iStock

SHARENTING: ΤΙ «ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ» ΝΑ ΠΟΣΤΑΡΕΙΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΙΟΣ

Το μοίρασμα των οικογενειακών στιγμών στα social media, όταν αφορά παιδιά, λέγεται sharenting και μπορεί να γίνει επικίνδυνο σπορ. Τι μπορείς να κάνεις για να τα προστατεύσεις;

Το τι ανεβάζει κανείς στα social media μπορεί να του προκαλέσει μεγάλες σκοτούρες, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές. Όμως, αν πρόκειται για τα παιδιά του, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός. Δεν είναι μόνο οι πραγματικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά δεν είχαν στην πραγματικότητα την επιλογή να συμφωνήσουν ή όχι.

Οι γονείς συχνά ανησυχούν για το τι κάνουν τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά μερικοί από τους κινδύνους που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο προέρχονται από τη συμπεριφορά των γονιών τους, χωρίς φυσικά εκείνοι να το συνειδητοποιούν.

Η Kara Alaimo, αναπληρώτρια καθηγήτρια επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Fairleigh Dickinson στο New Jersey των ΗΠΑ, συγκεντρώνει σε σχετικό άρθρο της πολύ εύστοχα τους πραγματικούς κινδύνους από μια τέτοια έκθεση. Τι μπορεί να συμβεί, λοιπόν, όταν οι γονείς δημοσιεύουν στα δικά τους social media φωτογραφίες των παιδιών τους, επιδίδονται δηλαδή στο λεγόμενο sharenting;

Sharenting
iStock

Γιατί να μην ποστάρεις φωτογραφίες των παιδιών;

  1. Συμμαθητές ή φίλοι των παιδιών μπορεί να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες τους, ενδεχομένως και «πειράζοντάς» τις, για να τα εκβιάσουν και να τα γελοιοποιήσουν. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ιδιαίτερο. Συμβαίνει συχνά: Οι έφηβοι προσθέτουν κάποιον σε μια ομαδική συνομιλία και στη συνέχεια δημοσιεύουν μια ενοχλητική φωτογραφία του για να τον/την ταπεινώσουν.
  2. Μια ακόμη πιο τρομακτική προοπτική είναι η πιθανότητα οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι γονείς να προσελκύσουν την προσοχή των εγκληματιών. Για παράδειγμα, εικόνες παιδιών θα μπορούσαν να ληφθούν από τους λογαριασμούς των γονιών τους και να αναδημοσιευτούν σε σελίδες για παιδεραστές. Επίσης, στοιχεία που δημοσιεύουν οι γονείς –όπως το όνομα του σχολείου των παιδιών τους ή φωτογραφίες της στάσης του λεωφορείου τους– θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες που άλλοι ίσως χρησιμοποιήσουν για να τα εντοπίσουν.
  3. Οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν τι μαθαίνουν τα παιδιά από το sharenting. Εάν τα παιδιά μεγαλώσουν νιώθοντας ότι πρέπει συνεχώς να ποζάρουν για να προσελκύσουν την προσοχή των άλλων, θα μπορούσαν να πάρουν το μήνυμα ότι πρέπει να αναζητούν συνεχώς την επιβεβαίωση του περίγυρου, αντί να επικεντρώνονται στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες ή να κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό. Κάτι τέτοιο όμως έχει αποδειχτεί ότι συνδέεται με το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
  4. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα προβληματικό μάθημα όσον αφορά ειδικά τα κορίτσια, επειδή ενηλικιώνονται σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες κρίνονται από τη φυσική τους εμφάνιση και την ικανότητά τους να ευχαριστούν ένα ακροατήριο.

Sharenting
iStock

Μα, το sharenting δεν έχει κακές προθέσεις...

