεις εσύ στο μέλλον; Δεν χρειάζεται να διστάζεις» κατέληξε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.