iStock

ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΟΥΜΕ;

Όπως ισχύει με το καλοριφέρ, όταν λείπουμε από το σπίτι για λίγες ώρες μέσα στη μέρα δεν συμφέρει να κλείνουμε το κλιματιστικό για να το ανοίξουμε ξανά μετά.

Υπάρχουν δύο σχολές αναφορικά με το πώς συμφέρει να ζεσταίνουμε το σπίτι τον χειμώνα, αν δηλαδή είναι προτιμότερο να αφήνουμε το καλοριφέρ αναμμένο σε μία χαμηλή θερμοκρασία όλη την ημέρα, ή το ανάβουμε μόνο τις ώρες που είμαστε εκεί. Όπως φαίνεται, αντίστοιχα υπάρχουν δύο σχολές αναφορικά με τη χρήση του κλιματιστικού.

Δεν μας κάνει εντύπωση: Επιστρέφοντας στο σπίτι έπειτα από μία πολύ ζεστή ημέρα, θα έχεις σίγουρα σκεφτεί ότι αν είχες αφήσει το air condition να δουλεύει σε χαμηλή ένταση, ίσως να μην χρειαζόταν να αγκομαχά έπειτα για να ρίξει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα. Πόσο παραπάνω θα σου κόστιζε, όμως;

Απάντηση σε αυτό επιχείρησε να δώσει συντάκτης των New York Times, σύμφωνα με τον οποίο ίσως τελικά συμφέρει να αφήνεις το κλιματιστικό ανοιχτό τις ώρες που βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, αντί να το ανάβεις στους… 18 όταν επιστρέφεις προκειμένου να δροσίσει άμεσα. Πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα;

Σε ποια περίπτωση συμφέρει να μένει το κλιματιστικό ανοιχτό

«Τοποθετήσαμε δύο μονάδες των 12.000 BTU σε δύο διαφορετικούς ορόφους, σε διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας. Επιπλέον, πήραμε μετρήσεις από ένα τρίτο διαμέρισμα, σε διαφορετικό όροφο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με αντλία θερμότητας των 18.000 BTU.

»Η αντλία θερμότητας και η μία μονάδα κλιματιστικού βρίσκονταν σε διαμερίσματα περίπου ίδιου μεγέθους (110 τ.μ.) με νότιο προσανατολισμό. Η άλλη μονάδα κλιματιστικού ήταν σε διαμέρισμα ρετιρέ μικρότερου μεγέθους, με τα παράθυρα να κοιτάζουν δυτικά. Το διαφορετικό ύψος αλλά και η έκθεση του κάθε διαμερίσματος στην ηλιακή ακτινοβολία οπωσδήποτε επηρεάζει τα αποτελέσματα, ωστόσο έχει νόημα να συγκρίνουμε την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε νοικοκυριό στις ίδια καιρικές συνθήκες (tip: η μόνωση παίζει επίσης τεράστιο ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας)», γράφει χαρακτηριστικά ο Thom Dunn.

Ο ίδιος εξηγεί ότι την πρώτη ημέρα το πειράματος τα κλιματιστικά λειτουργούσαν από νωρίς το πρωί, έκλεισαν στις 12:00 το μεσημέρι και άνοιξαν ξανά στις 5:00 το απόγευμα, όταν ο ήλιος όδευε πλέον προς τη δύση. Πριν από αυτό, με την ομάδα του μέτρησαν τη θερμοκρασία που είχε το κάθε διαμέρισμα και στη συνέχεια υπολόγισαν πόσος χρόνος χρειάστηκε για να πέσει αυτή στους 23 βαθμούς που είχαν ορίσει στο κλιματιστικό.

Συμφέρει να αφήνουμε το κλιματιστικό ανοιχτό ενώ λείπουμε;
iStock

Την επόμενη ημέρα έκαναν το ίδιο πείραμα, μόνο που αυτή τη φορά άφησαν το ένα κλιματιστικό να δουλεύει όλη την ημέρα στους 23 βαθμούς. Ωστόσο, χρησιμοποίησαν έναν μετρητή ενέργειας για να καταγράψουν πόσο ρεύμα είχε καταναλώσει το κάθε κλιματιστικό έπειτα από 24 ώρες χρήσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις δύο ημέρες η εξωτερική θερμοκρασία άγγιξε τους 33 βαθμούς.

Τι έδειξε το πείραμα

«Προς έκπληξη όλων, και τα τρία διαμερίσματα κατέληξαν να καταναλώνουν παραπάνω ενέργεια όταν το κλιματιστικό ήταν κλειστό και έπειτα άνοιγε για να δροσίσει τον χώρο στους 23 βαθμούς, από ό,τι την ημέρα που έμεινε μόνιμα ανοιχτό», γράφει ο Dunn. Συγκεκριμένα, η μονάδα του πρώτου ορόφου με την αντλία των 18.000 BTU κατανάλωσε 7 kWh την ημέρα που το κλιματιστικό έκλεισε για 5 ώρες και 4 kWh την ημέρα που έμεινε ανοιχτό.

Συμφέρει να αφήνουμε το κλιματιστικό ανοιχτό ενώ λείπουμε;
iStock

Αντίστοιχα, το διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου με το κλιματιστικό των 12.000 BTU κατανάλωσε 18 kWh την ημέρα που το μηχάνημα έκλεισε και άναψε ξανά, και 12 kWh την ημέρα που έμεινε συνεχώς ανοιχτό.