Πολλοί γονείς μοιράζονται φωτογραφίες των παιδιών τους σε ιδιωτικούς λογαριασμούς που μπορούν να βλέπουν μόνο πολύ στενοί συγγενείς και φίλοι, επειδή θεωρούν ότι είναι ωφέλιμο για εκείνα να έχουν ένα εκτεταμένο δίκτυο φίλων και συγγενών σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι αυτοί νοιάζονται για τα παιδιά και αισθάνονται συνδεδεμένοι μαζί τους επειδή τα βλέπουν να μεγαλώνουν. Σωστά; Ναι, το έχει πει φίλη μου με οικογένεια στο εξωτερικό και ακούγεται λογικό.

Φυσικά, το sharenting δεν έχει ποτέ κακές προθέσεις. Οι περισσότεροι γονείς το κάνουν επειδή νιώθουν περήφανοι για τα παιδιά τους και χαίρονται να δείχνουν στους φίλους τους πώς μεγαλώνουν και τι καταφέρνουν. Συχνά λοιπόν θα ποστάρουν μια φωτογραφία από τα γενέθλιά τους, από την πρώτη μέρα στο σχολείο ή από την αποφοίτηση και τους βαθμούς τους στο σχολείο.

Sharenting
iStock

Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, τα παραπάνω αρνητικά σενάρια εξακολουθούν να έχουν υπόσταση. Τι θα μπορούσε να γίνει; Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι ελαχιστοποίησης των πιθανών κινδύνων για τα παιδιά όταν οι γονείς κάνουν sharenting.

6 συμβουλές για να ποστάρεις «υπεύθυνα»

  1. Οι λογαριασμοί στους οποίους οι γονείς δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους πρέπει να είναι ιδιωτικοί. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα αιτήματα φιλίας που εγκρίνουν και να γνωρίζουν προσωπικά τον κάθε «φίλο» και «ακόλουθο». Κάτι τέτοιο δεν εξαλείφει εντελώς τους πιθανούς κινδύνους, σίγουρα όμως ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να έχουν άτομα με κακές προθέσεις πρόσβαση στις πληροφορίες των παιδιών.
  2. Καθώς ορισμένοι χρήστες μπορούν να υποδυθούν άλλους στο διαδίκτυο, όταν οι γονείς λαμβάνουν ένα αίτημα φιλίας ή follower, είναι καλή ιδέα να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το άτομο αυτό για να επιβεβαιώσουν ότι είναι πραγματικά εκείνο πίσω από τον συγκεκριμένο λογαριασμό.
  3. Εάν οι γονείς δημοσιεύουν σε έναν ευρύ κύκλο, μπορούν να χρησιμοποιούν ένα emoji πάνω από το πρόσωπο του παιδιού τους, μια τακτική που εφαρμόζει και ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg.
  4. Μία σημαντική ερώτηση που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου προτού ανεβάσεις κάτι που αφορά τα παιδιά σου είναι η εξής: μπορεί κάτι τέτοιο να χρησιμοποιηθεί με κάποιον τρόπο, είτε τώρα είτε στο μέλλον, ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση τα παιδιά; Σκέψου καλά πριν απαντήσεις (πιθανότατα θα βαρεθείς και δεν θα ποστάρεις καν).
  5. Σκόπιμο είναι να περιορίσεις τα είδη των πληροφοριών που μοιράζεσαι. Για παράδειγμα, το πού γεννήθηκε ένα παιδί είναι μια κοινή ερώτηση ασφαλείας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο διαδικτυακούς λογαριασμούς στο μέλλον. Η μη κοινοποίηση του σχολείου των παιδιών και άλλων χώρων που συχνάζουν τακτικά μπορεί να δυσκολέψει κάποιον να τα βρει όταν είναι offline.
  6. Όταν μοιράζεσαι ή αναζητάς πληροφορίες σχετικά με ευαίσθητα θέματα, όπως η ιατρική κατάσταση ενός παιδιού, καλύτερα να το κάνεις μέσα από λογαριασμούς με ψευδώνυμο σε πλατφόρμες που το επιτρέπουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.