Neuron Foundation / Marek Audy

ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ένα εντυπωσιακό, σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο κάνει την Αλβανία έναν ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για τους φυσιολάτρες.

Οι λόγοι να επισκεφθεί κανείς την Αλβανία όλο και αυξάνονται την τελευταία δεκαετία: Η εντυπωσιακή ακτογραμμή της Αλβανικής Ριβιέρας, από τον Αυλώνα μέχρι τα νότια σύνορα με την Ελλάδα, κερδίζει όλο και περισσότερους παραθεριστές, τόσο χάρη στις καταπληκτικές παραλίες όσο και στον πολιτιστικό πλούτο, με αρχαίες πόλεις που διατηρούνται αναλλοίωτες. Τα δε Τίρανα μετατρέπονται σε μια πολύ cool πρωτεύουσα, με 3 νέους ουρανοξύστες να συγκεντρώνουν μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το National Geographic, με τη σειρά του, αναφέρει τις Αλβανικές Άλπεις ως έναν από τους must ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που έγινε τους τελευταίους μήνες έχει αφήσει τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη Γεωλογία, με το στόμα ανοιχτό. Σε μια σπηλιά στη νότια Αλβανία, λοιπόν, και συγκεκριμένα στην πόλη Λεσκοβίκι στα σύνορα με την Ελλάδα, μια ερευνητική ομάδα από την Τσεχία ανακάλυψε στις αρχές του 2025 τη μεγαλύτερη υπόγεια θερμική λίμνη στον κόσμο.

Η λίμνη είχε αρχικά εντοπιστεί από την ομάδα προ 4ετίας, αλλά δεν υπήρχαν ακόμα τότε τα κατάλληλα όργανα για να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και η συλλογή δεδομένων. Έτσι, όταν επέστρεψαν στα τέλη του 2024 με υπερσύγχρονους σαρωτές 3D, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το εν λόγω κρυμμένο υδάτινο σώμα είναι το μεγαλύτερο του είδους του –από όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά στην επιστήμη– αφού έχει μήκος 138 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα.

Στην Αλβανία ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη θερμική λίμνη στον κόσμο
Neuron Foundation / Marek Audy

Η λίμνη ονομάστηκε «Neuron» από τον οργανισμό Neuron Foundation που ανέλαβε την επιχορήγηση της σχετικής επιστημονικής έρευνας.

Τι είναι οι θερμικές λίμνες;

Οι θερμικές λίμνες είναι φυσικές δεξαμενές που καλύπτονται από θερμική ενέργεια. Η θερμοκρασία τους διατηρείται σταθερή και δεν αλλάζει ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, αποτελώντας έτσι μια φυσική πηγή ενέργειας.

Στην Αλβανία ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη θερμική λίμνη στον κόσμο
Neuron Foundation / Marek Audy

Στις λίμνες αυτές υπάρχει μια θερμική διαστρωμάτωση, δηλαδή η θερμοκρασία αλλάζει ανάλογα με το βάθος, και αυτό έχει να κάνει με την πυκνότητα του νερού. Έτσι, το κρύο νερό είναι πιο πυκνό από το ζεστό και το επιλίμνιο (στην επιφάνεια, δηλαδή) αποτελείται από νερό που δεν είναι τόσο πυκνό όσο το νερό στο υπολίμνιο, άρα είναι και πιο ζεστό.

Η θερμική λίμνη της Αλβανίας αποτελεί έναν γεωλογικό θησαυρό

Καθώς η συνοριακή περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας όπου εντοπίστηκε η λίμνη, υπόκειται για χρόνια σε πολιτικές εντάσεις, ήταν δύσκολο για τους επιστήμονες να την εξερευνήσουν. Όταν τελικά κατάφεραν να περιδιαβούν την περιοχή Λεσκοβίκι, εντόπισαν μια τεράστια στήλη ατμού να εκτινάσσεται από μια οροσειρά. Πλησιάζοντας, διαπίστωσαν ότι η στήλη προερχόταν από ένα άνοιγμα βάθους 100 μέτρων, στο τέλος του οποίου υπήρχε ένα εκτεταμένο σύστημα σπηλαίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με ιαματικές πηγές και ενός που περιείχε αυτήν τη λίμνη. «Αμέσως συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε ανακαλύψει κάτι εξαιρετικό», αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μπούντα, μέλος της ερευνητικής αποστολής.

Στην Αλβανία ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη θερμική λίμνη στον κόσμο
Neuron Foundation / Marek Audy

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο τρόπος που έχει διαμορφωθεί η λίμνη είναι εξαιρετικά ασυνήθιστος. Το μεταλλικό νερό της είναι κορεσμένο με υδρόθειο, το οποίο, όταν εκτίθεται στον αέρα, οξειδώνεται και παράγει θειικό οξύ. Αυτό διαλύει συνεχώς τον ασβεστόλιθο, μετατρέποντάς τον σε μαλακό γύψο και σχηματίζοντας έτσι νέους υπόγειους χώρους. Η θερμοκρασία του νερού μετρήθηκε στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αλβανία ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη θερμική λίμνη στον κόσμο
Neuron Foundation / Marek Audy

Οι θερμικές λίμνες αυτού του μεγέθους είναι απίστευτα σπάνιες, οπότε η ομάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στην περιοχή για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τη γεωλογία και τη βιολογία του βάθους της Γης. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η λίμνη θα μπορούσε να δώσει νέες πληροφορίες για το πώς σχηματίζονται οι υπόγειες ιαματικές πηγές και συντηρούν τη μικροβιακή ζωή. «Η γνώση αυτή θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κατανόηση των υπόγειων οικοσυστημάτων», είπε στα μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής της ομάδας, Μάρεκ Αουντί, τονίζοντας ότι «η πραγματική περιπέτεια τώρα αρχίζει».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.