Το μικρότερο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου με τον δυτικό προσανατολισμό (στο οποίο το κλιματιστικό των 12.000 BTU ούτως ή άλλως αποδίδει καλύτερα) είχε τη μικρότερη διαφορά ανάμεσα στις δύο χρήσεις, κατανάλωσε δηλαδή 12 kWh τη μία ημέρα και 11 kWh την επόμενη. Η διαφορά είναι μικρή, αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι αμελητέα.

«Το πείραμα αυτό δεν μας έδειξε μόνο πώς να εξοικονομούμε ενέργεια, αλλά και πώς να κάνουμε τα σπίτια μας πιο ευχάριστα. Γιατί τις ώρες που το κλιματιστικό είναι κλειστό, η θερμοκρασία αυξάνεται κατακόρυφα και αντίστοιχα αυξάνεται κατακόρυφα η ενέργεια και ο χρόνος εντατικής λειτουργίας που απαιτείται για να δροσίσει ξανά. Για την ακρίβεια, μόνο η αντλία θερμότητας μπόρεσε να μειώσει τη θερμοκρασία στο διαμέρισμα έγκαιρα, πριν τη δύση του ήλιου. Αντίθετα, η θερμοκρασία στα διαμερίσματα με τις μονάδες κλιματιστικών έφτασε τους 23 βαθμούς πολλές ώρες αφού είχε νυχτώσει, όταν πλέον και η εξωτερική θερμοκρασία είχε μειωθεί αρκετά», καταλήγει ο ίδιος.

Ισχύει αυτό στην Ελλάδα, που οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιο υψηλές;

Στην Ελλάδα τα πράγματα ίσως είναι λίγο διαφορετικά, με την έννοια ότι τις πολύ ζεστές ημέρες (που δεν είναι λίγες) η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους 38 ή και 40 βαθμούς. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους ψυκτικούς, τα κλιματιστικά ανεξαρτήτως BTU μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να μειώσουν εσωτερικά τη θερμοκρασία κατά 12 έως 14 βαθμούς, το ιδανικό είναι να τα ρυθμίζουμε στους 26 βαθμούς και όχι στους 23, όπως έκανε στο πείραμά του ο Dunn.

Ο Παναγιώτης Κρυφός, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός, λέει στο OW ότι «σε γενικές γραμμές ισχύει ό,τι και στην θέρμανση, ότι είναι δηλαδή ενεργειακά προτιμότερο να μην ανοιγοκλείνει το κλιματιστικό σε διάστημα λίγων ωρών».

«Αυτό που θα καθορίσει την απόφασή μας, όμως, είναι ο αριθμός των ωρών που είμαστε ή δεν είμαστε στο σπίτι», συνεχίζει. Όπως εξηγεί, το πείραμα που έκανε ο συντάκτης των New York Times είναι σωστό. Αν πρόκειται να λείψουμε π.χ. για 5 ώρες από το σπίτι κατά τη διάρκεια μιας πολύ ζεστής ημέρας, είναι προτιμότερο να αφήσουμε το κλιματιστικό αναμμένο στους 28 βαθμούς και όταν επιστρέψουμε να το πάμε αν θέλουμε στους 25-26. Αν όμως λείπεις από το σπίτι για παραπάνω από 10 ή 12 ώρες, τότε το κλιματιστικό συνιστάται να κλείνει.

Ο ειδικός πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένες ακόμα παράμετροι που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας (και χρημάτων):

  • Η θερμομόνωση του σπιτιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί όσο καλύτερα μονωμένο είναι, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να «δουλέψει» το κλιματιστικό. Επιπλέον, χρήσιμο είναι τις πρωινές ώρες που λείπουμε από το σπίτι να κατεβάζουμε τις τέντες και να κλείνουμε τα παντζούρια και τις κουρτίνες, ώστε να το προστατεύουμε όσο γίνεται εσωτερικά από τον ήλιο.
  • Η χρήση χρονοδιακόπτη είναι μία έξυπνη ιδέα, καθώς έτσι μπορείς να ρυθμίσεις το κλιματιστικό να κλείνει 1-2 ώρες νωρίτερα από τη στιγμή που θα φύγεις από το σπίτι. Για τις ώρες αυτές το σπίτι θα έχει διατηρήσει τη δροσιά του, χωρίς να καταναλώνεις ενέργεια.

Τέλος, ο κ. Κρυφός δίνει ένα ακόμα tip: Όταν επιστρέφεις αργά το απόγευμα σε ένα πολύ ζεστό σπίτι, μην ανοίξεις αμέσως το κλιματιστικό. Άνοιξε πρώτα μπαλκονόπορτες και παράθυρα για να αεριστεί το σπίτι και να πέσει κάπως η θερμοκρασία του, όπως θα έκανες και στο αυτοκίνητο. Αργότερα άναψε το κλιματιστικό και, αν το χρειάζεσαι ανοιχτό όλο το βράδυ, ρύθμισέ το έτσι ώστε να κλείσει 1-2 ώρες πριν φύγεις από το σπίτι το πρωί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.