ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ
Ένας από τους πιο δύσκολους τύπους προϊσταμένων που μπορεί να βρεθεί στο επαγγελματικό σου διάβα είναι ο ανασφαλής. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις στην περίπτωση αυτή.
Είναι ένας από τους πιο δύσκολους τύπους προϊσταμένων, γιατί σου απορροφά τεράστιες ποσότητες ενέργειας και επηρεάζει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά σου. Ο λόγος για τον ανασφαλή προϊστάμενο, που δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του και χρειάζεται διαρκώς την επιβεβαίωση και τις πλάτες κάποιου τρίτου. Έτσι, όμως, επηρεάζει αρνητικά όσους βρίσκονται γύρω του και στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προόδου.
Η ανασφάλεια μπορεί να οφείλεται σε πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως ο φόβος, η ανησυχία, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η σχέση του προϊσταμένου με τον δικό του προϊστάμενο.
Πάντως, αν δεν είσαι σίγουρος για το αν ο προϊστάμενός σου νιώθει συνεχώς ανασφάλεια, δες ποια είναι τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να βγάλεις άκρη:
- Δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις.
- Δεν νιώθει άνετα να αναθέτει αρμοδιότητες.
- Θέλει να γνωρίζει όσα συμβαίνουν στον οργανισμό.
- Περιορίζει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες συζητήσεις και ευκαιρίες.
- Προσπαθεί να υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή σου.
- Παίρνει τα εύσημα για τις επιτυχίες άλλων.
- Είναι ασυνεπής, άλλα λέει τη μία μέρα και άλλα κάνει την άλλη.
5 στρατηγικές για να διαχειριστείς έναν ανασφαλή προϊστάμενο
1. Φρόντισε να τον ενημερώνεις
Ένας ανασφαλής ηγέτης συχνά παρερμηνεύει καταστάσεις. Όταν αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο, επικεντρώνεται σε οτιδήποτε μπορεί να ελέγξει. Για να απομακρύνεις την προσοχή από πάνω σου, μπορείς να του στέλνεις ένα εβδομαδιαίο email με τις προτεραιότητές σου, την πρόοδο που έχεις σημειώσει, τις επιτυχίες σου. Επίσης, φρόντισε να κρατάς σε αρχείο όσα έχεις στείλει, γιατί μπορεί να σου φανούν χρήσιμα στο μέλλον.
2. Αναγνώρισε τον ρόλο του
Επειδή ο ανασφαλής προϊστάμενός σου μπορεί να αισθάνεται ότι απειλείται ή να ανησυχεί για τη θέση του, προσπάθησε κατά διαστήματα να ζητάς τη γνώμη ή την έγκρισή του. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται να εκπαιδευτείς στο πώς θα παρουσιάζεις τις ιδέες σου, ώστε ο προϊστάμενός σου να μπορεί να τις δεχτεί.
3. Τόνισε τα δυνατά του σημεία
Σε γενικές γραμμές, ακόμα και ο πιο δύσκολος προϊστάμενος έχει κάποια θετικά χαρακτηριστικά. Εντόπισε ποια είναι αυτά και την κατάλληλη στιγμή ανάφερέ τα. Αν για παράδειγμα είναι καλός ομιλητής, πες του ότι έκανε εξαιρετική δουλειά στην παρουσίαση που είχε.
4. Θυμήσου τις δικές σου νίκες
Όταν δεν λαμβάνεις αναγνώριση για τα επιτεύγματά σου από έναν ανασφαλή προϊστάμενο, χρειάζεται να βρεις τρόπο να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τις επιτυχίες του. Μπορείς για παράδειγμα στο τέλος κάθε εβδομάδας να σημειώνεις τι έκανες καλά, τι έμαθες και τι παραπάνω θες να κάνεις. Έτσι, θα μπορείς να ανατρέχεις σε αυτή τη λίστα όταν σε πιάνουν οι αμφιβολίες για τις ικανότητές σου.
5. Χτίσε το δικό σου δίκτυο υποστήριξης
Τα υγιή κοινωνικά δίκτυα είναι απαραίτητα για την ψυχική σου υγεία. Φρόντισε λοιπόν να δημιουργήσεις σχέσεις με συναδέλφους, ώστε να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο. Ξεκίνα δραστηριότητες εκτός δουλειάς για να ανανεωθείς.