ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Πώς πρέπει να είσαι προετοιμασμένος πριν από μια συνέντευξη για δουλειά; Ένας σύμβουλος καριέρας σε βοηθάει να ξεχωρίσεις τα σημεία-κλειδιά που θα οδηγήσουν σε μια πιθανή επιτυχία.
Αποστολή: συνέντευξη για δουλειά. Ιδιαίτερη στιγμή στο ταξίδι κάθε ανθρώπου που αναζητά εργασία. Ξέρω κάποιους που αγχώνονται υπερβολικά, άλλους που δίνουν πολλή σημασία στην εμφάνιση και άλλους που απλώς συμβουλεύουν: Να είσαι ο εαυτός σου!
Τι από τα παραπάνω είναι το πιο σωστό; Μάλλον τίποτε, διότι «για να ξεχωρίσει πραγματικά ένας υποψήφιος πρέπει να παρουσιάσει έναν συνδυασμό επαγγελματισμού, αυθεντικότητας και αυτοπεποίθησης», μας είπε ο Πάνος Σταυρόπουλος, Σύμβουλος Καριέρας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Στο ανταγωνιστικό τοπίο μιας συνέντευξης για δουλειά, δεν κερδίζουν τις εντυπώσεις μόνο τα προσόντα στα χαρτιά, αλλά και η στάση και η συμπεριφορά σου. Οι εργοδότες αναζητούν άτομα που όχι μόνο διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, αλλά επιδεικνύουν επίσης επαγγελματισμό, αυτοπεποίθηση και αυθεντικότητα. Πώς θα δείξεις ότι τα διαθέτεις;
Ίσως οι συμβουλές αυτές να σου φαίνονται γενικόλογες, όμως μαζί με τον κ. Σταυρόπουλο, προσπαθήσαμε να τις αναλύσουμε και να παρουσιάσουμε μερικές πολύ συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να αναδείξεις όχι μόνο τα προσόντα και την εμπειρία σου, αλλά και τη στάση και τη συμπεριφορά σου.
Τι να φορέσεις / Πώς να σταθείς
Καλώς ή κακώς η εμφάνιση δίνει τον τόνο της πρώτης εντύπωσης που είναι καθοριστική. Θα εκπλαγείς ίσως αν μάθεις ότι είναι το πρώτο που προσέχει ακόμη και ένας ψυχολόγος επάνω σου, βλέπεις δίνει αρκετές πληροφορίες για την ψυχολογική σου κατάσταση.
Το καλύτερο από όλα είναι να συλλέξεις πληροφορίες για τον ενδυματολογικό κώδικα της εταιρείας. Αν δεν τα καταφέρεις, επίλεξε καθαρά, απλά ρούχα, ούτε πρόχειρα, ούτε –φυσικά– επίσημα. Από το να είσαι κακοντυμένος, είναι προτιμότερο να υπερβάλεις λίγο.
Όσον αφορά τη συμπεριφορά, οι κανόνες είναι πιο απλοί: σταθερή χειραψία, οπτική επαφή, γνήσιο χαμόγελο και ίσια στάση του σώματος καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης.
Πώς να μιλήσεις
Καθαρά, δυνατά και με μέτριο ρυθμό. Καμιά φορά το άγχος καθρεφτίζεται στον τόνο της φωνής, γι' αυτό καλό είναι να μάθεις τι σημαίνει vocal image. Aπόφυγε τη χρήση αργκό ή λέξεων, όπως «εεεμ», «ξέρετε», «εγώ βασικά».
H ενεργητική ακρόαση είναι προϋπόθεση: ακούς προσεκτικά τον συνεντευκτή και τον αφήνεις να ολοκληρώσει τις ερωτήσεις του, προτού απαντήσεις. Κοινώς, δεν βιάζεσαι.
Οι απαντήσεις σου να είναι συνοπτικές και κατατοπιστικές. Να έχουν περιεχόμενο, να λένε κάτι. Για να τις δομήσεις, προσπάθησε να συγκεντρωθείς σε μια τετράδα εννοιών: Κατάσταση, Εργασία, Δράση, Αποτέλεσμα.
Αν οι απαντήσεις σου στις ερωτήσεις συμπεριφοράς καλύπτουν αυτές τις έννοιες, θα δείξεις ότι μπορείς να χειρίζεσαι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο.
Πώς να μιλήσεις για τον μισθό
Το θέμα του μισθού μπορεί να είναι λεπτό, αλλά είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσεις με αυτοπεποίθηση. Αφού έχεις κάνει μια έρευνα για τους μισθούς του κλάδου και ιδανικά της συγκεκριμένης εταιρείας για την εν λόγω θέση, θα ξέρεις στο περίπου τι να περιμένεις.
Αν σε ρωτήσουν για τις μισθολογικές σου προσδοκίες, δώσε ένα εύρος και όχι έναν συγκεκριμένο αριθμό, γεγονός που επιτρέπει τη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, πρέπει εδώ να επισημάνεις την εμπειρία και τις γνώσεις σου, έστω και συνοπτικά, ώστε να δικαιολογήσεις το ποσό που ζητάς.
Ανάδειξε τις δεξιότητές σου
Το μυστικό εδώ είναι να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και την ταπεινότητα. Θα μιλήσεις οπωσδήποτε για όσα γνωρίζεις και έχεις κάνει στο παρελθόν, αλλά δεν θα πρέπει να φανείς υπερβολικός, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να ερμηνευτεί ως αλαζονεία.
Ένα κόλπο για να μείνεις εντός ορίων είναι να χρησιμοποιήσεις παραδείγματα και να αναφερθείς σε συγκεκριμένες καταστάσεις, παρά να περιαυτολογήσεις με γενικόλογα.
Μιλώντας για προηγούμενες θέσεις εργασίας
Δώσε έμφαση στις δεξιότητες που απέκτησες, στις προκλήσεις που ξεπέρασες και στα όσα κέρδισε όχι μόνο η εταιρεία, αλλά κι εσύ. Με άλλα λόγια, εστίασε στα θετικά και απόφυγε να μιλήσεις αρνητικά για προηγούμενους εργοδότες ή συναδέλφους, καθώς αυτό μπορεί να κάνει κακή εντύπωση για τον επαγγελματισμό σου.
Γνώρισε την εταιρεία
Ερώτηση πολύ συνηθισμένη είναι το «Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;». Μάθε ό,τι μπορείς για την εταιρεία πριν από τη συνέντευξη: την αποστολή της, τις αξίες της, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της, τα πρόσφατα επιτεύγματά της, ακόμη και τους ανταγωνιστές της.
Οι απαντήσεις σου καλό είναι να δείχνουν ότι οι δεξιότητες και η εμπειρία σου ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της εταιρείας και μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία της. Αυτό δείχνει γνήσιο ενδιαφέρον για τον ρόλο και τον οργανισμό.
Και μια γενική συμβουλή (για το τέλος)
Η αυθεντικότητα είναι πράγματι ένα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας. Να είσαι λοιπόν ο εαυτός σου, αλλά ένας εαυτός χαμογελαστός, ένας εαυτός στον οποίο πιστεύεις.
Τέλος, μην ξεχνάς να παρουσιάζεις όχι μόνο τι μπορείς να κάνεις, αλλά και πώς μπορείς να ωφελήσεις τους άλλους ως μέλος της ευρύτερης ομάδας. Καλή επιτυχία!